Peste 90% din femeile care au făcut un avort spun că au luat cea mai bună decizie
Un studiu recent, citat de healthline.com, arată că 99% dintre femeile care au făcut avort nu au niciun regret în acest sens, nici la cinci ani după ce au luat această decizie.
Studiul publicat în jurnalul Social Science & Medicine a fost realizat în 21 de state din SUA, pe 667 femei, cu vârstă medie de 25 de ani, pe o perioada de cinci ani în care experții au monitorizat starea emoțională a femeilor care au făcut avort. 6 din 10 femei aveau deja cel puțin un copil. Periodic acestea au fost întrebate dacă resimt stări de tristețe, vinovăție, regret, furie, eliberare sau fericire când se gândesc la întreruperea de sarcină suferită.
99% dintre acestea consideră că decizia de a face avort a fost una potrivită. Conform studiului, cele mai multe femei au menționat că au avut un sentiment de eliberare în urmă deciziei de a face avort. Acesta mai spun că au luat cea mai bună hotărâre la momentul respectiv.
Citește și: Ce pastile provoaca avortul?
Ani de zile grupările care se opun avortului au folosit ideea conform căreia avortul este o decizie în urmă căreia o femeie va avea de suferit toată viață, pentru a justifică restricționarea acestei proceduri. În România, legalizarea avortului s-a făcut la sfârșitul anului 1989. În țările în care avortul este ilegal sau sever restricționat, el se realizează prin metode empirice, de multe ori periculoase.
Rata avortului este influențată de factorii socio-economici (sărăcia influențând practica avortului în sensul că acesta este mai frecvent în țările mai slab dezvoltate față de cele avansate, în familiile sărace mai ales față de cele cu un nivel ridicat de trăi), dar și cultural - religioși. Un alt factor important, care favorizează avortul, este lipsa practicilor și responsabilității parteneriale în cuplu, adeseori copiii revenind doar mamei că responsabilitate de ocrotire cotidiană, tații având mai degrabă un rol financiar-simbolic. În aceste condiții, puține femei ajung să-și dorească maternitatea.
Este foarte importantă informarea și accesul la contracepție, astfel încât să fie evitate sarcinile nedorite și să nu se mai ajungă la avort. Scăderea ratei avorturilor se face mai ales prin promovarea planificării familiale voluntare și a educației pentru viața de cuplu. Astfel, educația sexuală precum și luarea de măsuri împotriva violenței sexuale pot reduce numărul de avorturi.
Citește și: Ce trebuie sa stii inainte de a face avort
- Surse: healthline.com. mediafax.ro, wikipedia.org, testulbarza.ro, avocatura.com, insmc.ro
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com