Venirea pe lume a unui copil îți poate schimba complet viața și perspectiva asupra lucrurilor. Trecerea de la traiul mai libertin de dinainte de a avea copii, la responsabilitățile imense care îți stau pe umeri poate fi uneori sufocantă. Dintr-o dată devii ”mami” sau ”tati” și principalul tău scop este să ai grijă de copil. Știi ceva? Și tu contezi! Și tu ai o personalitate proprie!
Dragostea necondiționată față de copil și suplinirea nevoilor acestuia sunt prioritare, dar nu uita că și necesitățile tale trebuie îndeplinite. De când nu te-ai mai trezit duminica la ce oră ai vrut? De când nu ai mai avut o seară în care să ieși cu prietenii sau prietenele fără griji? Toate aceste lucruri contează pentru că tu, ca adult, să fii complet funcțional și să îți poți exprima dragostea față de copil. În caz contrar, ajungi extrem de obosit și frustrat și începi să dai vina pe cel mic pentru toate neputințele tale.
În calitate de părinte de doi copii, empatizez cu nevoile tale și cu micile "plăceri vinovate" pe care le simți atunci când faci unele lucruri banale, bucurii pe care ceilalți nici măcar nu le înțeleg. Hai să facem împreună o listă și să vedem dacă te regăsești în unul sau chiar mai multe din aceste lucruri.
1. Un pahar și jumătate din băutura preferată este suficient pentru a te simți bine
Un pahar din băutura preferată te va face să îți aduci aminte de tinerețe și să-ți reactivezi personalitatea ta adevărată. Cu toate astea, ce-i mult strică; ce mai pui că sigur nu ai vrea energia să te trezești dimineața după mai mult pahare și să ții pasul cu cel mic, care este o bombă de energie. Nu vei putea face față cerințelor acestuia dacă tu cu o seară înainte ai "sărit calul", dar sigur te vei simți mai bine dacă faci totul cu moderație.
2. Pe cât de mult urăști să speli vase, pe atât de mult îți place să îți înmoi degetele în apa călduță și spumoasă
Viața de părinte vine la pachet cu teancuri nesfârșite de vase pe care va trebui să le speli. Cei mici murdăresc foarte multe lucruri din bucătărie și împreună cu cele ce provin de la ceilalți membri ai familiei, se strâng munți de farfurii, castronele, linguri și furculițe în chiuvetă.
Știm că nu îți place să le speli, dar cu siguranță atunci când schimbi buretele de vase cu unul nou, iar apa pe care o pregătești este călduță și plină de spumă, te vei simți împlinit/ă. Chiar dacă trebuie să speli vasele cu copilul în ham sau în brațe (și știm că ai devenit expert/ă la asta), sentimentul pe care ți-l dă acea apă călduță și spumoasă îți oferă un strop de alinare.
3. Tăcerea este de aur
Încă din primele zile de viață și până când se fac mari, copiii sunt foarte gălăgioși. De aceea, în calitate de părinte vei învăța să apreciezi liniștea. Nu strica acele momente de linișt, ci bucură-te de ele pentru că sunt rare!
4. Conduci mașina fără direcție, doar pentru a-ți limpezi gândurile
Vei vedea că mașina nu este doar un vehicul care te transportă din punctul A în punctul B. Mașina devine un prieten de nădejde atunci când copilul nu vrea să adoarmă, iar o plimbare în scoică sau în scăunel îl ajută să adoarmă negreșit. De asemenea, vei conduce uneori fără direcție doar ca să-ți limpezești gândurile, să te retragi puțin de la responsabilitățile cotidiene și să te întorci cu forțe proaspete acasă.
5. Iubești zilele în care nu se întâmplă absolut nimic
Zilele foarte liniștite după ce ai devenit părinte sunt acelea în care te trezești dimineața, te duci la job, te întorci acasă, petreci timp de calitate cu copiii, pregătești cina, mâncați, faceți ritualul de seară și apoi vă culcați. În fond, asta este tot ceea ce contează. Rutina și liniștea sunt preferabile zilelor pline de evenimente care includ căzături ale copilului, declanșarea unei boli sau stările de neliniște și de supărarea ale celui mic, ce pot fi împovărătoare.
