Ghid pentru începători: cum folosim uleiurile esențiale

Ghid pentru începători: cum folosim uleiurile esențiale

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În ultimii ani, uleiurile esențiale au început să devină tot mai căutate, dar trebuie să știi că utilizarea lor își are rădăcinile într-un trecut îndepărtat. Fie că este vorba despre Egiptul Antic, despre medicina ayurvedică din India, fie că este vorba despre Imperiul Roman sau despre perioada Evului Mediu, se recurgea adesea la uleiuri esențiale, apreciate nu doar pentru virtuțile lor curative, ci și pentru posibilitatea de a le folosi pentru îngrijirea personală și pentru parfumarea locuințelor sau a diferitelor obiecte. În prezent, aromaterapia se practică pe scară tot mai largă, iar în acest scop au început să fie promovate din ce în ce mai multe uleiuri esențiale. Ca să reușești să le utilizezi corect, pentru ca tu și cei dragi să vă bucurați de o utilizare în deplină siguranță, este necesar să știi cum ar trebui să procedezi. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos vei descoperi informații legate de criteriile după care să te ghidezi când vei alege un ulei esențial, despre ce înseamnă diluția unui ulei esențial, despre cele mai cunoscute moduri de utilizare, dar și date valoroase care țin de precauțiile pe care trebuie să le ai în vedere de fiecare dată când apelezi la un ulei esențial.

Cum să alegi un ulei esențial

Înainte de a afla cum să folosim corect uleiurile esențiale, trebuie să știi care sunt criteriile de care vei ține seama când vei dori să le achiziționezi. Printre cele mai semnificative detalii pe care le vei lua în calcul se numără:

Verifică autenticitatea uleiului esențial

În acest scop, este necesar să identifici pe recipientul uleiului denumirea botanică sau științifică a plantei din care este obținut și, dacă este posibil, chemotipul uleiului respectiv. Chemotipul este o referință ce arată componența biochimică dominantă a unui ulei esențial, mai exact molecula sa biochimică majoritară. Aceasta este în funcție de planta din care a fost obținut uleiul, fiind recomandat să fie cunoscut chemotipul din următorul motiv: chiar dacă provine din aceeași plantă, un ulei esențial va avea proprietăți diferite și o altă toxicitate în funcție de zona din care este originară acea plantă.

Pentru a găsi un ulei esențial de calitate, ar trebui să poți să identifici pe ambalajul acestuia țara de origine a plantei, partea distilată (dat fiind faptul că un ulei esențial se obține din distilarea diferitelor părți ale unei plante), modul de distilare, tipul de cultură din care provine (ar trebui să se precizeze tipul de recoltare/de cultivare, dacă este vorba despre cea bio, ecologică sau convențională), numărul lotului din care provine și data de expirare.

femeie-tanara-care-miroase-un-ulei-esential

Nu te preocupa insistent cu identificarea gradului terapeutic al unui ulei esențial

Unul dintre aspectele ce țin de cum folosim uleiurile esențiale se referă la preocuparea de a găsi doar uleiuri cu grad terapeutic. Înainte să te gândești insistent la acest detaliu, nu ar trebui să uiți că majoritatea producătorilor țin să precizeze că uleiurilor lor au grad terapeutic pentru a încerca să sugereze calitatea superioară a propriilor produse. Termenul „grad terapeutic” nu este însă standardizat și poate să însemne orice dorește producătorul respectiv. Ceea ce este cert este că uleiurile marcate ca având „grad terapeutic” sunt testate.

Realizează distincția dintre „organic” și „obținut din culturi nestropite”

Prima ta alegere ar trebui să fie uleiurile esențiale organice, în condițiile în care poluanții de pe plante pot fi mai concentrați în cadrul uleiurilor esențiale. Termenul „organic” are semnificații diverse în funcție de țara de origine a uleiului esențial, dar cu toate acestea trebuie luat în seamă ca un indicator al calității. Anumiți producători de uleiuri esențiale vin cu specificația „obținut din culturi nestropite”, ceea ce înseamnă că, deși uleiurile nu se obțin din plante provenite din culturi certificate organic, totuși culturile respective nu au fost stropite cu diverse substanțe chimice.

