Suptul degetului vs. suzeta

Suptul degetului vs. suzeta

Irina Olteanu - Redactor Senior

Suptul degetului si suzeta sunt considerate la fel de nocive in raport cu dezvoltarea maxilarului si a danturii copilului. Vom afla in continuare aspecte importante privitoare atat la suptului degetului, cat si la suzeta, alaturi de cateva sfaturi pentru fiecare in parte.

Aspecte importante

Suzeta si suptul degetului reprezinta doua probleme controversate dintotdeauna, insa, in realitate, nu exista o diferenta semnificativa intre acestea doua. Ambele confera acel "sentiment de siguranta" datorita suptului (imita suptul laptelui), relaxand si calmand copilul si, mai ales, ajutandu-l sa adoarma. Ambele sunt relativ neigienice, evident in functie de cat de mult sunt sterilizate, respectiv spalate. Ambele pot afecta aliniamentul dintilor si priveaza copilul de aspectul facial natural. Si, nu in ultimul rand, ambele constituie obiceiuri greu de dezvatat. Diferenta apare in modul urmator: suzeta se poate pierde (in timp ce degetul nu) si la suzeta se poate renunta mai usor (aruncand-o pur si simplu cand consideram ca este momentul potrivit).

Suzetele

Cu ceva timp in urma, parintii erau descurajati in utilizarea suzetelor la copii, considerandu-se ca pot interfera cu alaptarea la san si folosirea pe termen lung conducand la intarzieri in vorbire si probleme dentare. Dar, din momentul in care Academia Americana a Pediatrilor a introdus noua recomandare si a confirmat ca folosirea suzetasuzetei poate proteja impotriva SMS (sindromul mortii subite), mai multi bebelusi au ajuns sa le intrebuinteze.

De altfel, este de preferat sa suga suzeta decat o paturica sau o jucarie. Expertii care sustin folosirea suzetelor considera ca acestea sunt mai usor de indepartat din rutina copilului, odata ce acesta a ajuns la o anumita varsta, spre deosebire de deget. Cu toate acestea, adevarul este ca doar in teorie pare usor, in realitate parintii apeland la tertipuri inimaginabile si de lunga durata cu cei mici pentru a-i convinge sa renunte la suzeta.

Exista si experti care considera ca utilizarea suzetelor de tip ortodontic poate preveni aparitia problemelor dentare (desi nu s-a demonstrat inca in mod cert acest lucru). In plus, se pare ca 34% dintre copiii care au ajuns sa suga degetul, au inceput evident...de la suzeta. Specialistii au constatat, insa, ca, daca introduceti constant suzeta in gura copilului de fiecare data cand plange, contribuiti la prelungirea acestui obicei in mod involuntar.

Suptul degetului

Motivul principal pentru incurajarea acestui obicei este acela ca bebelusul nu va avea in permanenta nevoie de voi (cum se intampla cu suzeta) pentru a o reaseza in gura cand are nevoie sa se calmeze: degetele vor fi mereu la indemana si necesita activitati minime de "intretinere". S-a constatat faptul ca suzetele cresc riscul de aparitie a infectiilor la nivelul urechii, insa se pare ca prin intermediul degetului pot fi introdusi in cavitatea bucala mai multi microbi.

Expertii parentali considera adeseori ca acest "supt non-nutritiv" reprezinta un comportament normal si este asociat cu nevoia copiilor de a-si satisface dorinta de contact si siguranta. Intrebarea esentiala este: care dintre cele doua este mai indicata?

Doamna doctor Cristina Mihai medic specialist in ortodontie si ortopedie dento-faciala DENT ESTET 4 KIDS ne mentioneaza:

"Obiceiurile vicioase sunt frecvent intalnite la copiii mici. De obicei, acestea sunt considerate a fi normale in primii medicani de viata, fiind asociate si cu nevoia de afectiune a copiilor. Suptul degetului, a buzei superioare sau inferioare, a unui obiect (guma, creion, batista, coltul pernei, a hainelor) sau al obrajilor determina deformarea maxilarelor si deplasarea dintilor.

Muscarea repetata a unghiilor sau a unui obiect deplaseaza dintii in diferite directii, lasand spatii dizgratioase intre arcadele dentare, intre care se interpune limba in timpul vorbirii. Dormitul cu pumnul sub mandibula deviaza mandibula in partea opusa, ceea ce duce la o muscatura anormala si la asimetrii ale fetei. Sprijinirea mandibulei cu pumnul sau cu creionul in timpul lecturarii lectiilor duce, de asemenea, la devierea mandibulei in pozitii anormale."

