Concediul prenatal – opinia specialistului
Doamna Anca Vătășoiu, avocat specializat în Dreptul Muncii, Managing Partner la Anca Vătășoiu | Your Agile Employment Lawyer, Web: www.avalaw.ro a oferit următoarele informații:
"Dacă ești asigurată în sistemul public, vei avea dreptul la concediu pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă totală de 126 de zile calendaristice, precum și la o indemnizaţie de maternitate, potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.
Trebuie să știi că pentru a beneficia de acest tip de concediu și de indemnizația aferentă, este nevoie să dovedești că ai contribuit la sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru o perioadă minimă de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul.
Concediul pentru sarcină (prenatal) se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, în timp ce concediul pentru lăuzie, pe o perioadă de 63 de zile după naştere. Ai, însă, posibilitatea de a compensa cele două concedii în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea ta. La luarea acestei decizii trebuie să ții cont de durata minimă impusă de lege pentru concediul de lăuzie care nu poate fi mai mic de 42 de zile calendaristice. Așadar, durata maximă a concediului prenatal este de 84 de zile calendaristice.
Pe durata concediului prenatal ai dreptul și la o indemnizaţie de maternitate în cuantum de 85% din baza de calcul stabilită de lege, și anume media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia asiguratorie pentru muncă.
Concediul prenatal trebuie solicitat angajatorului, urmând ca plata indemnizației de maternitate să fie făcută tot de acesta, lunar, în baza certificatului medical eliberat de medic. Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
În afară de concediul prenatal, în perioada sarcinii poți beneficia și de concediul de risc maternal și indemnizația aferentă. Un astfel de concediu poate fi acordat de medicul de familie sau de medicul specialist în cazul în care condițiile de la locul de muncă îți pot pune în pericol starea de sănătate și sarcina, iar angajatorul nu poate adapta condițiile de la locul de muncă pentru a evita astfel de riscuri.
Concediul de risc maternal poate fi acordat înainte de data solicitării concediului prenatal și se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens. Acest tip de concediu nu va putea fi cumulat cu alte concedii prevăzute de OUG nr. 158/2005.
Pe durata concediului de risc maternal vei beneficia de o indemnizaţie de risc maternal care se acordă fără condiţie de stagiu de cotizare și se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Cuantumul indemnizaţiei de risc maternal reprezintă 75% din baza de calcul aplicabilă și în cazul concediului prenatal.
Protecție împotriva concedierii
Pe durata sarcinii, a concediului prenatal și a concediului de risc maternal, dar și pentru o perioadă de cel mult 6 luni de la data revenirii definitive la locul muncii, angajatorul nu poate înceta contractul tău de muncă. Singura excepție de la această regulă este situația în care angajatorul se află în procedura reorganizării judiciare sau a falimentului, caz în care poate interveni încetarea contractului tău de muncă.
Dacă vei fi totuși concediată, poți contesta decizia prin care încetează contractul tău de muncă și vei depune contestația la tribunalul de la locul de muncă sau de la domiciliu. Este recomandabil să consulți și un avocat.
Dacă te consideri victima unor acțiuni de hărțuire sau discriminare la locul de muncă bazate pe starea ta de graviditate și viitoare ta calitate de mămică, poți face o plângere internă, în condițiile prevăzute de politicile angajatorului, te poți adresa Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării sau poți formula o acțiune în instanță.
!!Atenție la datele personale cu privire la starea ta de sănătate pe parcursul sarcinii sau după naștere, dar și la informațiilece îl privesc pe bebeluș și pe care ți le solicită angajatorul tău. Nu oferi astfel de date decât după ce te asiguri că angajatorul are dreptul de a le colecta și procesa. Verifică întotdeauna politica internă a angajatorului cu privire la datele cu caracter personal, iar dacă ai nelămuriri întreabă colegii de le HR!"
Informații importante pentru acordarea concediului prenatal
Dacă vrei să beneficiezi de dreptul concediului prenatal trebuie să ai reședința sau domiciliul în România, să prezinți un certificat medical angajatorului prin care îți respecți obligația de a-l informa despre sarcină (este necesară respectarea condiției pentru a primi o aprobare ulterioară a concediului de maternitate). Pentru calculul stagiului de cotizare se iau în calcul și: perioadele de timp în care ai beneficiat de concediu medical, perioadele în care ai beneficiat de pensie de invaliditate, studiile absolvite (aici este vorba despre cursuri de zi în învățământul universitar), concediul și indemnizația pentru creșterea copilului.
În situația în care nu mai ești asigurată din motive independente de tine, de exemplu angajatorul nu a virat la timp contribuțiile la stat (trebuie să dovedești acest lucru prin acte oficiale eliberate de angajator), poți beneficia de concediu de maternitate, însă trebuie ca nașterea să aibă loc la cel mult nouă luni de la momentul pierderii statutului de asigurat.
Există posibilitatea ca perioadele de concediu de maternitate, respectiv prenatal și postnatal, să fie compensate între ele. Este nevoie de permisiunea medicului, iar concediul postnatal nu trbeuie să dureze mai puțin de 42 de zile. Este important de subliniat faptul că primele 42 de zile ale concediului postnatal sunt obligatorii; poți să renunți la concediul prenatal, însă nu la cele 42 de zile acordate după naștere.
Dacă sarcina ta este una cu complicații sau dificilă și impune o perioadă mai lungă de repaus decât concediul prenatal, medicul poate să îți recomande prelungirea concediului. În acest sens este necesară eliberarea unui certificat medical care îți dă dreptul la concediu medical obișnuit. În continuare, pentru fiecare lună a concediului de maternitate se impune prezentarea către angajator a fișei de concediu medical, avizată de medic drept concediu de sarcină și lăuzie; în baza acesteia vei primi indemnizația de maternitate.
De reținut
În final, trebuie subliniat faptul că de drepturile menționate beneficiază și femeile care și-au pierdut calitatea de asigurat (din motive care nu le privesc), dacă nasc în decurs de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat. În cazul acesta, baza de calcul pentru indemnizația de maternitate se va constitui din media veniturilor lunare pe baza cărora a fost calculată contribuția asiguratorie pentru muncă, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calității de asigurat.
De asemenea, concediul medical prenatal poate fi acordat exclusiv pentru sarcină. Astfel, afecțiunile care intervin pe perioada sarcinii fără să aibă legătură cu ea nu sunt incluse în concediu. Pentru o sarcină cu risc este posibil ca perioada de timp pentru concediul prenatal să nu fie suficientă. În cazul acesta medicul specialist poate să emită un certificat medical prin care îi dă dreptul salariatei la un concediu medical obișnuit.
Surse: https://www.smartbill.ro, https://iflow.ro, https://bundeangajat.olx.ro