Identifică problema/problemele căreia/cărora vrei să se adreseze uleiul esențial

Când ai întrebări legate de cum ar trebui să folosim uleiurile esențiale, nu neglija nici următorul lucru: de ce vrei să folosești un anumit ulei esențial, dacă e vorba de o  problemă de sănătate acută sau cronică sau este vorba, de exemplu, de nevoia de a avea parte de mai mult calm, de mai multă relaxare. Odată ce ai identificat problema, îți va fi mai la îndemână să te documentezi despre un anumit ulei esențial, dar și să ceri sfatul unui specialist.

Nu ignora compoziția chimică a unui ulei esențial și efectele sale asupra organismului

Spre exemplu, mentolul declanșează receptori specifici din piele și de aici se declanșează senzația de răcorire conferită de uleiul esențial de mentă. Acest ulei revigorează și este foarte proaspăt.

Alte uleiuri esențiale au însă proprietatea de a încălzi. De exemplu, cele cu un conținut ridicat de fenoli, ce includ compuși precum carvacrolul, eugenolul și thymolul, sunt vestite pentru că vor încălzi. Cum folosim aceste uleiuri esențiale? Cu cât mai multă precauție. Printre ele se regăsesc: uleiul esențial de cimbru, de piper negru, de ghimbir, de scorțișoară, de măghiran etc.

Ia în considerare prețul uleiurilor esențiale

În general, uleiurile esențiale sunt scumpe, dat fiind faptul că este necesară o cantitate mare de părți dintr-o plantă pentru a le obține. Spre exemplu, gândește-te că poate fi nevoie de sute sau chiar de mii de flori pentru a rezulta o sticluță de ulei esențial. Deși poți fi tentată să fii în căutarea de prețuri mici și pentru uleiurile esențiale pe care le vei achiziționa, străduiește-te să înțelegi că de fapt un preț ridicat reflectă munca depusă în distilarea acestuia și raritatea plantei din care provine.

Folosește uleiuri purtătoare

Aceste uleiuri sunt cele care ajută la aplicarea uleiurilor esențiale pe piele și sunt deosebit de utile pentru a-ți garanta o aplicare sigură, în contextul în care anumite uleiuri esențiale sunt foarte puternice și pot genera iritații sau reacții alergice.

Înainte să cumperi un ulei purtător, va conta mult să te uiți după unul de calitate. Ideal este să faci rost de uleiuri purtătoare organice, presate la rece, în condițiile în care căldura poate interfera cu calitatea lor. Astfel de uleiuri te vor ține departe și ele de efecte nedorite dar, pentru a fi sigură că ai la îndemână uleiul purtător potrivit, nu ar trebui să omiți să le testezi pe piele înainte de a le utiliza. În acest scop, se va proceda după cum urmează:

  • Se va aplica o cantitate mică de ulei purtător pe zona încheieturii sau în spatele urechii
  • Vei acoperi zona cu un bandaj
  • Vei verifica zona peste 24 de ore
  • Dacă sesizezi iritații vei clăti zona cu multă apă și se va evita uleiul respectiv pe viitor

Printre cele mai cunoscute uleiuri purtătoare sunt:

  • uleiul de măsline
  • uleiul de floarea-soarelui
  • uleiul de cocos
  • uleiul de argan
  • uleiul de jojoba
  • uleiul de migdale dulci
  • Uleiul de măceșe
  • uleiul de semințe de struguri
  • uleiul de avocado etc.