Citeste si:
Bebelusul meu isi suge degetul. Ce sa fac?
Pro si contra suzeta: cand o oferi, cand o interzici si de ce!
12 situatii dificile in ingrijirea bebelusului: solutii si sfaturi

Sfaturi

Daca nu va puteti decide pe care dintre variante sa o incurajati, puteti tine cont de sfatul Academiei Americane a Pediatrilor si sa apelati la suzeta atat pe durata somnului de amiaza, cat si pe durata celui de noapte (pentru a reduce riscul aparitiei SMS). Aceeasi Academie sustine, de asemenea, ca majoritatea copiilor vor renunta la obicei inainte de a le fi afectata dentitia (muscatura dintilor se va corecta de la sine). In consecinta, deducem ca problema nu este reprezentata de suptul degetului sau al suzetei, ci de prelungirea anormala a acestui obicei.

Pentru a-i convinge pe cei mici sa renunte la supt, este indicat sa-i laudati cand nu fac acest lucru, in loc sa-i certati in permanenta, deoarece puteti induce o reactia psihologica inversa in mod involuntar. Apoi, petreceti cat mai mult timp cu ei colorand, rezolvand puzzle-uri pentru a le distrage atentia si ii puteti recompensa prin intreprinderea unei activitati placute/interesante pentru ei. Oferiti-le la culcare o jucarie mica sau una de plus (in functie de varsta) pentru a-i ajuta sa inlocuiasca vechiul obicei.

Daca alaptati, specialistii recomanda sa asteptati un timp pentru a va convinge de eficienta alaptarii (aproximativ opt saptamani) pana sa apelati la suzeta, deoarece poate aparea la copil confuzia intre cele doua tipuri de supt (forta de suctiune este diferita). Pentru a preveni modificarile in forma gurii copilului, optati pentru o suzeta dintr-o singura bucata, care este suficient de moale pentru a proteja palatul dentar in timpul suptului (care dispune de orificii pentru aerisire si este mai mare decat gura copilului) si nu incurajati suptul continuu. Evitati sa atasati suzeta de lanturi pentru a preveni accidente de strangulare si verificati des textura/culoarea suzetei (pentru a nu se desprinde bucati de cauciuc/silicon din ea - daca a devenit lipicioasa, s-a umflat sau e crapata, aruncati-o). Nu inmuiati suzetele in zahar, miere sau alti indulcitori, deoarece puteti contribui la aparitia cariilor de biberon (in plus, mierea este containdicata copiilor mai mici de 1 an) si nu le folositi pentru a inlocui sau intarzia masa, ci intre mese/alaptari. Nu introduceti suzeta in gura inainte de a o oferi copilului si nu permiteti sa imparta suzeta cu alti copii (prin saliva pot fi transferati microbi), iar daca a cazut pe jos, spalati-o cu apa si sapun/sterilizati-o.

Doamna doctor Cristina Mihai medic specialist in ortodontie si ortopedie dento-faciala DENT ESTET 4 KIDS ne ofera urmatoarele sfaturi:

"Bebelusul exploreaza lumea din jur ducand la gurita tot ce-i este la indemana; ca urmare, unii psihologi sustin ca tot ce este legat de dinti si gura va avea o semnificatie deosebita intreaga viata. Mai mult, datorita impactului pe care fizionomia o are in viata sociala, gura si dintii devin si mai importanti.

Desi majoritatea copiilor renunta natural la aceste obiceiuri, exista cazuri in care este nevoie de eforturi medicsuplimentare. In acest sens, puteti apela la ajutorul un medic stomatolog pediatru, la care este recomandat sa mergem cu copiii odata la 6 luni, incepand cu prima aniversare. Acesta este specializat in comunicarea cu copiii si dispune de cele mai bune metode de a-i dezobisnui pe copii de aceste deprinderi.

In acelasi timp, parintii trebuie sa incerce sa isi dezobisnuiasca copiii de suptul degetului sau a suzetei prin metode prietenoase, fara a le impune restrictii severe: includeti copilul in diverse activitati distractive care sa ii distraga atentia si sa ii tina mainile ocupate, oferiti-i mici recompense de fiecare data cand accepta sa renunte la acest obicei si incercati sa mentineti o atitudine pozitiva si sa ii explicati pe intelesul lui cat de important este sa aiba grija de dintisori."

Cand trebuie sa va ingrijorati

Pana la aparitia dentitiei permanente, nu trebuie sa va ingrijorati, desi medicii recomanda in general varsta de 2-4 ani drept cea mai potrivita pentru a renunta la oricare dintre ele. Suptul cu putere, pe durata zilei, dar si a noptii (nu doar la adormire), suptul care a deformat evident pozitia dintilor, a gurii sau a buzelor, suptul insotit de impingerea limbii si dificultati in vorbire trebuie investigate de specialist si, de obicei conduc la inlaturarea degetobiceiului cauzator.

