10 semne că al tău copil suferă de depresie

10 semne că al tău copil suferă de depresie

Irina Olteanu - Redactor Senior

Depresia din copilărie este diferită de depresia unui adult, iar faptul că un copil este trist nu înseamnă neapărat depresie. De cele mai multe ori această problemă este observată când persistă, când comportamentul copilului influențează activitățile sociale, interesele, școala. Iată în continuare 10 semne care indică depresia din copilărie, explicate în detaliu.

1. Copilul tău se simte trist, pustiu, fără speranță sau irascibil pentru cea mai mare parte a zilei în fiecare zi?

În copilărie depresia nu se manifestă întotdeauna ca tristețe sau dispoziție proastă. Irascibilitatea este un simptom des întâlnit pentru depresia la copii și adolescenți; trebuie urmărit un temperament coleric și răbufniri frecvente (plâns frecvent, tantrumuri mai dese, capricii etc.), mai ales la copiii care întâmpină dificultăți în înțelegerea și exprimarea emoțiilor prin cuvinte. Cei mici nu dispun de abilitatea de a exprima și eticheta emoțiile.

depresia la copil

2. Copilul nu mai are apetit sau are un apetit scăzut, a crescut/scăzut semnificativ în greutate?

La fel ca în cazul adulților, greutatea corporală poate fi influențată de depresie, dar la copii această modificare este dificil de observat. Unii copii pot stagna în greutate; există însă o mulțime de motive pentru schimbările din apetit, inclusiv nivelul de activitate fizică, mâncarea pe care o consumă etc. Dacă nu vor să mănânce pentru că nu le este foame (iar o dispoziție proastă este evidentă) poate fi depresie.

3. Copilul nu se mai bucură de activitățile care îi plăceau?

De exemplu, îi plăcea să se joace cu prietenii sau să cânte la un anumit instrument, iar acum nu mai pare interesat. Este important să discuți cu copilul pentru a afla ce se întâmplă. Dacă îți oferă un motiv concret pentru lipsa activității respective (de cele mai multe ori sunt activități multiple), nu este vorba de depresie; dimpotrivă, un răspuns evaziv (nu am chef, nu mai îmi place etc.) o poate indica.

4. Copilul adoarme cu dificultate sau doarme prea mult?

În cazul în care copilul se confruntă cu insomnie identificarea depresiei este mai facilă. Devine mai greu va fi de observat dacă este vorba despre un somn prea lung. Copiii au nevoie de mult somn, iar adolescenții de cel puțin 9 ore de somn, cu ora 11 pm minim de culcare. Dacă observi prea multe sieste pe parcursul zilei sau dificultate de a sta treaz ziua poate fi vorba despre depresie.

5. Copilul pare obosit sau nu este energic?

Acest simptom diferă de la un copil la altul, prin urmare este esențial în acest sens să fie comparat comportamentul actual cu cel trecut. Dacă pare mai obosit decât în trecut și acest lucru nu se datorează unei activități intense sau odihnei insuficiente, poate fi vorba despre depresie.

6. Copilul pare mai agitat decât de obicei sau, din contră, pare să se miște mai lent decât de obicei?

Dacă pare agitat, vei observa că reușește cu greu să rămână nemișcat; își va frământa mâinile sau își va pipăi pielea/hainele. Dacă se mișcă mai lent vei observa că vorbește mai lent, pe un ton mai scăzut sau chiar mai puțin decât obișnuia, iar mișcările corpului par încetinite.

7. Copilul are probleme cu concentrarea sau gândirea?

În cazul în care copilul tău nu avea probleme în a se concentra, însă în prezent face acest lucru cu dificultate, poate fi vorba despre depresie. Mulți părinți observă acest semn și consideră că este vorba despre o tulburare de tipul deficitului de atenție (lipsa atenție este des observată).

8. Copilul tău se simte inutil sau vinovat tot timpul?

Copiii se pot învinovăți pentru o mulțime de lucruri și pot manifesta un sentiment exagerat de responsabilitate pentru evenimentele negative din viețile lor. Pot spune că se simt a fi răi sau că nu merită anumite lucruri. Toată lumea se confruntă uneori cu stări mai proaste de dispoziție, dar dacă acest comportament este constant, poate indica o problemă.

9. Simptomele enunțate contribuie la probleme semnificative cu prietenii sau performanțe reduse la școală? Și-a pierdut prietenii din cauza dispoziției proaste?

Notele sunt mai mici decât în trecut? Nu mai participă la orele de școală sau la activități importante?

