Din păcate, bebelușul poate avea încă o reacție la animalele de companie chiar și atunci când este departe de casă. În cazul expunerii cronice, simptomele, o dată declanșate, pot apărea și la câteva zile de la eliminarea factorului nociv.
Semnele că bebelușul are o alergie (la acarieni, mucegai sau animale de companie):
- mâncărimi și erupții cutanate locale
- ochii înlăcrimați, nas înfundat
- strănut, tuse, respirație șuierătoare
Aceste simptome pot să apară chiar și atunci când copilul nu este în strâns contact cu animalul, din moment ce alergenii pot fi gășiți în întregul mediu interior. Din păcate, este dificil de diagnosticat o astfel de alergie fără analize de sânge. Așa că ne rămâne, nouă, părinților, responsabilitatea de a determina dacă alergia copilului este la factori din mediul în care locuiește sau la animalele de companie.
Cum pot să îmi dau seama dacă bebelușul meu este alergic la animale de companie?
Orice fel de animal - inclusiv câini, hamsteri, cobai, și mai ales pisici - poate provoca o reacție la un copil care este alergic.
Histamina precum și produsele chimice pot cauza următoarele bine-cunoscute simptome alergice: secreții nazale abundente, ochii înlăcrimați, strănut și simptome de astm bronșic, cum ar fi tusea sau respirație șuierătoare. De fapt, cele mai multe cazuri de astm încep în copilăria timpurie și pot fi declanșate de animale.
O alergie la animalele de companie este o reacție imună la firele de par ale animalelor sau fulgi (piele), salivă, urină, fecale. Animale cu blană sau păr nu sunt un factor alergen, dar pot capta polen, praf, mucegai, alergeni și altele. Atunci când un copil cu animale de companie vine în contact cu părul, salivă sau cu excrementele animalului, sistemul sau imunitar intră în alertă și produce histamina și alte peste 40 de substanțe chimice pentru a lupta împotriva alergiei.
Indicat este ca pentru câteva săptămâni să duceți animalul de companie departe de copil, să curățați casa foarte bine, și să vedeți dacă reacțiile alergice persistă. Dacă simptomele dispar, atunci, din păcate, copilul are, într-adevăr o reacție alergică la animale. În acest caz, dacă reacțiile alergice nu sunt foarte puternice, soluția este de a îndepărta animalul de companie, măcar până ce copilul crește, și își dezvoltă un sistem de apărare mai puternic. Daca alergia este severă, nu există tratament, și copilul se va confrunta și ca adult cu astfel de reacții.
Trebuie subliniat că există și cazuri de copii alergici la animale, care însă nu manifestă nicio reacție. Se prea poate ca aceste manifestări să se activeze mai târziu.