Fii atentă la diluția unui ulei esențial

Un aspect esențial care ține de modul în care folosim uleiurile esențiale este și acesta: grija pentru diluție. Diluarea unui ulei esențial este demersul care îl va face adecvat pentru aplicații pe piele și care implică multă precauție cu acele uleiuri ce ar putea crește riscul de apariție a sensibilității și a reacțiilor alergice. Practic, să utilizezi un ulei esențial direct din recipient, fără să îl testezi mai întâi pe piele, te va aduce mai aproape de reacții adverse.

Potrivit renumitului expert în siguranța uleiurilor esențiale, Robert Tisserand, diluarea acestora vizează două aspecte:

  • Diluarea uleiurilor esențiale se realizează pentru a se evita reacții precum: sensibilizare, iritații, fotosensibilitate crescută
  • Datorită diluării uleiurilor esențiale nu se va ajunge la toxicitatea sistemică (precum aceea care afectează fătul, hepato-toxicitatea, neurotoxicitatea etc.)

Robert Tisserand este de părere că diluarea uleiurilor esențiale este cea mai la îndemână cale de a nu fi în pericolul efectelor nedorite menționate. De asemenea, expertul ține să precizeze că diluarea unui ulei esențial ajută și la realizarea unei economii de bani, în condițiile în care, odată ce un ulei esențial este diluat până când va fi pus pe piele, el nu se va mai evapora la fel de repede. Reducerea volatilității înseamnă că majoritatea proprietăților terapeutice ale uleiului vor putea ajunge în piele, oferindu-ți posibilitatea să aplici o cantitate mai mică de ulei esențial pe o suprafață mai mare a corpului.

Cum se diluează un ulei esențial pentru utilizare topică

În funcție de vârsta persoanei care va folosi uleiul esențial, de tipul problemei pentru care se va utiliza, de frecvența utilizării, pentru copiii de la 2 ani în sus și pentru adulți ar trebui să se lucreze cu diferite diluții, așa cum se descrie mai jos:

Diluție 1%

Aceasta este indicată pentru copiii de la 2 ani în sus, pentru aplicațiile pe față, pentru folosirea îndelungată, zilnică a unui anumit ulei. Cantitățile de ulei esențial și de ulei purtător cu ajutorul cărora se va putea obține diluția 1% sunt:

  • 10 ml/2 lingurițe ulei purtător la 3 picături de ulei esențial
  • 15 ml/3 lingurițe/1 lingură ulei purtător la 4- 6 picături ulei esențial
  • 30 ml/6 lingurițe/2 linguri ulei purtător la 9 picături ulei esențial

Diluție 2%

Este recomandată pentru copii, pentru baie și pentru includerea uleiului în anumite produse de îngrijire a corpului, fiind ideală pentru utilizarea zilnică. Este preferabil să se înceapă de la cantități mai mici de ulei și după aceea acestea pot fi crescute progresiv:

  • 10 ml/2 lingurițe ulei purtător și 6 picături ulei esențial
  • 15 ml/3 lingurițe/1 lingură ulei purtător și  9 picături ulei esențial
  • 30 ml/6 lingurițe/2 linguri ulei purtător și 18 picături ulei esențial

Diluție 3%

Această diluție este adecvată pentru un disconfort bine localizat. Iată cum folosim uleiurile esențiale în baza diluției 3%:

  • 10 ml/2 lingurițe ulei purtător și 9 picături ulei esențial
  • 15 ml/3 lingurițe/1 lingură ulei purtător și 13 picături ulei esențial
  • 30 ml/6 lingurițe/2 linguri ulei purtător și 27 picături ulei esențial

Diluție 5%

Este o diluție potrivită pentru uz nu foarte îndelungat (nu mai mult de 2 săptămâni):

  • 10 ml/2 lingurițe ulei purtător și 15 picături ulei esențial
  • 15 ml/3 lingurițe-/1 lingură ulei purtător și 22 picături ulei esențial
  • 30 ml/6 lingurițe/2 linguri ulei purtător și 45 picături ulei esențial

Diluție 10%

Dacă optezi pentru această diluție, trebuie să știi că ea este recomandată doar pentru situații acute, pentru porțiuni mici de corp:

