- Ce este avortul spontan
- Semne ale avortului spontan
- Administrarea unor pastile- cauză pentru avortul spontan
- Alte cauze ale avortului spontan
- Factori de risc pentru avort
- Avortul cu pastile păreri
- Întreruperea sarcinii acasă
- Simptome după avort medicamentos
- Avort medicamentos prețuri
- Mifepristone preț Catena
- Sângerarea după avortul medicamentos
- Ce pastile provoacă avortul spontan
- Pastile pentru întreruperea sarcinii 72 ore
Ce este avortul spontan
Avortul spontan se referă la întreruperea spontană a sarcinii (din cauze naturale) înainte de săptămâna 20 de gestație.
Avorturile spontane au loc relativ frecvent: 25% dintre sarcini se încheie din cauza unui avort spontan. Procentul sarcinilor pierdute la finalul primului trimestru al sarcinii și începutul celui de-al doilea reprezintă 15- 25% din totalul sarcinilor confirmate. În același timp, avortul spontan este frecvent la femeile care încă nu știu că sunt însărcinate.
Semne ale avortului spontan
Oricare dintre simptomele de mai jos anunță un avort și trebuie să te determini să soliciți cât mai rapid sprijin medical:
• Sângerare puțin abundentă sau hemoragie
• Crampe abdominale severe
• Durerile pelvine (localizate în abdomenul inferior, mai jos de buric)
• Dureri de spate surde
• Slăbiciune
• Stare de leșin
Administrarea unor pastile- cauză pentru avortul spontan
Anumite medicamente, care sunt luate fără a avea recomandarea unui medic, sunt deosebit de periculoase pentru că pot provoca avortul spontan.
Printre cele de care trebuie neapărat să te ferești odată ce afli că ești însărcinată se numără:
Antiinflamatoarele nesteroidiene
Sunt cele care se iau pentru diminuarea inflamației și durerilor (de exemplu, cele care conțin Ibuprofen sau Naproxen). Studiile au arătat că acestea vor crește riscul de avort în primele 20 de săptămâni ale sarcinii.
Un studiu american din anul 2003 a analizat 1055 de femei aflate în primul trimestru de sarcină. 5% dintre ele au menționat că luau antiinflamatoare nesteroidiene în această perioadă, în medie o săptămână sau chiar mai mult.
După analizarea evoluției stării femeilor, specialiștii au sesizat că o perioadă mai îndelungată (peste 7 zile) de administrare de pastile cu rol de antiinflamatoare nesteroidiene creștea riscul de apariție a avortului cu aproape 80%.
Având această concluzie, coordonatorii studiului au comparat rezultatele cu studii anterioare, care demonstraseră că alte pastile pentru inflamație și durere (Paracetamolul) nu creșteau riscul de avort, chiar dacă și ele erau luate timp de 7 zile sau mai mult.
Dacă ai anumite probleme de sănătate care te-ar putea determina să recurgi la antiinflamatoare nesteroidiene, nu te apuca să le iei fără a avea avizul unui medic.
Unele antibiotice
Fac și ele parte dintre pastilele care ar putea provoca avortul. Studiile au arătat că doar anumite antibiotice cresc riscul de pierdere a sarcinii dacă sunt luate în primele 20 de săptămâni de sarcină.
De exemplu, un studiu canadian a avut în vedere peste 87.000 de femei din Quebec, analizate în perioada 1998-2009. Vârstele lor erau cuprinse între 15 și 45 de ani. În perioada vizată, aproximativ 12.500 dintre ele au luat antibiotice. Pentru a afla ce fel de antibiotice au primit, s-a recurs la informațiile aflate pe rețetele acestora.
În urma centralizării rezultatelor, s-a observat că:
Antibioticele din grupa Penicilinei sau cephalosporinelor nu creșteau riscul de pierdere a sarcinii în primul trimestru.
Alte antibiotice sunt asociate pericolului de avort (Cercetătorii canadieni au înregistrat 8700 de avorturi, din totalul de 12.500 de femei care au luat antibiotice în primul trimestru de sarcină). Printre ele se află:
• Cele din grupul macrolidelor (au spectru larg, fiind folosite pentru tratarea pneumoniilor, infecțiilor cu Helicobacter pylori, infecții ale uretrei, pentru Chlamydia etc.. Dintre ele, Eritromicina este cea mai sigură pentru perioada sarcinii, în condițiile în care nu crește riscul de avort)
• Cele din seria chinolonelor (sunt utilizate în tratamentul sinuzitelor, bronșitelor, pneumoniilor)
• Tetraciclina (se folosește pentru tratarea, de exemplu, a infecțiilor pielii, tractului respirator, urinar, genital etc.)
• Antibioticele sulfonamide (utile în infecții cu bacterii precum E.Coli, Salmonella sau în cele genitale cum ar fi Chlamydia)
• Metronidazole (este un antibiotic bun pentru tratarea infecțiilor bacteriene, precum acelea cu H.pylori, infecțiile din vaginozele bacteriene, infecții dentare etc.)
Dintre toate antibioticele menționate, coordonatorii studiului au precizat că tetraciclina și chinolonele sunt cele mai riscante pentru primul trimestru de sarcină.
