Concediul de maternitate la nivel mondial - ce trebuie să știm

Concediul de maternitate la nivel mondial - ce trebuie să știm

Mariana Voinea

Concediul de maternitate este un drept pe care orice femeie însărcinată îl are, indiferent unde s-ar afla în această lume. Pentru că echilibrul dintre job și viața de familie devine din ce în ce mai important în societatea modernă, concediul de maternitate este văzut atât ca un drept, cât și ca o necesitate a viitoarei mame.

Numărul de zile acordate în cadrul concediului de maternitate diferă de la țară la țară și de la regiune la regiune. Cercetările în domeniu aduc în prim plan faptul că acest tip de concediu aduce beneficii nu numai mămicilor, ci și companiilor și economiei țării respective.

În unele părți ale lumii, tinerele mămici își pot lua câteva luni de concediu după ce au dat naștere copilului. În plus, acestea nu vor mai avea grija banilor pentru că primesc o indemnizație lunară suficientă pentru a acoperi necesitățile bebelușului.

Unele state plătesc mai mult, altele mai puțin, dar valoarea indemnizației depinde de salariul pe care mama l-a avut înainte de a naște. În țările mai dezvoltate, femeile lăuze primesc cel puțin jumătate din valoarea salariului de bază, în timpul lunilor de concediu.

Potrivit Organization of Economic Cooperation and Development (OECD), ai cărei cercetători au făcut studii în peste 42 de țări din întreaga lume, concediul de maternitate durează în medie 18 luni.
Surprinzător, o singură țară foarte dezvoltată din întreaga lume nu plătește mamele care stau în concediu de maternitate: Statele Unite ale Americii.

România ocupă un loc fruntaș în lume în ceea ce privește numărul de zile acordate pentru concediul de maternitate, însă este la coada clasamentului în ceea ce privește accesul la serviciile de îngrijire și educație timpurie.

Diferentele dintre concediul de maternitate si celelalte concedii

În continuare poți citi informații despre cât durează concediul de maternitate în fiecare țară în parte.

Australia 18 săptămâni

Femeile din Australia au dreptul la 18 săptămâni de concediu de maternitate. Acestea sunt plătite cu 42% din salariul pe care îl aveau înainte de a naște.

Austria 16 săptămâni

Statul austriac își plătește mamele cu 100% din salariul lor timp de 16 săptămâni. Singura condiție este ca femeile însărcinate să își ia acest concediu cu opt săptămâni înainte de data probabilă la nașterii și să continue cu încă opt săptămâni după naștere.

Belgia 15 săptămâni

În Belgia, concediul de maternitate durează 15 săptămâni și statul plătește 64,1% din salariul mamei lunar. Potrivit Business Insider, mamele belgiene pot alege să își ia opt săptămâni de concediu parțial în loc de 15 săptămâni de concediu complet.

Bulgaria 58,6 săptămâni

În general, țările est europene oferă femeilor un total de 58,6 săptămâni de concediu. Statul belgian plătește lunar mamei 78,4% din salariul pe care l-a avut înainte de a naște.

Canada 17 săptămâni

Vecinul Statelor Unite ale Americii, Canada, oferă tinerelor care aduc pe lume un copil 17 săptămâni de concediu maternal. Acesta este plătit cu 48,4% din salariu.

mama cu bebelus in brate

Chile 18 săptămâni

Statul Chilian oferă 18 săptămâni de concediu maternal cu o indemnizație ce valorează 100% din salariu inițial.

Costa Rica 17,3 săptămâni

În Costa Rica, mamelor le sunt garantate 17,3 săptămâni de către stat, iar remuneația este echivalenta cu valoarea completă a salariului.

Croația 30 de săptămâni

Croația se află într un loc fruntaș al clasamentului nostru. Statul oferă mamelor 30 de săptămâni de concediu cu o indemnizație lunară consistentă.

Cipru 18 săptămâni

Lunar, tinerele mamei primesc 75,2% din salariul lor, timp de 18 săptămâni. Această sumă cu siguranță este de mare folos pentru cele necesare aducerii pe lume a unui copil.

Cehia 28 de săptămâni

În Cehia, mamele sunt plătite cu 62,6% din salariul lor timp de 28 de săptămâni.

mama insarcinata in natura

Danemarca 18 săptămâni

Cu indemnizație lunară de 53,6% din salariul de bază, femeile din Danemarca se bucură de 18 săptămâni de concediu de maternitate. Acest concediu trebuie împărțit astfel: patru săptămâni înainte de naștere și 14 săptămâni după naștere.

Estonia 20 de săptămâni

La vest de Rusia, statul estonian oferă femeilor însărcinate 20 de săptămâni de concediu maternal cu o indemnizație lunară ce echivalează cu valoarea totală a salariului.

