Au reușit să devină părinți cu ajutorul unei mame surogat
Francis Haugen (36 de ani) și Stuart Armfield (39 de ani) formează un cuplu de mai bine de 10 ani. S-au cunoscut la o petrecere și încă de atunci și-au dat seama că își doreau să-și construiască împreună o familie. Despre cum stăteau lucrurile la începuturile relației lor, Stuart a povestit într-un interviu pentru „Metro”: „Căsătoria între persoane gay nici măcar nu era legală când ne-am cunoscut noi, în anul 2010. Nu ne aflam într-o lume în care puteam să credem că era posibil ca și un bărbat gay să aibă copii”.
Stuart a precizat că, în anii ce au urmat, s-au străduit să găsească diverse variante pentru a avea copii. În anul 2018, au realizat că tot procesul „era extrem de copleșitor”. Când a izbucnit pandemia, în 2020, s-au hotărât să se implice mai serios într-un asemenea demers și au luat în calcul opțiunea de a recurge la o mamă surogat.
Într-o intervenție pentru „Silver Cross”, Stuart a explicat care a fost momentul în care el și Francis și-au dat seama că își doreau într-adevăr să devină părinți:
„Când a fost instituit primul lockdown, am început să luăm serios în calcul ideea de a apela la o mamă surogat. Întotdeauna am fost foarte preocupat de cariera mea și, la un moment dat, după ce am reflectat, am ajuns să mă întreb: „Care este de fapt scopul final al muncii mele?” De asemenea, mă întrebam dacă ne permiteam într-adevăr o mamă surogat și, între timp, am vorbit la telefon cu cea mai bună prietenă a noastră, care ne-a zis: „Să ai o familie este o experiență care îți va schimba viața. Veți regreta dacă nu o să vă construiți una cât de curând”. Practic, acea conversație a fost cea care ne-a dat impulsul necesar pentru a ne angaja în „călătoria” noastră spre a deveni părinți”.
Pentru aceeași sursă, Stuart a venit și cu detalii legate de perioada în care au intrat în legătură cu mama surogat:
„...Am hotărât ca persoana care ne va dona ovulele să nu fie dintre prietenii noștri întrucât nu ne doream să avem senzația că trebuie să ne „împărțim” copilul cu ea. De aceea, am stabilit ca întreg procesul să se desfășoare în SUA, dar între timp prietena noastră bună s-a oferit să ne fie mamă surogat. Știam că avea dreptate. Aveam încredere în ea, o cunoșteam bine și știam că așa puteam să avem un copil în Marea Britanie și să luăm parte la tot procesul, să participăm la controale, la ecografii.
Inițial nu ne-am apucat să căutăm o mamă surogat în Marea Britanie întrucât aici, în momentul în care se naște un copil, părinții lui sunt mama care l-a adus pe lume și soțul ei și, de aceea, nici eu, nici Francis, nu aveam drepturi parentale asupra lui, în ciuda faptului că ar fi fost legat genetic de noi.
După mai multe luni de căutări, am găsit cea mai bună opțiune pentru noi în SUA. Ne doream să avem parte de o persoană creativă, care să îndrăgească arta, la fel ca noi, iar cea pe care o găsisem era exact cum ne așteptam. Totul s-a întâmplat în plină pandemie, așa că erau numeroase reguli de luat în calcul.
La început, eu și Francis am fost în Spania pentru recoltarea spermei, după care am plecat în SUA pentru crearea embrionilor cu ajutorul donării de ovule. Singura modalitatea de a ajunge la mama surogat a fost ca mai întâi să petrecem două săptămâni în Mexic și după aceea să mergem în SUA! Astfel, am luat-o pe Sam și pe familia ei și am stat împreună în Mexic, având parte de o perioadă minunată. Așa am putut să ne cunoaștem mai bine și ne-am simțit cu toții în largul nostru.
După aceea am dus-o pe Sam la San Diego pentru implantarea embrionului...Am fost extrem de norocoși că procedura a fost un succes încă de la început, așa că scumpul nostru bebeluș a venit pe lume în noiembrie 2021...”
