Ce sunt, mai exact, aceste lovituri „fantomă”?
Termenul „lovituri-fantomă” descrie mișcările ușoare pe care o femeie le simte la nivelul abdomenului la câteva zile, săptămâni, luni sau chiar ani după naștere. Într-un studiu realizat la Universitatea Monash, 40% dintre femei au declarat că au simțit lovituri-fantomă în burtă, ca și cum ar fi însărcinate, chiar și la zeci de ani după naștere.
Specialiștii sunt că aceste senzații sunt absolut firești, fiind parte din procesul de recuperare. Nu se cunosc exact cauzele care determină aceste lovituri „fantomă”, asemenatoare mișcărilor bebelușului în burtică, însă experții în sănătate spun că ar putea fi cauzate de memoria nervilor și a mușchilor. Aceștia precizează că fenomenul este asemantor cu sindromul membrului fantomă, care apare după amputarea brațului sau a piciorului sau chiar și după îndepărtarea altor părți ale corpului, altele decât extremitățile (de exemplu: extirparea sânului, extracție dentară etc).
Să ne așteptăm și la alte senzații fantomă după naștere?
Când eram însărcinată cu primul meu copil, o prietenă care era de vârsta bunicii, mi-a spus cu nonșalanță: „Chiar și acum, când mai aud un copil plângând, simt cum îmi coboară laptele”. Mi s-a părut o prostie! Știu că mai sunt cazuri în care sănii mai produc puțin lapte la câțiva ani după alăptare, dar în niciun caz după 20 de ani sau la menopauză.
Acum pot să zic că experimentez și eu o senzație asemănătoare! Mi-am alăptat ambii copii timp de 4 ani, iar creierul meu se pare că a reținut acest lucru. Astfel că uneori mai simt cum laptele meu coboară. Pe de altă parte, nu-mi pot aminti momentul în care l-am născut pe al doilea copil. Îmi amintesc însă sentimentul uimitor pe care l-am avut când mi-am ținut pentru prima oară bebelușul la piept și rețin fiecare grimasă a sa.
Cred că, la urma urmei, creierul reține ceea ce vrea și se descotorsește de amintirile care nu îi sunt de folos.
Surse foto: Freepik
Surse articol: scarymommy.com, parents.com