Finlanda 17,5 săptămâni

Finlandezii își răsfață femeile care contribuie la creșterea natalității. Acestea primesc 17,5 săptămâni de concediu și sunt remunerate 74,4% din salariu.

Franța 16 săptămâni

Statul francez oferă mamelor șaisprezece săptămâni de concediu după nașterea copilului. Acesta este plătit foarte bine, valorând de 94,2% din salariu.

Germania 14 săptămâni

Fiind o țară cu un nivel ridicat al natalității, Germania susține nașterea copiilor oferind femeilor 14 săptămâni de concediu de maternitate. În tot acest timp, pe card le va fi virată valoarea totală a salariului.

Grecia 43 de săptămâni

În cele 43 de săptămâni de concediu de maternitate, mamele din Grecia primesc 54,2% din salariul lor de bază.

Ungaria 24 de săptămâni

Cu o indemnizație de 70% din salariu, statul unguresc susține natalitatea, oferind mamelor 24 de săptămâni de concediu de maternitate.

Când poți intra în concediu prenatal?

Islanda 13 săptămâni

În Islanda, concediul de maternitate de 13 săptămâni este plătit cu 59% din salariu.

Irlanda 26 de săptămâni

Mamele irlandeze sunt cu adevărat norocoase. Acestea pot sta acasă timp de 26 de săptămâni în concediu de maternitate. Din păcate, indemnizația este de doar 34,3% din salariu.

Israel 14 săptămâni

Timp de 14 săptămâni, mamele vor primi valoarea 100% a salariului de bază. Poate că acesta este motivul pentru care rata natalității în Israel este cea mai mare din ultimii ani.

Italia 21,7 săptămâni

Mamelor italience le sunt promise 21,7 săptămâni de concediu de maternitate și o valoare de 80% din salariu. Rata natalității din Italia este în declin, din păcate. În anul 2017 s-au născut cu 9000 de copii mai puțin decât în 2016.

Japonia 14 săptămâni

Femeile japoneze care aduc pe lume un copil își pot lua 14 săptămâni de concediu de maternitate. În tot acest timp, primesc 67% din salariu, lunar.

Coreea 12,9 săptămâni

Pentru că în Coreea de Sud se nasc mai puțin bebeluși ca niciodată, statul a decis să aloce 79,5% din salariu de bază al mamei timp de 12,9 săptămâni în timpul concediului maternal.

Letonia 16 săptămâni

Cu o remunerație lunară de 80% din salariul de bază, mamele din Letonia pot sta liniștite acasă timp de 16 săptămâni.

Lituania 18 săptămâni

În Lituania, femeile primesc 100% din salariul de bază timp de 18 săptămâni, doar pentru a se îngriji și a-și îngriji pruncul.

Luxemburg 16 săptămâni

Din dorința de a crește natalitatea, statul Luxemburg acordă mamelor 16 săptămâni de maternitate plătit integral din valoarea salariului.

Malta 18 săptămâni

În Malta femeile primesc lunar 87% din salariu timp de 18 săptămâni.

Mexic 12 săptămâni

Deși concediul de maternitate în Mexic nu are o durată foarte mare, fiind doar de 12 săptămâni, mamele primesc întregul salariu lunar, sub formă de indemnizație.

Olanda 16 săptămâni

Mamele olandeze au o perioadă de pauză de la locul de muncă de 16 săptămâni primind echivalentul salariului de încadrare, lunar.

Noua Zeelandă 18 săptămâni

Cu un concediu de 18 săptămâni și o indemnizație de 42% din salariu, statul neo-zeelandez a decis ca începând cu acest an să crească perioada de maternitate la 22 de săptămâni.

Norvegia 13 săptămâni

Timp de 13 săptămâni, indemnizația concediului de maternitate a femeilor norvegiene valorează 97,9% din salariu.

Polonia 20 de săptămâni

În Polonia concediul de maternitate durează 20 de săptămâni, timp în care mamele se bucură de salariul lor de bază sub formă de indemnizație

Portugalia 6 săptămâni

În Portugalia, mamele nu au prea mult timp să aloce nou născutului, pentru că după șase săptămâni trebuie să se întoarcă la muncă. În tot acest timp sunt plătite cu salariul întreg.

România 18 săptămâni

Țara noastră este fruntașă în acest clasament. Statul român plătește femeile cu 85% din salariu timp de 18 săptămâni.

Slovacia 34 de săptămâni

Un alt stat generos, cel slovac, oferă mamelor 34 de săptămâni cu o indemnizație de 70% din salariu.

Slovenia 15 săptămâni

Fără îndoială că mamelor din Slovenia le vor fi foarte folositoare cele 15 săptămâni de concediu maternal plătite la 100% din salariu.