6. Spre deosebire de alte persoane, tu chiar iubești ziua de luni
Pentru majoritatea părinților, weekendul este plin de responsabilități, activități cu cei mici, ieșiri în parc. De asemenea, zilele libere după o săptămână aglomerată sunt ”încununate” de curățenie, pregătirea hranei pentru câteva zile din săptămână sau cumpărături. Aceste task-uri pe care le ai de rezolvat în weekend te obosesc, ceea ce înseamnă că ziua de luni, când copilul pleacă la școală sau la grădiniță și tu te întorci la muncă sau rămâi acasă singură, devine ziua pe care o aștepți cel mai mult.
Activităţi de familie pe care trebuie să le încerci în acest an
7. Adori să te trezești natural, fără ca un prichindel să țopăie în patul tău
Atunci când nu ai copii și ai o zi liberă de la job sau în weekend, poți să te trezești la ce oră vrei tu. Mângâierea razelor soarelui amiezii îți vor da trezirea dacă nu există alți stimuli externi. Ca și părinte, acest sentiment devine aproape uitat. În fiecare dimineață, la cele mai nepotrivite ore, prichindelul vine să te anunțe că s-a trezit. Acesta țopăie în patul tău, strigă, deschide televizorul, te trage de nas, plânge, trântește ușa. Apreciază cât mai poți sentimentul de a te trezi natural după o noapte odihnitoare.
8. În calitate de părinte extenuat, nu vei aprecia nimic mai mult decât un duș fierbinte
Atunci când vrei să iei o pauză, să te regăsești sau să-ți aduni puterile, lasă copiii în grija celuilalt părinte sau al unui bunic și fă un duș fierbinte. Dușurile fierbinți făcute în liniște sunt adevărate momente de relaxare când simți că toată casa pică pe tine!
9. Împrietenește-te cu alte cupluri cu copii
Dacă te simți vinovat pentru unele lucruri pe care le faci, sau dimpotrivă, nu reușești să le faci pentru copilul tău, atunci trebuie să îți faci prieteni din rândul celor care au copii. Prietenii care nu au încă ghemotoace de energie în familie, nu îți vor înțelege frământările privind culoarea scaunului copilului sau a cantității de mâncare consumată cu o înainte. Ieși în parc cu alți părinți și cu copiii de vârsta celor mici ai tăi și vei vedea că și în alte familii există tantumuri, supărări, refuzul mâncării și alte lucruri care te preocupă.
10. Cafeaua devine licoarea magică care te ajută să treci mai ușor prin toate
Fie că ai avut o noapte agitată din cauza acelui mic, sau ai multe lucruri de rezolvat în ziua respectivă, o cafea dimineața și chiar una la orele amiezii te vor ajuta să treci mai ușor peste provocările zilei.
Este greu să fii părinte. Și este în regulă să recunoaștem asta
Nu contează că te simți rău, ești obosit/ă, e ziua ta de naștere sau pur și simplu ai lucruri urgente de rezolvat, a fi părinte este prioritatea ta numărul 1. Este destul de dificil din punct de vedere fizic și mental să faci față cerințelor celor mici și să te pui pe tine pe ultimul plan. Dar nu dispera. Această perioadă delicată durează doar câțiva ani, după care o să încep să-ți recapeți puțin din viața pe care deja sunt sigură că ai uitat-o.
6 metode de relaxare pentru o mama fericita
Între timp, nu uita să te îngrijești și de tine. Programează-ți o zi de relaxare sau o ieșire în oraș cu prietenii măcar câteva ore departe de agitația din familie. Aceste activități relaxante o dată pe săptămână sunt mai mult decât bine venite și binemeritate. Și când te uiți în ochișorii lor mici, plin de bucurie atunci când te întorci, vei ști că pentru ei ești cel mai bun părinte și asta îți va da forță să continui ceea ce făceai și înainte, oricât de greu ar părea.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: www.upworthy.com