Mai mulți doctori au avertizat-o pe femeie că sarcina sa este cu risc și au sfătuit-o să nască prin cezariană. Aceasta nu a vrut să asculte de îndemnul primit, așa că s-a decis să caute o moașă pe Facebook, care să o ajute să nască acasă.
Din păcate, a murit la naștere.
Pe data de 15 mai, a fost adusă la Spitalul Județean din Piatra Neamț o femeie în vârstă de 42 de ani aflată în stare de șoc, intubată.
Aceasta se afla la prima naștere și avea diagnosticul cu trombofilie și scleroză multiplă.
Medicul Mircea Onofriescu de la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” din Iași atrage atenția asupra pericolului la care sunt expuse femeile care aleg să nască acasă cu ajutorul așa-ziselor „moașe” găsite pe internet, precizează hotnews.ro.
Femeia a găsit pe Facebook o asistentă medicală care i-a promis că are studii de moașă și care a fost de acord să-i asiste nașterea la domiciliu.
În timpul nașterii, s-a produs o hemoragie imediat după decolarea placentei. A fost sunată ambulanța mult prea târziu, iar până la spital, femeia a fost intubată.
Din păcate, medicii nu au reușit să o salveze pe femeie, iar aceasta a încetat din viață la spital.
Profesorul medic Mircea Onofriescu subliniază că nașterea voluntară la domiciliu cu ajutorul unei moașe este o practică ilegală în România, fiindcă nu este reglementată nașterea la domiciliu, iar moașele sau medicii nu au recomandarea de a asista la naștere.
„Trebuie să precizăm foarte clar că aceste invitaţii de asistenţă de naştere la domiciliu lansate pe internet sau pe diferite reţele de socializare reprezintă un pericol extraordinar care se poate solda cu drame de o gravitate cu totul şi cu totul deosebită”, spune specialistul.
Cazul femeii de 42 de ani este al doilea deces înregistrat anul acesta în județul Neamț, în urma nașterii la domiciliu.
„După ce pacienta a născut acasă, aceasta a sângerat abundent și prin nerecunoasterea pericolului și a complicațiilor ce survin în urma sângerării apărute, de către personalul necalificat medical, s-a întârziat nepermis de mult anunțarea ambulanței și pacienta a intrat în stop cardiorespirator. Pacienta a ajuns în spital în comă, intubată după 3 stopuri cardiace resuscitate și în ciuda tuturor eforturilor medicilor din spital (ginecologi, medici anesteziști și de terapie intensivă, chirurgi, neurolog, cardiolog) și a utilizării unui volum important de resurse medicale, nu s-a mai putut face nimic și a survenit decesul.
Dorim să transmitem pe această cale că dacă aveţi prietene, rude, soţii, cunoştinţe care plănuiesc sau îşi doresc să nască la domiciliu, să le îndrumaţi către o unitate medicală pentru a primi asistenţă medicală de specialitate şi a reduce riscurile pe care nu le cunosc sau nu le înţeleg.
Din astfel de practici se nasc drame, drame care afectează pe termen lung atât familiile implicate cât şi pe noi, cadrele medicale. Condamnăm ferm astfel de practici şi vrem să ne arătăm solidaritatea şi să transmitem un semnal de alarmă cu privire la acest trend periculos şi din păcate din ce în ce mai răspândit şi promovat în mediul online”, transmite, prin intermediul unui comunicat de presă, colectivul secţiei Obstetrică Ginecologie şi Neonatologie a Spitalului Județean Piatra Neamţ.
Surse foto: freepik
Surse articol: hotnews.ro playtech.ro