Și-au dorit foarte mult să-și poată hrăni copilul cu lapte matern
Încă de dinainte de nașterea fiului lor, Rio, Francis și Stuart au avut o discuție cu un consultant în lactație, care le-a vorbit despre beneficiile laptelui matern. Din acest motiv, cei doi s-au străduit să-i ofere fiului lor lapte matern încă din primele sale zile de viață. Pentru a reuși, au apelat la donații și astfel au putut să-i ofere lui Rio lapte matern în primele 4 luni.
În interviul acordat „Metro”, Stuart a povestit că: „Eram foarte dornici să-i dăm lapte matern lui Rio pentru cât mai mult timp. Ne-am alăturat, pe Facebook, unui grup legat de laptele matern și am povestit acolo despre familia noastră. Numeroase femei minunate s-au oferit să doneze lapte pentru Rio. Era un angajament serios, î condițiile în care bebelușii aflați în primele luni de viață consumă mult lapte, așa că Francis a fost nevoit ca în fiecare săptămână să facă drumuri lungi cu mașina pentru a putea colecta mai mult. În final, am reușit să-l hrănim exclusiv cu lapte matern provenit din donații în primele sale patru luni de viață”.
Ulterior, pentru a se asigura că fiul lor va avea în continuare parte de lapte matern, cuplul de bărbați gay a călătorit chiar și în SUA. Pentru aceeași sursă, Stuart a venit și cu această mențiune: „Am călătorit chiar și în SUA în acea perioadă ca să facem rost de lapte matern. Am fost pur și simplu uimiți de bunătatea, de generozitatea unor femei pe care nu le cunoșteam...”
Au vorbit despre stilul lor de parenting
Stând de vorbă cu sursa citată anterior, Francis și Stuart au recunoscut că au stiluri de parenting diferite, dar că se completează unul pe celălalt. În plus, au ținut să menționeze că sunt recunoscători pentru faptul că au job-uri ce le permit să lucreze mult și de acasă: „...ne considerăm norocoși pentru că avem o carieră ce ne permite să lucrăm majoritatea timpului de acasă. Francis este foarte organizat și se pricepe să planifice totul, iar eu mă pricep să trăiesc fiecare clipă și să îl conduc pe Rio către noi aventuri. De fapt, colaborăm precum o echipă și nu ne-am putea descurca unul fără celălalt”.
De când au devenit părinți, Francis și Stuart s-au gândit să dezvăluie detalii despre viața lor pentru a încerca să le ofere celor din jur o nouă imagine legată de ceea ce înseamnă familia: „Am simțit că era o mare nevoie de reprezentare și ne-am gândit că i-am putea determina pe ceilalți să-și schimbe punctul de vedere în legătură cu modul în care poate arăta o familie. Nu ne-am așteptat să avem parte de atât de multă dragoste și susținere în mediul online”.
Până în prezent, au ajuns să aibă aprox. 1 milion de urmăritori pe TikTok. Au mărturisit că s-au așteptat să primească și comentarii negative: „Uneori, primim și comentarii negative, dar este de așteptat odată ce te alegi să te expui în mediul online. De asemenea, suntem conștienți de faptul că părerile sunt foarte diferite, dar sperăm că, arătând cum ne descurcăm în calitate de tați, putem până la urmă să schimbă anumite puncte de vedere. Avem o viață extraordinară și niciun comentariu negativ nu ne poate lua ceea ce ne-am construit”.
De câteva zile, familia lor s-a mărit iar
În cadrul aceluiași interviu pentru „Metro”, tații au mărturisit că vor avea al doilea copil. Ei au explicat că o bună prietenă a lor, Carley, s-a oferit anul trecut să le poarte copilul în pântece. În urmă cu numai câteva zile, Stuart și Francis au devenit și părinți de fată, așa cum se poate sesiza și din imaginile de mai jos:
Vorbind despre fiul lor, tații au ținut să-și încheie intervenția pentru sursa citată cu aceste cuvinte: „Fiul nostru ne-a schimbat viața în cele mai diverse moduri. El ne ajută să ne simțim împliniți și suntem recunoscători că am apucat vremuri care ne-au permis să devenim părinți”.
Sunt doar un bărbat gay care își dorește să fie tată și nimic mai mult
Surse foto: instagram.com/stueyarmfield/
Surse articol: metro.co.uk, silvercrossbaby.com