  • 10 ml/2 lingurițe ulei purtător și 30 picături ulei esențial
  • 15 ml/3 lingurițe/1 lingură ulei purtător și 45 picături ulei esențial
  • 30 ml/6 lingurițe/2 linguri ulei purtător și 90 picături ulei esențial

În același timp, dacă te întrebi cum ar trebui să folosim corect uleiurile esențiale, ia în seamă și acest sfat: este indicat să folosești 1 picătură de ulei esențial la 1 linguriță de ulei purtător pentru a obține diluția 1%. Dacă ai nevoie de o diluție mai mică, de 0,5%, vei crește cantitatea de ulei purtător. În cazul în care nu poți folosi mai mult ulei purtător, rotunjește numărul de picături, dar reducându-l. Spre exemplu, în loc de 1,5 picături vei folosi 1 picătură.

 

Pentru situația în care intenționezi să recurgi la uleiurile esențiale pentru copii mai mici de 2 ani, ai în vedere următoarele aspecte:

  • Nu te vei apuca să le folosești până când nu vei consulta un consultant certificat în aromaterapie și un medic pediatru
  • Nu se vor folosi aplicații topice cu uleiuri esențiale decât la bebelușii născuți la termen, diluția recomandată pentru un bebeluș de până la 3 luni fiind 0,10-0,20%- Aceasta presupune folosirea de 1-2 picături ulei esențial la 30 g ulei purtător, dacă se optează pentru aplicații pe tot corpul
  • Bebelușii mai mari de 3 luni și cei de până la 2 ani ar trebui să aibă parte de o diluție cuprinsă între 0,25-0,5%- Aceasta include 2-4 picături de ulei esențial la 30 g ulei purtător, dacă se vor realiza aplicații pe tot corpul. În caz de utilizare punctuală, se va recurge la 9-27 picături ulei esențial la 30 g ulei purtător

Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 6 ani pot beneficia de o diluție 1-2%, ceea ce ar echivala cu 9-18 picături de ulei esențial la 30 g ulei purtător pentru aplicații topice pe toată suprafața corpului.

Moduri de folosire a uleiurilor esențiale

Ca să te poți bucura de efectele pozitive ale uleiurilor esențiale, le poți folosi în numeroase modalități.

Cum folosim uleiurile esențiale cu ajutorul unui difuzor

Un difuzor reprezintă un dispozitiv destinat dispersării în aer a uleiurilor esențiale. Pentru o folosire corectă a difuzorului, citește cu atenție instrucțiunile de utilizare și cele care țin de diluarea uleiurilor esențiale. Printre tipurile de difuzor se află și acestea:

  • electrice
  • ceramice
  • cu ultrasunete
  • fan-diffuser (folosește curentul de aer pentru a ventila ulei esențial aflat pe o suprafață de material textil)
  • difuzoare de aromaterapie cu funcție de umidificator

Dacă dorești, poți să utilizezi și un nebulizator pentru aromaterapie (acesta este un dispozitiv electric care transformă uleiurile esențiale în particule ce vor fi difuzate în aer). Înainte să recurgi la dispersarea uleiurilor esențiale, gândește-te că unele dintre pot fi foarte concentrate și pot fi dăunătoare femeilor însărcinate, copiilor sau animalelor de companie.

Cum folosim uleiurile esențiale prin inhalații

Cea mai simplă modalitate de a inhala aroma unui ulei esențial este să o inhalezi direct din sticlă. Pentru inhalațiile cu abur, lucrurile nu sunt deloc complicate. Tot ce vei avea de făcut va fi să pregătești un vas cu apă fierbinte, în care vei pune câteva picături de ulei esențial. Îți vei acoperi capul cu un prosop, te vei aplica deasupra vasului și vei inhala aburii formați. Poți să repeți procedura de câteva ori pe zi.