Spania 16 săptămâni

Statul spaniol garantează o indemnizație lunară echivalentă cu valoarea completă a salariului timp de 16 săptămâni.

Suedia 12,9 săptămâni

Statul suedez încurajează natalitatea și oferă mamelor 12,9 săptămâni de concediu maternal plătit la 77,6% din salariu.

Elveția 14 săptămâni

În Elveția, femeile sunt remunerate în timpul concediului maternal 56,4% din salariu.

Turcia 16 săptămâni

66% din salariu vor primi mamele care aduc pe lume un copil în Turcia. Aici concediul dureză 16 săptămâni.

Regatul Unit 39 de săptămâni

Pe cât de generos este statul englez oferind 39 de săptămâni de concediu maternal, pe atât de zgârcit a fost cu indemnizația lunară. Această valorează doar 30,9% din salariu.

Statele Unite ale Americii 0 săptămâni

Nu există nici o formă de compensație pentru mamele care aduc pe lume un copil în Statele Unite ale Americii. Nu numai din punct de vedere financiar acest lucru este în defavoarea mamelor, ci și din punct de vedere al recuperării și timpului petrecut împreună cu copilul după naștere.

mama isi tine copilul de mana

Indemnizație creștere copil în 2023. Care sunt actele necesare și până când se depun

Având în vedere aceste date și cifre exacte, trebuie să fim mai mult decât recunoscătoare pentru ceea ce ne oferă statul în timpul concediului de maternitate. România ocupă un loc de cinste în clasamentul concediului maternal din întreg lume, încurajându-se astfel natalitatea.

Surse foto: pixaby.compexels.compixabay.compixaby.com

Surse articol: insider.com

Articolul urmator
Pentru toate mămicile ale căror copii se pregătesc de grădiniță: Știm că vă este greu să-i lăsați să plece, dar tot ACASĂ se întorc
Pentru toate mămicile ale căror copii se pregătesc de grădiniță: Știm că vă este greu să-i lăsați să plece, dar tot ACASĂ se întorc

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    În concediul de maternitate am devenit dependentă de jocurile de noroc. Am ajuns să pariez banii pentru scutecele copilului
    În concediul de maternitate am devenit dependentă de jocurile de noroc. Am ajuns să pariez banii pentru scutecele copilului

    De când mă știu sunt o mare împătimită a câștigului facil. Tocmai de aceea am ales o facultate de unde știam că voi ieși cu un serviciu bun în care pot să...

    O femeie a fost concediată după ce s-a întors însărcinată din concediu de maternitate
    O femeie a fost concediată după ce s-a întors însărcinată din concediu de maternitate

    După terminarea concediului de maternitate, o femeie a fost dată afară de la locul de muncă după ce ar fi încercat să se întoarcă pe același post, însărcinată cu...

    Ce este concediul de acomodare și ce trebuie să facă părinții din România care adoptă un copil
    Ce este concediul de acomodare și ce trebuie să facă părinții din România care adoptă un copil

    Părinții din România care adoptă un copil, beneficiază de concediu de acomodare de un an, însă durata s-ar putea dubla. Discutăm mai jos toate detaliile.

    Tot ce trebuie să știm despre zodia Pești
    Tot ce trebuie să știm despre zodia Pești

    Dacă te-ai născut între 19 februarie și 20 martie, înseamnă că ești în zodia Pești. Reprezentanții acestei zodii sunt vestiți mai ales pentru compasiunea și grija...

    Tot ce trebuie să știm despre zodia Berbec
    Tot ce trebuie să știm despre zodia Berbec

    În cazul în care te-ai născut în a doua jumătate a lunii martie sau în primele săptămâni ale lunii aprilie, mai exact între 21 martie și 19 aprilie,...

    Tot ce trebuie să știm despre Vărsător
    Tot ce trebuie să știm despre Vărsător

    În cazul în care îți sărbătorești aniversarea iarna, mai exact în intervalul cuprins între 20 ianuarie și 18 februarie, înseamnă că te-ai născut...

    Tot ce trebuie să știm despre zodia Taur
    Tot ce trebuie să știm despre zodia Taur

    Te-ai născut în plină primăvară, între 20 aprilie și 20 mai? Înseamnă că faci parte din zodia Taur, vestită pentru loialitate, pentru perseverență, pentru gustul...

    Pubertatea întârziată- ce trebuie să știm noi, ca părinți
    Pubertatea întârziată- ce trebuie să știm noi, ca părinți

    Perioada de pubertate începe când corpul copilului tău se dezvoltă și se schimbă, semănând tot mai mult cu cel al unei persoane adulte. De asemenea, odată cu...

    © 2025 Qbebe