În loc să stea în casă pe tablete sau telefoane mobile, să joace jocuri pe calculator, unii copii își manifestă spiritul de antreprenorial de mici. Învățați care este valoarea banului, din ce în ce mai mulți puști din România iau modelul american și vând limonadă pe stradă.
Nu le trebuie decât lămâi proaspete, paie colorate, pahare de unică folosință, apă rece, zahăr sau miere și se pot apuca de …afaceri.
Limonada de cea mai bună calitate este vândută prin parcuri, la colț de stradă, în zone umbroase în zilele toride de vară adulților sau copiilor care vor să se răcorească.
Micuții întreprinzători care se ocupă de prepararea băuturilor răcoritoare fac chiar și afișe colorate menite să atragă tot mai mulți clienți.
În cele mai multe cazuri, limonada se face în fața clientului care își adaugă în băutură atât de mult zahăr, miere, sau chiar sirop de mentă, pe cât dorește. Fiindcă este cald și oamenii vor să se răcorească și să ajute câțiva copii să strângă bănuți pentru o mini-vacanță, o jucărie sau chiar pentru rechizite, nimeni nu refuză un pahar de limonadă rece.
Cea mai bună limonadă este cea preparată de mânuțele harnice ale copiilor
Micii antreprenori din București au fost remarcați și fotografiați de un șofer care se afla în trecere și căruia cei trei băieți harnici i-au atras atenția.
„Așa ceva mai rar mai vezi în România și din partea unor puști atât de tineri. Ce jocuri pe PC, ce TikTok, ce Instagram...direct la vândut de limonadă.
Ce mi-a plăcut era atenția lor la detalii. Cât timp am stat la semafor, am văzut cum unul dintre cei trei se spăla pe mâini ca să-și pună mănușile, al doilea așeza paharele pe masă în timp ce al treilea scotea gheața din geanta frigorifică.
Dacă eram un trecător, cu siguranță m-aș fi oprit să savurez o limonadă. Totuși, dacă încă mai sunt pe căldurile astea, poate vă opriți să le faceți o bucurie cumpărând un pahar. În rondul de la Piața Sudului (la fântâni).
Ce să mai, 3 antreprenori în devenire. Bravo lor”, scria Mihai Bogdan Jeliu pe contul său de Facebook.
Internauții nu au rămas indiferenți la această postare din mediul online și au adăugat poze ale propriilor copii în care micuții apar în postură de mici neguțători. Copiii vând limonadă, brioșe, chiar brățări personalizate.
Părinții din toată țara, mândri de micuții lor antreprenori, vin în asentimentul bărbatului care laudă eforturile băieților care preparau licoarea proaspătă și bună în rondul de la Piața Sudului în capitală.
O fetiță de doar 7 ani a început să vândă limonadă pentru a putea plăti piatra funerară a mamei sale
Ce spune ce spun autoritățile locale în ceea ce privește vânzarea de limonadă sau a altor produse pe stradă?
Din punct de vedere legal, dacă micuții vând fără autorizațiile necesare de la organele competente și fără a avea PFA sau SRL, atunci această activitate contravine legislației din România. Nu toți copiii care încearcă să facă un bănuț în plus sunt la fel de norocoși precum cei trei băieți din imagine.
Anul trecut, în Buzău, trei copii sârguincioși au încercat să vândă limonadă rece trecătorilor, pe stradă, în apropiere de Parcul Crâng, una din principalele atracții turistice ale orașului. Din păcate, aceștia au fost opriți la scurt timp de Poliția Locală.
Un copil de 9 ani a vândut limonadă timp de 3 ani pentru a dona banii unui adăpost pentru animale
Mămica unuia dintre copii povestea pe un grup de Facebook „Știri din Buzău” pățania micuților antreprenori în devenire cu autoritățile.
Practic, polițiștii locali care patrulau în zonă au cerut părinților autorizație pentru că ocupau spațiul public, dar și aviz de la DSP pentru limonadă. Ulterior, când părinții s-au retras mai departe de cei mici, i-au fotografiat ca să demonstreze că sunt nesupravegheați.
„Vă mulțumim pentru încurajare! Eu sunt una dintre mămicile care au susținut cu tărie activitatea copiilor. Din păcate, polițiștii locali care patrulau azi în Parcul Crâng ne-au cerut autorizație pentru ca ocupam spațiul public, aviz de la DSP pentru ĺimonada, apoi, când eu m-am retras mai departe de copii, i-au fotografiat ca sa demonstreze ca sunt nesupravegheați.
Ne-am retras mai aproape de casă, dar am vrut sa le dovedesc copiilor ca nu trebuie sa renunțe ușor la dorințele lor, ci trebuie să caute variante să le îndeplinească, ținând cont de toate aspectele, chiar și de aceste avize. Cu asta se ocupă politia locală din Buzău.
S-au terminat problemele din țara asta, au găsit sursa neregulilor. Mulțumesc tuturor trecătorilor care au fost receptivi! Eu îi felicit din suflet și sunt tare mândră de ei!”, declara mămica pe grupul de Facebook.
Așadar, inițiativa, deși lăudabilă a puștilor care vor să facă un bănuț, poate fi imediat oprită de oamenii legii fără ca părinții să le poată lua apărarea, în lipsa avizelor necesare.
Cu toate acestea, activitatea micuților antreprenori și viitorilor oameni de afaceri de succes de mâine, este lăudabilă, îndeosebi pentru că tratează totul, având grijă la igienă, cât și la nevoile clientului.
Dacă ați întâlni copii care vând limonadă la colț de stradă, v-ați potoli setea cu un pahar?
Surse foto: facebook.com, facebook.com
Surse articol: facebook.com