Cum folosim uleiurile esențiale cu ajutorul evaporării uscate

Acest demers presupune ca uleiul esențial să fie aplicat pe o suprafață uscată (cum ar fi o batistă, o dischetă de vată, o bucată de cârpă curată, o față de pernă etc.), iar după aceea te vei apropia cât mai mult de suprafața respectivă pentru a inhala aroma sau vei lăsa ca aceasta să se disperseze treptat în aer.

Cum se folosesc uleiurile esențiale pe piele

Uleiurile esențiale se vor dilua cu uleiuri purtătoare pentru a fi aplicate pe piele inclusiv prin masaj. De pildă, te vei masa pe zonele cu tensiuni musculare, cu dureri sau pe tălpi. În același timp, poți aplica uleiurile esențiale pe puncte precum încheietura mâinii, în spatele urechii sau pe tâmple. Altă posibilitate este să adaugi câteva picături de uleiuri esențiale în produse precum seruri, loțiune de corp, creme de mâini, creme de față etc.. Dar niciodată nu trebuie să uiți ca mai întâi să le diluezi într-un ulei purtător.

Uleiurile esențiale pot fi folosite și pentru o baie sau un duș

În funcție de preferințe, ai putea să pui câteva picături pe pereții cabinei de duș și vei inhala aroma uleiului esențial în timp ce te speli. Altă posibilitate este să pui câteva picături de ulei esențial diluat pe o cârpă curată, caldă și să îți exfoliezi corpul în timp ce faci duș. Te poți bucura de uleiul esențial preferat și când faci baie. De pildă, vei adăuga câteva picături de ulei diluat cu ulei purtător în șampon, în gelul de duș, în balsamul de păr sau vei pune câteva picături în cada în care te vei îmbăia. Totodată, dacă îți face plăcere, poți utiliza sare de baie cu uleiuri esențiale.

Cum folosim uleiurile esențiale cu ajutorul unui umidificator

Înainte de orice, se impune să verifici instrucțiunile de utilizare a umidificatorului. De pildă, există anumite umidificatoare cu ultrasunete ce nu permit folosirea de uleiuri esențiale. Pentru a folosi un ulei esențial într-un umidificator, vei pune câteva picături de ulei în recipientul pentru apă. Uleiul se va elibera în mod natural în aerul din încăpere. Ai grijă ca umidificatorul să fie curățat regulat!

Uleiurile esențiale pot fi utilizate și pe comprese

Această metodă de a folosi uleiurile esențiale este indicată pentru o zonă ce este mult prea dureroasă pentru a fi masată. Poți proceda așa:

  • Vei pune pe un prosop sau pe o cârpă moale și perfect curată 4-5 picături de ulei esențial 
  • Vei înmuia prosopul/cârpa în 200 ml apă caldă
  • Vei stoarce bine prosopul/cârpa și le vei aplica pe zona dureroasă, punând deasupra folie de plastic și un prosop sau o pătură. Compresa va fi lăsată să acționeze timp de 2-4 ore

Precauții și reguli de siguranță legate de cum folosim uleiurile esențiale

Înainte de a folosi orice tip de ulei esențial, ține cont de următoarele aspecte:

  • Anumite persoane nu ar trebui sub nicio formă să utilizeze uleiuri esențiale fără a consulta un medic- Printre acestea se numără femeile însărcinate și cele care alăptează, copiii mai mici de 12 ani, persoanele vârstnice
  • Se va consulta neapărat un medic înainte să se folosească uleiuri esențiale dacă suferi de afecțiuni care generează imunitate scăzută, dacă suferi de epilepsie, de hipertensiune arterială etc.
  • Testează întotdeauna uleiul esențial pe piele- Vei proceda în felul următor: vei aplica o cantitate mică de ulei esențial diluat cu un ulei purtător în zona încheieturii sau în spatele urechii. Dacă după 24 de ore nu observi nicio iritație, înseamnă că uleiul respectiv poate fi folosit în siguranță
  • Nu aplica pe piele uleiuri comestibile- Spre exemplu, uleiurile esențiale de citrice nu se vor folosi niciodată înainte să te expui la soare (nu vor fi folosite cu cel puțin 12 ore înainte de expunerea la soare) dat fiind faptul că măresc sensibilitatea pielii și pot favoriza arsurile solare. De asemenea, un ulei precum este cel de chimen poate fi binevenit în bucătărie, dar poate provoca bășici pe piele
  • Chiar dacă sunt binevenite când sunt aplicate topic, anumite uleiuri esențiale sunt periculoase dacă ar fi administrate intern- Astfel de exemple sunt uleiul esențial de eucalipt sau cel de salvie, ce ar putea crește riscul de apariție a convulsiilor