Problemele care pot aparea in acest sens sunt cauzate de actiunea puternica a muschilor si pot rezulta in modificarea formei dintilor, a gurii sau a buzelor si chiar la tipare anormale de inghitire (chiar daca degetul/suzeta nu este prezent in gura). Cel mai des este vorba de o protuberanta a dintilor frontali permanenti sau malocluzia (inchiderea incorecta a gurii/nealinierea maxilarului superior cu mandibula), ceea ce necesita tratament ortodontic (realinierea dintilor si prevenirea afectarii suplimentare a dintilor frontali) si, in cazuri rare, interventie chirurgicala. Este recomandabil sa apelati la un specialist pedodont daca observati prezenta oricaruia din simptomele anterior enuntate.

Iata si modul in care se trateaza problemele cauzate conform doamnei doctor Cristina Mihai medic specialist in ortodontie si ortopedie dento-faciala DENT ESTET 4 KIDS:

"O problema importanta in sfatuirea parintilor in ceea ce priveste igiena cavitatii bucale a sugarului este aceea a suzetelor sau a altor accesorii de linistire a copilului. Statisticile arata incidenta crescuta a malocluziei severe rezultate din sugerea suzetei sau a degetului. Malocluzia este aliniamentul anormal al dintilor sau a maxilarelor superior si inferior care previne inchiderea corecta a gurii. Daca dintii nu sunt aliniati corect se pune presiune crescuta asupra lor facindu-i predispusi la fractura si carii. Malocluzia poate face muscatura, mestecatul sau vorbitul dificil.

Combaterea obiceiurilor vicioase la copil este o sarcina ce revine parintilor, educatorilor, specialistilor.
Este normal pentru copii sa-si suga degetul sau sa foloseasca o suzeta. Majoritatea copiilor renunta singuri la acest obicei pana in jurul varstei de 4 ani, fara repercusiuni semnificative asupra dintilor.
medicDaca cel mic continua sa-si suga degetul si dupa varsta de 4 ani, este neceara o consultatie de specialitate in cadrul unei clinici dentare dedicate copiilor. Specialistul poate verifica modul in care se dezvolta oasele maxilare, arcadele dentare precum si dentitia temporara a copilului. In majoritatea cazurilor, aceste probleme nu apar pana in jurul varstei de 6 ani, cand incep sa erupa dintii permanenti.

E sigur ca sugerea degetului care este permanent la indemana copilului si senzatia de placere il ajuta sa-si satisfaca instinctul suptului, dar acest obicei pare a fi de mai lunga durata si mai dificil de combatut. Stomatologul pediatru nu prefera nici suzeta, nici sugerea degetului, dar cand acest fenomen este deja prezent, trebuie considerat relativ normal pana la varsta de 6 ani.

Daca obiceiul suptului dispare inainte de eruptia incisivilor permanenti, dintii noi au o mare sansa de a erupe in pozitie normala.

Maxilarele (mandibula si maxilarul superior), pe care stau dintii de lapte, primesc de la acestia, in timpul masticatiei, stimuli de crestere si dezvoltare. In lipsa unei masticatii sanatoase, datorate rapoartelor incorecte ale celor 2 arcade dentare, maxilarele vor ramane insuficient dezvoltate pentru a primi cei 32 de dinti definitivi. Riscul de a nu se putea alinia armonios creste, ei ar putea erupe inghesuiti si iata inca un motiv pentru care aparatul dent estetortodontic va fi necesar.

Modificarea pozitiei dintilor pe arcada din cauza suptului degetului sau a suzetei aduce cu sine o serie de probleme serioase: muscatura incorecta, defecte de vorbire sau inghesuirea dintilor, care ingreuneaza curatarea dintilor si poate rezulta in aparitia cariilor.

Copiii care nu renunta la acest obicei inainte de aparitia dintilor permanenti, sunt nevoiti mai tarziu sa urmeze tratamente ortodontice (aparate dentare) menite sa alinieze dintii pe arcada. Combaterea timpurie a acestor obiceiuri se va face mai simplu si mai repede.

Sugerea degetului, a buzelor sau a limbii se vor combate cu ajutorul unor aparate confectionate in cabinetul stomatologic si laboratorul de tehnica dentara, iar utilizarea acestora se va face insotita de exercitii de miogimnastica specifica deconditionarii fiecarui obicei vicios. Astfel se pot confectiona placute palatinale cu scut lingual sau placi vestibulare (in forma de fluture ce impiedica sugerea sau interpozitionarea limbii intre arcadele dentare, precum si respiratia orala).

