Ce este bromhidroza?
Bromhidroza, cunoscută și drept osmidroză, este o tulburare a organismului din cauza căreia corpul emană un miros neplăcut, de obicei de intensitate ridicată. Bromhidroza poate fi cauzată de anumiți factori comportamentali, cum ar fi lipsa unei igiene corporale adecvate, dieta alimentară sau consumul de anumite suplimente sau medicamente, precum și de factori medicali, cum ar fi anumite infecții ale organismului sau tulburări metabolice moștenite genetic. Adesea, bromhidroza poate fi asociată cu hiperhidroza, tulburare ce rezultă în transpirație excesivă, în special în zona axilei.
Bromhidroza poate afecta toate categoriile de vârstă, de rasă și de gen. Cu toate acestea, există anumite deosebiri, după caz. Bromhidroza este mai prezentă în rândul adulților, pentru că glandele sebacee și apocrine nu sunt active până la intrarea în pubertate. Totodată, persoanele vârstnice prezintă un miros corporal diferit de cel al sugarilor, copiilor preadolescenți, adolescenților și al adulților. Nu în ultimul rând, mirosul corporal se manifestă mai dominant la bărbați și poate fi problematic pentru persoanele care trăiesc în medii cu climă tropicală, adică umedă și călduroasă. Specialiștii sunt de părere că mirosul corporal este dictat de anumiți factori genetici, așa încât bromhidroza ar putea fi, de fapt, o predispoziție genetică prevalentă în rândul popoarelor europene și africane.
Cauzele brohmirozei
Mirosul corporal este perfect normal și este produs, în principal, de descompunerea sebumului, a transpirației și a keratinei de către bacterii, la nivelul suprafeței pielii. În ceea ce privește mirosul corporal acceptabil din punct de vedere social, acest lucru este definit de norme culturale și diferă de la o țară sau regiune la alta. De asemenea, poate fi cu ușurință definit la nivel de locuință, în funcție de obiceiurile de igienă practicate în sânul familiei.
Bromhidroza poate fi de două tipuri, și anume exocrină sau apocrină. Glandele exocrine se regăsesc pe majoritatea suprafeței pielii corpului, iar transpirația exocrină este secretată în permanență și, în mod normal, este lipsită de miros. Transpirația exocrină este foarte importantă în reglarea termică a organismului. Bromhidroza exocrină poate fi declanșată de anumite bacterii ale pielii, în special din familiile Corynebacterium, Staphylococcus hominis, S epidermidis, Cutibacterium avidum și Acinetobacter schindleri. De asemenea, o altă cauză a bromhidrozei exocrine o reprezintă infecțiile cutanate, cum ar fi micozele sau keratozele.
În ceea ce privește glandele apocrine, acestea sunt localizate în zona axilei, în zona genitală și în cea a sânilor, iar acestea devin active odată ce organismul a ajuns la pubertate. Transpirația apocrină este eliberată în mod intermitent și, la fel, este, de obicei, lipsită de miros. Transpirația apocrină este controlată de către sistemul nervos simpatic. Bromhidroza apocrină poate fi cauzată de consumul anumitor alimente sau băuturi, printre care se numără usturoiul, ceapa, curry-ul, sparanghelul și alcoolul. Medicamente precum penicilina, substanțele pe bază de bromide pot, la rândul lor, da curs bromhidrozei apocrine. Nu în ultimul rând, tulburările sistemice și anumite boli de piele pot cauza apariția bromhidrozei apocrine. Printre acestea se numără obezitatea, bolile de ficat, diabetul, insuficiența renală, afecțiunile dermatologice ale palmelor și tălpilor picioarelor.
Semne că suferi de bromhidroză
Bromhidroza poate fi relativ ușor de identificat, pentru că se manifestă ca un miros corporal foarte neplăcut, pe care persoana în cauză pare să nu îl remarce. Mirosul corporal se poate intensifica în mod semnificativ după practicarea de activități fizice și se poate impregna în haine și așternuturi. De obicei, acesteia îi este semnalat mirosul de către o altă persoană. Mirosul neplăcut poate fi motivul principal pentru care pacientul ajunge la medic sau, uneori, poate fi remarcat de către medic în timpul unui consult.
Bromhidroza apocrină este cel mai frecvent întâlnită formă de bromhidroză la adulți și este localizată, de regulă, în zona axilei și/sau în cea genitală. Bromhidroza exocrină este, de obicei, asociată cu o respirație urât mirositoare (halitoză) sau cu un miros neplăcut al urinei.
Cum tratezi bromhidroza?
Pentru tratamentul bromhidrozei se pot lua o serie de măsuri generale, care, de obicei rezolvă problema. Printre aceste măsuri, cele mai eficiente sunt adoptarea unei igiene corporale adecvate și frecvente, spălarea frecventă a hainelor, îndepărtarea părului din zonele urât mirositoare ale corpului prin epilare, laser sau cu ajutorul lamei de ras, exfolierea zonelor problematice cu ajutorul unor produse cosmetice pe bază de acizi BHA sau AHA.
În cazul în care măsurile de mai sus nu se dovedesc eficiente, se poate trece la anumite măsuri țintite, cum ar fi evitarea alimentelor și/sau a medicamentelor care cauzează declanșarea mirosului neplăcut, demararea unor investigații medicale pentru depistarea unei posibile infecții, eliminarea glandelor apocrine cu ajutorul laserului sau prin intervenție chirurgicală, tratamentul hiperhidrozei cu toxină botulinică sau alte intervenții dermatocosmetice.