Conform legislației din România, salariatele care intră în concediu de maternitate sau de creștere copil nu pot fi concediate, acestea având dreptul să revină la locul de muncă. Interdicția de concediere este valabilă și în cazul în care angajatorul află despre sarcină înainte de a lua decizia de concediere.
Ei bine, în cazul unei viitoare mame din Marea Britanie, lucrurile au stat altfel. După ce a ieșit din concediul de creștere copil și s-a întors la muncă, însărcinată din nou, a fost concediată de șeful ei.
Femeia era angajată la First Grade Projects și a intrat în concediu de maternitate în octombrie 2021, după care s-a întors la muncă pe 17 februarie 2023.
„Ar fi mai bine să stai acasă până când te hotărăști ce vrei să faci, atât în viața personală, cât și profesională”
Nikita Twitchen dorea să se întoarcă pe postul de asistent administrativ la locul ei de muncă atunci când a fost anunțată că nu mai este angajată. Bineînțeles că a făcut o plângere în acest sens.
Totodată, a explicat oamenilor legii faptul că șeful ei, Jeremy Morgan, s-a dovedit a fi foarte empatic și receptiv atunci când l-a anunțat că este însărcinată cu primul ei copil și trebuie să intre în concediu de maternitate. Ulterior, acesta și-a schimbat complet atitudinea când femeia i-a dezvăluit că este din nou însărcinată.
Ea susține că șeful a felicitat-o, dar nu s-a arătat de acord cu păstrarea locului de muncă în aceste condiții. Așadar, când concediul de maternitate s-a încheiat, nimeni de la locul de muncă nu a contactat-o pe femeie pentru a confirma revenirea la jobul ei.
Conform spuselor viitoarei mame, răspunsul șefului a fost „ar fi mai bine să stai acasă până când te hotărăști ce vrei să faci, atât în viața personală, cât și profesională”.
Pe de altă parte, șeful susține că rolul de asistent administrativ nu va mai exista pe viitor, motivând că o altă persoană pe același post a fost concediată la începutul anului 2024. Superiorul a invocat dificultăți financiare și reorganizarea întreprinderii.
Femeia era angajată la această firmă unde a lucrat până la împlinirea a 39 de săptămâni de sarcină. Ulterior, când a anunțat că mai așteaptă un copil, cererea ei de a se întoarce la muncă a fost respinsă.
Concediul de maternitate la nivel mondial - ce trebuie să știm
Firma a plătit despăgubiri substanțiale fostei angajate
Judecătorul a remarcat faptul că afacerea mergea foarte bine, iar motive de concediere concrete nu existau. De aceea, decizia superiorului a fost considerată o încărcare gravă a legii.
În plus, șeful nu a dat nicio declarație scrisă în care să explice motivele concedierii femeii, dar a avut grijă să schimbe numele companiei, să angajeze oameni, să elimine unele posturi și să investească în noi vehicule.
Schimbarea de atitudine a șefului după ce a aflat despre sarcină și lipsa oricăror explicații concrete bazate pe dovezi au fost luate în considerare în procesul deschis de către femeia însărcinată.
Judecătorul a concluzionat că decizia doamnei Tweetchen a fost nedreaptă, discriminatorie și cauzatoare de anxietate și suferință reală de-a lungul sarcinii și în perioada postpartum.
„Suntem extrem de dezamăgiți de rezultatul tribunalului. Analizăm acum toate informațiile relevante și luăm în considerare toate opțiunile disponibile. În acest moment, nu putem oferi niciun comentariu suplimentar”, a fost reacția companiei First Grade Projects.
Compania la care a lucrat a fost obligată să plătească despăgubiri în valoare totală de 28.706 de lire sterline, adică aproximativ 171.171 lei.
Surse foto: pexels.com, pexels.com
Surse articol: Ladbible.com