După ce ai aflat cum trebuie să procedezi pentru a utiliza în deplină siguranță uleiurile esențiale, nu mai sta pe gânduri și consultă oferta de uleiuri esențiale organice și de uleiuri purtătoare organice propusă de soilromania.ro. În magazinul online vei beneficia de promoții permanente și vei avea ocazia să achiziționezi uleiuri esențiale 100% organice, având certificare ECOCERT, astfel încât tu și cei dragi să vă puteți bucura din plin de virtuțile terapeutice ale acestor „comori” din plante.

Surse: aromaweb.com, blog.planttherapy.com,  healthline.com, mindbodygreen.com, roberttisserand.com, soilorganics.co.uk, theherbalacademy.com, webmd.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, soilromania.ro

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Limbajul pozitiv al părintelui: cum îl folosim?
    Limbajul pozitiv al părintelui: cum îl folosim?

    Ca părinte, probabil te-ai confruntat de multe ori cu un alt gen de limbaj în interacțiunea cu copilul tău. Vorbe precum ”Nu face asta”, ”Nu atinge aia”,...

    Educație ingenioasă! Cum ne ținem copiii ocupați fără să folosim dispozitive electronice?
    Educație ingenioasă! Cum ne ținem copiii ocupați fără să folosim dispozitive electronice?

    Într-o lume „controlată” de dispozitivele moderne și de ecranele luminoase ale gadgeturilor, copiii uită să se joace dacă adulții nu le arată cum. Pentru a le...

    Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți
    Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți

    Încă de când suntem foarte mici, ne formăm propriul stil de învățare. Unii dintre noi reținem informația cu ajutorul suportului vizual, alții ascultând sau...

    Uleiul de mentă pentru păr: cum îl folosești corect
    Uleiul de mentă pentru păr: cum îl folosești corect

    Dacă te confrunți cu anumite probleme ale părului sau scalpului și nu mai știi ce să faci, s-ar putea să avem o soluție pentru tine. Află mai multe despre ce beneficii are uleiul de...

    Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente
    Ghid de „supraviețuire” pentru părinți - Cum să ne înțelegem mai bine fiicele adolescente

    Știm cu toții că adolescenții pot avea anumite comportamente dificile, sau mai greu de înțeles pentru unii părinți. Câteodată se creează o lacună înte părinte...

    Cum reciclăm corect: ghid complet pentru toată familia
    Cum reciclăm corect: ghid complet pentru toată familia

    De ce ar trebui să reciclez? Este o întrebare pe care ar trebui să și-o adreseze orice persoană care dorește să fie un cetățean responsabil, cu respect față de mediu și de...

    Cele 9 cuvinte esențiale în parenting
    Cele 9 cuvinte esențiale în parenting

    Atunci când te gândești la rolul tău de părinte, ce cuvinte îți vin în minte? Iubire? Devotament? Bucurie? Vorbim despre cele mai importante 9 cuvinte în...

    Ghid pentru mame: Cum să trăiești în liniște și pace cu infertilitatea
    Ghid pentru mame: Cum să trăiești în liniște și pace cu infertilitatea

    Pentru anumite femei, cea mai importantă realizare este să devină mame. În anumite cazuri, aceste mame se simt cu adevărat împlinite abia după ce au mai mulți copii. Din...

    © 2024 Qbebe