Oțetul de mere
Este considerat ca unul dintre cele mai bune remedii contra transpirației excesive. Astfel, datorită proprietăților sale astringente, oțetul de mere poate fi folosit atât extern, cât și intern:
Seara, spală zonele în care transpiri mai abundent cu un disc demachiant înmuiat în oțet de mere. Nu te șterge peste noapte. A doua zi de dimineață vei face o baie sau un duș și apoi vei aplica deodorant sau pudră de talc pe zonele în care a fost oțetul de mere.
Amestecă două lingurițe de oțet de mere cu miere într-un pahar cu apă. Bea din acest amestec dimineața, pe stomacul gol.
Citește și: Top 50 moduri in care poti folosi otetul in gospodarie
Mușețelul
Este văzut de specialiști ca unul dintre cele mai bune remedii pentru a scăpa de transpirația excesivă. Pe de o parte, mușețelul are proprietăți astringente, controlând glandele sudoripare. Pe de altă parte, această plantă are proprietăți antibacteriene, ce elimină mirosul transpirației.
Pentru a te bucura pe deplin de calitățile acestui remediu, îl poți utiliza în două feluri:
Prepară un ceai de mușețel (1 linguriță de plantă la o cană de apă) și bea din el zilnic. Poți să aplici comprese cu acest ceai peste zonele cu transpirație excesivă și să le lași să acționeze acolo timp de câteva minute.
Adaugă niște picături de ulei esențial de mușețel în apă caldă și fă o baie, câteva minute. Este recomandat să faci așa zilnic.
Uleiul de cocos
Datorită prezenței acidului lauric, uleiul de cocos este numai bun pentru a inhiba bacteriile responsabile de mirosul dezagreabil de transpirație.
Poți să faci un masaj cu uleiul de cocos, direct pe părțile corpului afectate cel mai mult de transpirație sau poți să prepari un deodorant natural urmând aceste indicații:
• Într-un castron, pune trei lingurițe de ulei de cocos extravirgin alături de 2 lingurițe de unt de shea.
• Pune la microunde pentru 1 minut, până când ingredientele se topesc.
• Amestecă totul cu 3 lingurițe de praf de copt, cu 2 lingurițe de pudră de arorut (acesta este un amidon obținut din rizomii mai multor plante tropicale) și cu câteva picături de ulei esențial, la alegere.
• Combinația va fi pusă într-un borcan și folosită cât mai repede pentru zonele care transpiră abundent.
Praful de copt
Acesta este văzut ca un „antiperspirant" natural, ceea ce înseamnă că poate fi numai bun pentru a combate transpirația excesivă, absorbind umezeala și neutralizând mirosurile corpului. În același timp, praful de copt este alcalin, ducând la scăderea nivelului pH-ului pielii în zonele în care se transpiră mai mult.
Îl poți folosi după cum urmează:
• Amestecă 1 lingură de praf de copt cu apă, obținând o pastă. Adaugă peste ea 3-4 picături de ulei esențial, cu ce fel de aromă vrei. Aplică pasta pe zonele cu transpirație excesivă. Lasă să acționeze și clătește-te după 15-20 de minute. Repetă demersul de câteva ori pe săptămână.
• Combină praf de copt și amidon (în cantități egale) și depozitează-le într-o sticlă. Dă-te cu această combinație în zonele în care transpiri cel mai mult.
Salvia
Constituie un antiperspirant și un astringent, controlând activitatea glandelor sudoripare. Prin urmare, datorită ei nu vom mai transpira atât de mult.
Poți să utilizezi salvia în oricare dintre modalitățile de mai jos:
• La 2 căni de apă vei adăuga 1 lingură de salvie uscată. Pune la fiert. Lasă la răcit, la temperatura camerei și aplică acest ceai în zonele afectate de transpirația excesivă. Folosește acest tratament de trei ori pe zi, pentru câteva zile la rând.
• Prepară-ți un ceai de salvie pe care să-l bei: 1 linguriță de salvie uscată va fi pusă la o cană de apă. Adaugă în ceai și lămâie și bea de 2-3 ori pe zi.
• Străduiește-te să introduci cât mai des salvie în alimentația ta.
Ceaiul negru
Acidul tanic din acest ceai îi conferă calitatea de antiperspirant și de astringent. Totodată, ceaiul negru controlează activitatea glandelor sudoripare și distruge bacteriile ce dau neplăcutul miros de transpirație.
Vei obține rezultate bune împotriva transpirației excesive dacă vei prepara ceaiul după următoarea rețetă: pune 1/2 pliculețe de ceai la 3-4 căni de apă fierbinte. După ce se răcește, înmoaie în el o cârpă curată și dă-te cu el pe zonele în care transpiri în exces. Poți să-l folosești inclusiv pentru transpirația picioarelor și ale palmelor.
De asemenea, poți să bei dintr-un astfel de ceai zilnic (2-3 ceșcuțe).
Hamamelisul
La fel ca și alte remedii menționate mai sus, și hamamelisul are calități astringente și antiperspirante, contribuind inclusiv la micșorarea porilor. Altă calitate a sa este că poate neutraliza mirosurile neplăcute provocate de transpirație.
