Tipul de lapte potrivit pentru copilul tău
Consumul de băuturi nesănătoase alături de consumul inadecvat de băuturi sănătoase în prima parte a copilăriei poate contribui la boli cronice asociate alimentației, precum obezitate, diabet de tip 2 sau carii dentare. În pofida importanței consumului de băuturi sănătoase în copilărie, mulți copii ajung să devieze de la recomandările standard ale experților. De exemplu, mulți copii consumă lapte și suc înainte de prima aniversare, ceea ce poate crește riscul de deficiențe nutritive, precum anemie. În rândul grupei de vârstă 2-5 ani, aproape jumătate (44%) consumă o băutură îndulcită zilnic, iar prevalența consumului crește pe parcursul copilăriei.
Grupa lactatelor reprezintă o sursă importantă de calciu, fosfor, vitaminele A și D, vitaminele B și proteine. Laptele este principala sursă de energie, calciu, vitamina A, vitamina D și zinc pentru sugari și copii mici, devenind o componentă critică a unei alimentații sănătoase. Experții admit că au existat recent discuții cu privire la rolul grăsimii alimentare în tiparele alimentare sănătoase; însă în absența unor dovezi clare care să justifice îndepărtarea de recomandările prezente, rămân valabile recomandările de lapte integral pentru majoritatea copiilor cu vârste 12-24 luni și de lapte degresat sau semidegresat pentru copiii cu vârste de peste 2 ani.
În ultimii ani laptele a dobândit o reputație nefastă, aceasta cumulându-se cu procentul în creștere de veganism și preocupările cu privire la intoleranța la lapte. Toate aceste aspecte au condus la o creștere în popularitatea alternativelor la lapte și la înmulțirea miturilor cu privire la el, inclusiv că poate agrava simptomele unei răceli.
Însă când vine vorba despre copii, laptele de vacă este obligatoriu pentru consum și întotdeauna trebuie să fie servit în forma cu cea mai mare cantitate de grăsime, conform experților.
Studii și opinii ale specialiștilor despre tipul de lapte potrivit pentru copii
Specialistul în nutriție pediatrică și purtător de cuvând pentru Asociația Dieteticienilor din Marea Britanie Lucy Upton spune că “Laptele este o sursă bună de calciu, iod, vitaminele A și B12 și grăsime – grăsimea este cea care ajută copiii să își atingă nivelurile energetice. Grăsimea este extrem de importantă pentru copii. Ei au necesități energetice extrem de mari. Cele trei surse cheie de energie pentru copii sunt lactatele, proteinele și carbohidrații, iar copiii au nevoie de mult mai multă energie per kilogram decât adulții. Un copil normal de doi ani are nevoie de 80 calorii pe kilogram de greutate, în vreme ce adulții au nevoie de mai puțin de jumătate. Cu excepția situației în care există o intoleranță sau o alergie reală, ceea ce se întâmplă la un procent între 2-7% dintre copii, nu trebuie să îi privați de lapte. Nu recomandăm laptele degresat pentru copii, în special mai mici de 5 ani. Chiar și la copiii mai mari, acest lucru se stabilește individual.”
Simon Steenson, cercetător în nutriție în cadrul Fundației de Nutriție Britanică, este de acord, completând “copiii care mănâncă bine pot primi lapte semidegresat după 2 ani, dar laptele degresat sau cu 1% grăsime nu este potrivit ca băutură pentru copiii mai mici de 5 ani.”
Un studiu recent publicat în 2019 a descoperit de asemenea că acei copii care au consumat lapte integral au avut mai puține șanse să devină obezi în comparație cu cei care au consumat laptele degresat, deși perspectiva era pur și simplu observațională. Cercetarea a inclus studii observaționale și intervenționale ale copiilor sănătoși cu vârsta 1-18 ani care au descris asocierea dintre consumul de lapte de vacă gras și adipozitate. Cercetarea observațională sugerează că cu cât este mai ridicat aportul de lapte de vacă gras, cu atât este mai redusă adipozitarea infantilă.
Cercetătorii canadieni au descoperit că acei copii cu vârste de la 1-18 ani care au consumat lapte integral au avut mai puține șanse de obezitate. De fapt, șansele de a deveni obezi au fost cu 39% mai mici decât la copiii care au băut lapte cu mai puțină grăsime. Au fost analizate în acest sens 14 studii care au inclus 20 897 copii, comparând copiii care au băut lapte integral (3.25% grăsime) cu cei care au băut lapte cu mai puțină grăsime (1.5-2%). Jonathon Maguire, profesor asociat de pediatrie în cadrul Universității din Toronto, a explicat că acei copii care au băut lapte integral nu au fost mai grași, însă concluziile au fost pur observaționale și ar putea exista multe motive pentru care să se întâmple acest lucru. Expertul este de părere că acei copii care consumă lapte integral pot să se simtă mai plini sau poate fi vorba despre părinții care beau lapte semidegresat care au copii cu greutate mai mare, o cauzalitate inversă. În prezent acesta conduce o analiză randomizată, controlată, cu 500 copii mai mici de 5 ani pe o perioadă de 2 ani pentru a vedea direct dacă conținutul de grăsime al laptelui băut este factorul cheie în determinarea greutății lor. Ei vor urmări obiceiurile cu privire la gustările, greutatea de început și alți factori care pot să le influențeze greutatea. “Părinții iau aceste decizii zilnic și au nevoie de dovezi.“
Nici laptele de creștere nu este o variantă bună
Acest produs este o formulă de lapte praf destinat copiilor cu vârsta de 12 luni-3 ani cu scopul de a oferi copiilor o variantă de lapte de continuare. Experții în sănătate și nutriție au emis multiple avertizări cu privire la acest tip de lapte din cauza cantității de zahăr și sare în exces și a nivelului mai scăzut de proteine comparativ cu laptele de vacă. Dar un studiu publicat recent a constatat că în intervalul 2006-2015 vânzările asociate acestui tip de lapte au crescut de 2.6 ori, de la 1 332 427 la 3 430 292 milioane kg, în special datorită publicității masive.
Statisticianul din cadrul Universității Connnecticut Yoon-Young Choi spune că “Vânzările și reclamele pentru lapte de creștere au crescut, scăzând cele pentru lapte formulă.” Echipa sa este de părere că acest aspect se datorează creșterii ratelor de alăptare, ceea ce a condus la reducerea vânzărilor de lapte praf și a unui interes crescut în lapte de creștere.
Sfatul specialiștilor este însă clar: după vârsta de 12 luni laptele natural, integral este cel optim pentru copii, iar cei cu vârsta 12-24 luni trebuie să consume 2-3 căni de lapte integral zilnic.
Surse: https://edition.cnn.com; https://academic.oup.com; https://healthyeatingresearch.org