Combaterea obiceiurilor vicioase de muscare a unghiilor sau a obiectelor se va face prin aplicarea unei gutiere acrilice pe dintii laterali, care va inalta muscatura, ceea ce va duce treptat la inhibitia acestui obicei.

Purtarea aparatelor ortodontice, indiferent de varsta la care se aplica, necesita multa rabdare din partea copilului si a parintilor. La inceputul tratamentului, copiii pot avea aversiune fata de aparatul care pare "urias". Alteori copiii se plang de dureri ale dintilor. Din acest motiv, copilul trebuie sa mearga cu periodicitate la control dupa aplicarea aparatului.

Eforturile conjugate ale copilului, parintilor, ale medicului si educatorilor, vor duce in final la ceea ce ii va conferi copilului un aspect placut si o stare buna de sanatate fizica si psihica."

Multumim doamnei doctor Cristina Mihai pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse poze:www.ahaparenting.com, www.nakisherorthodontics.com

Surse: www.education.com; www.webmd.com; www.health.gov.sk.ca; http://pediatrics.about.com; www.parenting.com; www.healthychildren.org

Articolul urmator
„Copilul meu consuma 3200 de calorii pe zi, mai mult decât un adult! Bea 6 cutii de suc!”
„Copilul meu consuma 3200 de calorii pe zi, mai mult decât un adult! Bea 6 cutii de suc!”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă
    Viața cu suzetă: argumente pro și contra pe care orice părinte trebuie să le audă

    Aveți în minte imaginea cu un bebeluș care plânge și se calmează imediat ce primește suzeta, nu-i așa? Ei bine, acest obiect-minune îl ajută pe cel mic să se...

    VIDEO cu trucul ingenios al unei mame care te ajută să nu mai pierzi suzeta copilului
    VIDEO cu trucul ingenios al unei mame care te ajută să nu mai pierzi suzeta copilului

    Una dintre preocupările pe care trebuie să le ai când copilul tău folosește suzeta este să ai mereu grijă să nu o piardă. Cu atât mai mult cu cât micuțul este...

    Când o să ne oprim din a judeca alți părinți? Fetița mea de 7 ani încă folosește suzeta și sunt criticată constant pentru asta
    Când o să ne oprim din a judeca alți părinți? Fetița mea de 7 ani încă folosește suzeta și sunt criticată constant pentru asta

    O mamă este aspru criticată pe internet pentru că oferă suzeta fiicelor ei gemene în vârstă de 7 ani. Oricui ar putea trece prin minte că la 7 ani copilul este suficient de...

    Fetița mea de 7 ani încă folosește suzeta și m-am săturat să aud criticile oamenilor
    Fetița mea de 7 ani încă folosește suzeta și m-am săturat să aud criticile oamenilor

    În ciuda celor mai bune intenții ale noastre, cu toții avem tendința de a judeca. Shannon Willardson, o mămică de peste Ocean, se plânge, într-un clip pe TikTok, că...

    Tu cum sterilizezi suzetele bebelușului?
    Tu cum sterilizezi suzetele bebelușului?

    Suzeta este, pentru unii părinți, un accesoriu ideal pentru a-i ține pe cei mici „ocupați", pentru a-i „păcăli” să adoarmă mai repede și pentru a-i liniști...

    Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli
    Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli

    Pe măsură ce micuțul tău descoperă lumea și devine tot mai independent, îți dai seama că trebuie să-l înveți ce înseamnă responsabilitatea. Fie că este vorba...

    Mi-am uitat copilul în mașină. De două ori. Da, ți se poate întâmpla și ție asta!
    Mi-am uitat copilul în mașină. De două ori. Da, ți se poate întâmpla și ție asta!

    O mămică de peste hotare mărturisește că și-a lăsat bebelușul în mașină de două ori. În ambele cazuri, femeia era obosită și distrasă. Ea avertizează alte mămici...

    Cum se poate să îți lași fetița de 9 ani peste noapte la o prietenă si să fie lasată nesupravegheată și fără mâncare?
    Cum se poate să îți lași fetița de 9 ani peste noapte la o prietenă si să fie lasată nesupravegheată și fără mâncare?

    Sunt absolut oripilată și nervoasă! Fetița mea de 9 ani are o prietenă foarte bună. Sunt apropiate încă de la 2 ani de când au început amândouă grădinița....

    © 2025 Qbebe