10. Copilul tău se gândesște adeseori la moarte? Se gândește la sinucidere?

Chiar dacă par gânduri înspăimântătoare și copiii se gândesc la moarte. Dacă acest obicei devine unul excesiv și, în plus, copilul tău își exprimă dorința de a muri, poate fi un simptom al depresiei. Afirmații precum viața ar fi mai bună fără mine sau îmi doresc să dispar pentru totdeauna reprezintă indicii în acest sens. Când copilul este adolescent, devin mult mai dificil de înțeles trăirile sale. Este bine să discuți despre gândurile sale, iar dacă își exprimă clar gândurile de sinucidere trebuie să îl iei în serios și să apelezi de urgență la un specialist.

depresia la copil

Depresia la copil - de reținut

Nu toți copiii prezintă simptomele expuse mai sus. De fapt, majoritatea prezintă simptome diferite în momente și împrejurări diferite. Deși unii copii pot continua să se comporte normal în medii organizate, cei care experimentează depresie gravă vor suferi o modificare semnificativă în ceea ce privește activitățile pe plan social, o pierdere a interesului pe plan școlar și rezultate slabe sau o modificare în aspectul fizic. Cei cu vârsta mai mare de 12 ani pot începe să utilizeze alcool sau droguri. De asemenea, deși se întâmplă mai rar, este posibil ca unii copii mai mici de 12 ani să încerce să se sinucidă și pot să facă acest lucru în mod impulsiv când sunt supărați sau furioși; fetele prezintă un risc mai mare în acest sens, dar băieții sunt mai predispuși să reușească să se sinucidă în urma unei încercări de acest gen.

Depresia de cele mai multe ori se transmite în familie. Cauzele pot fi corelate de abuz fizic sau sexual (alți factori declanșatori pot fi istoric de violență, abuz de alcool) sau declanșate de un eveniment de viață stresant, precum divorț, deces sau despărțire. Indiferent de cauză, depresia este o problemă biologică și nu reprezintă un motiv de rușine. Necesită tratament adecvat care în cazul adolescenților poate fi reprezentat de medicație și terapie cognitivă comportamentală.

Citește șiSi copiii pot suferi de depresie 

Surse:

http://psychcentral.com;www.webmd.com; http://drkristiwolfe.com

Articolul urmator
5 semne că ai un copil extrem de sensibil. Ce e de făcut?
5 semne că ai un copil extrem de sensibil. Ce e de făcut?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum putem susține moral o mamă care suferă de depresie postpartum
    Cum putem susține moral o mamă care suferă de depresie postpartum

    Depresia postpartum este o tulburare frecventă în rândul mămicilor. Cu toate acestea, pentru multe persoane, rămâne un subiect tabu, sau oricum, unul pe care nu știm...

    Mărturia unei mame cu depresie postpartum: „Am suferit de depresie toată viața, dar de data aceasta a fost diferit”
    Mărturia unei mame cu depresie postpartum: „Am suferit de depresie toată viața, dar de data aceasta a fost diferit”

    Depresia postnatală este o realitate cruntă a zilelor noastre, cu care tot mai multe femei se confruntă. O mămică își împărtășește povestea în speranța că va...

    Ce trebuie să știe un adolescent despre depresie
    Ce trebuie să știe un adolescent despre depresie

    Cu toții ne simțim triști, obosiți sau copleșiți uneori. Dacă observi la copilul tău adolescent stări de tristețe pronunțate, care durează de mult timp, s-ar putea să fie vorba...

    Are doar 2 ani și suferă de o afecțiune rară, care face să îi crească păr pe chip: „E un copil venit de la Dumnezeu”
    Are doar 2 ani și suferă de o afecțiune rară, care face să îi crească păr pe chip: „E un copil venit de la Dumnezeu”

    La vârsta de 2 ani, Missclyen Roland din Malaysia, întoarce capete ori de câte ori iese pe stradă, dar nu din motivul pe care îl credeți. Micuța arată...

    6 semne că trebuie să-l duci pe copil la oftalmolog
    6 semne că trebuie să-l duci pe copil la oftalmolog

    Vizitele anuale la medicul oftalmolog sunt obligatorii pentru cei mici! Miopia este o afecțiune tot mai des întâlnită la nivel global, iar depistarea acesteia din timp este...

    Am depresie postnatală și mama mea nu vrea să mă ajute cu copilul. Nu vreau să mai aud de ea!
    Am depresie postnatală și mama mea nu vrea să mă ajute cu copilul. Nu vreau să mai aud de ea!

    O proaspătă mămică a povestit, pe Reddit, că suferă de depresie postnatală și că este extrem de furioasă pe mama ei care nu vrea să o ajute cu copilul. Ea spune că nu se...

    Mesajul lui Kate Middleton pentru mamele din întreaga lume: „Nicio mamă nu este imună la depresie și anxietate în această perioadă”
    Mesajul lui Kate Middleton pentru mamele din întreaga lume: „Nicio mamă nu este imună la depresie și anxietate în această perioadă”

    Prințesa de Wales, Kate Middleton, a transmis un mesaj de încurajare proaspetelor mămici care se luptă cu despresia și/ sau anexietatea după naștere.

    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul
    Semne și simptome care trebuie să îți dea de bănuit că micuțul tău are probleme cu ficatul

    Stările de oboseală, refuzul mâncării, durerile în partea dreaptă persistente, amețeli, vărsături, senzația de plinătate, sunt doar câteva dintre simptomele care...

    © 2025 Qbebe