Hamamelisul ne poate ajuta în oricare dintre aceste două moduri:
• Înmoaie un disc demachiant în extract de hamamelis și dă-te pe piele zilnic.
• Încearcă să faci rost de pudră de hamamelis (1 lingură), pe care o vei combina cu apă pentru a putea forma o pastă. Aplică această pastă în zonele în care transpiri mult și las-o să acționeze cam o oră. Clătește ulterior cu apă rece. Pentru rezultate optime este ideal să urmeză acest tratament cam 1-2 săptămâni, zilnic.
Lămâia
Are capacitatea de a controla transpirația și de a ne scăpa de mirosul ei neplăcut. Poate fi folosită ca mai jos:
• Sucul de la o lămâie va fi adăugat peste un pahar cu apă. Vei înmuia în el o cârpă curată și te vei da cu amestecul peste tot corpul. Lasă-l să acționeze 20-30 de minute și apoi clătește-te cu apă rece. Repetă demersul zilnic.
• Amestecă suc de lămâie și praf de copt pentru a forma o pastă. Aceasta va fi dată peste părțile corpului afectate de transpirația excesivă și va fi lăsată să acționeze cam 20 de minute. Clătește cu apă și repetă zilnic.
Ai grijă să nu utilizezi acest remediu dacă știi că te vei expune imediat la soare!
Sucul de roșii
Bogat în antioxidanți și având și el proprietăți astringente, sucul de roșii poate controla activitatea glandelor sudoripare. Poate fi folosit precum mai jos:
• Bea o cană de suc de roșii zilnic, de două ori pe zi, timp de o săptămână. Poți să reduci apoi frecvența la a bea o dată pe săptămână.
• Înainte să te speli, aplică suc de roșii pe părțile corpului cu transpirație excesivă și lasă-l să se usuce timp de 10-15 minute. Clătește-te și repetă zilnic, până când sesizezi o ameliorare.
Pudra de santal
Aceasta are capacitatea de a controla transpirația și de a menține pielea uscată, neutralizând și mirosurile neplăcute.
Tot ce ai de făcut este să prepari următoarea rețetă:
• Amestecă 1 lingură de pudră de santal alb cu apă de trandafiri, formând o pastă. Adaugă peste ele și zeamă de lămâie.
• Combinația va fi aplicată pe zonele corpului afectate de transpirația excesivă, dar după acestea au fost spălate.
• Pasta va fi lăsată acolo, să se usuce și după aceea va fi îndepărtată cu apă călduță.
Poți să te folosești de acest remediu zilnic, până când transpirația excesivă se diminuează.
Uleiul de arbore de ceai
Grație proprietăților sale anti-fungice și astringente, va distruge bacteriile responsabile de apariția transpirației.
Poți să-l folosești astfel:
• Înmoaie o dischetă demachiantă în ulei de arbore de ceai și aplică-l pe zonele predispuse transpirației.
• Dacă ai pielea sensibilă, diluează uleiul (adaugă 4-5 picături la o jumătate de cană de apă).
• Repetă zilnic, până la ameliorarea problemei transpirației excesive.
Amidonul
Și acesta te va ajuta în caz de transpirație excesivă, așa că nu ezita să-ți prepari un amestec de amidon și pudră de talc. Ai grijă să ai mereu o sticluță cu el asupra ta, folosindu-l așa:
• Apelând la niște șervețele, îndepărtează urmele de transpirație deja prezente.
• Aplică un prim strat din amestecul precizat peste zonele afectate și lasă la uscat.
• Aplică din nou, delimitând mai bine aria cu probleme. Lasă iar la uscat înainte de a te îmbrăca.
Poți să te folosești cu succces de amidon și pentru transpirația de la picioare. Tot ce ai de făcut este să te dai cu el înainte să-ți pui șosetele.
Cartoful
Și el are capacitatea de a fi antiperspirant, absorbind excesul de apă din corp.
În cazul în care te confrunți cu transpirația excesivă, folosește cartoful astfel:
• Taie o bucată mică de cartof și o vei aplica peste zonele afectate cel mai mult de transpirație. O vei lăsa să acționeze.
• Lasă pielea să se usuce complet înainte să te îmbraci.
• Poți să prepari și un suc de cartofi, cu care te vei da pe zonele cu transpirație excesivă. Lasă apoi să se usuce de tot.
Nu uita să ții la frigider sucul de cartofi!
Iarba de grâu
Sucul de iarbă de grâu este un remediu potrivit pentru combaterea transpirației excesive, reglând temperatura corpului și echilibrând acizii și toxinele din sânge (responsabile cu apariția transpirației). Pentru a te bucura de rezultatele dorite este bine să-l bei zilnic.
Citește și: Remedii naturiste pentru transpiratie
Voi ați auzit și de alte remedii naturale, ideale pentru a combate transpirația excesivă?
Surse:
www.homeremediesforlife.com; www.top10homeremedies.com
Surse poze:
www.pexels.com; www.pixabay.com