Methotrexate comprimate
Și acesta trebuie ocolit în sarcină. Methotrexate (Trexall) este unul dintre cele mai utilizate în vederea ameliorării inflamației și durerilor din artrita reumatoidă. Dacă pastilele sunt luate în primele 20 de săptămâni de sarcină, provoacă avort.
În cazul în care este luat mai târziu, Methotrexate va crea probleme dintre cele mai serioase pentru bebeluș, precum:
• Anencefalie- este o malformație congenitală caracterizată prin lipsa unor porțiuni din creier și din cutia craniană
• Spina Bifida (malformație la nivelul coloanei vertebrale, care se referă la închiderea incompletă a tubului neural în timpul sarcinii), care poate avea complicații neurologice grave
• Oasele gâtului nu sunt complet dezvoltate
• Hipertelorism (globii oculari sunt la distanță mai mare decât ar fi normal)
• Lipsa unor părți din oasele de la membrele superioare sau inferioare
• Maxilar slab dezvoltat
• Malformații la nivelul urechilor
Anumite medicamente pentru tratarea acneei
Medicii atrag atenția asupra următorului fapt: pastilele pe bază de Isotretinoin favorizează avortul spontan.
Isotretinoin-ul este obținut din derivarea vitaminei A pentru a trata o formă severă de acnee, cea nodulară (pentru că porii sunt foarte dilatați și antrenează infectarea sebumului, se vor forma comedoane mari, care lasă cicatrici adânci). Printre medicamentele cu Isotretinoin care sunt foarte periculoase pentru sarcină se află: Roaccutane® sau Sotret.
În afară de avort, administrarea acestor medicamente în primele 20 de săptămâni ale sarcinii pot avea și alte consecințe grave:
• Malformații ale fătului (malformații congenitale cardiace, buza de iepure)
• Probleme cu vederea la bebeluș
• Tulburări în dezvoltarea cognitivă
Alte cauze ale avortului spontan
Prezența unor anomalii cromozomiale
Ele pot duce la probleme precum:
• Stoparea dezvoltării embrionului- embrionul se formează, dar nu se mai dezvoltă odată ajuns în uter
• Sarcina molară completă- apare în cazul în care un ovul ce nu are nicio informație genetică (Nucleul ovulului se pierde sau nu este activ) este fecundat de un spermatozoid. În lipsa nucleului, materialul genetic al spermatozoidului se multiplică și devine un țesut anormal în uter
• Sarcina molară parțială- survine când un ovul este fertilizat de doi spermatozoizi și în locul unei sarcini gemelare apare o sarcina molară. În acest caz, placenta se dezvoltă, dar degenerează într-un țesut molar. Orice țesut fetal care se formează ar putea prezenta defecte genetice grave
Anumite afecțiuni preexistente
Cele care ar putea conduce la un avort spontan sunt:
• Diabetul necontrolat
• Boli ale tiroidei
• Sindromul ovarului polichistic
• Boli autoimune (cum ar fi lupusul de exemplu)
• Boli renale
• Hipertensiunea arterială
Unele infecții
Infecțiile mamei vor crește riscul unui avort spontan. Iată câteva exemple în acest sens:
• Chlamydia- o infecție bacteriană cu transmitere sexuală, care afectează atât femeile, cât și bărbații. Simptomele după care o poți recunoaște sunt: sângerări între menstruații, scurgeri vaginale anormale, dureri în timpul actului sexual, mâncărimi în zona intimă, durere la urinare
• Gonoreea- este tot o infecție cu transmitere sexuală, ale cărei semne sunt: creșterea cantității scurgerilor vaginale, dureri în zona pelviană, dureri în timpul actului sexual, sângerări între menstruații. Cel mai mare pericol al ei este că afectează și cervixul
• Sifilisul- se poate transmite atât pe cale sexuală, cât și prin sărut sau contact corporal direct cu persoana deja infectată. Este determinat de o bacterie (numită Treponema Pallidum) și are trei stadii, primele două fiind caracterizate de apariția unor leziuni (atât în zona genitală, cât și pe restul corpului- pe torace, pe membre), iar cel de-al treilea fiind însoțit de leziuni ale organelor interne. Cu cât este detectat din timp, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari. Tratamentul se bazează pe antibiotice
• Vaginozele bacteriene- apar când se produce un dezechilibru în microflora vaginală, iar bacteriile „rele" se multiplică exagerat. Nu va fi dificil să recunoști o vaginoză bacteriană pentru că are simptome ca: scurgeri vaginale gri-verzui, cu miros ca de pește, mâncărimi, senzație de arsură la urinare
• Infecțiile cu Cytomegalovirus- Cytomegalovirusul este un virus care poate să afecteze pe aproape oricine, neprovocând probleme persoanelor cu un sistem imunitar puternic. În sarcină el se poate transmite la făt și, în cazul în care nu produce avortul spontan, duce la naștere prematură și defecte cum ar fi microcefalia (capul este mai mic decât ar fi normal). Printre simptomele care te-ar putea determina să te gândești că ești infectată cu Cytomegalovirus (acesta rămâne toată viața în corp) se află: stările de oboseală accentuată, durerile musculare, febra (nu ridicată), durerile în gât
• Pojarul
• Infecția cu virusul HIV
Factori de risc pentru avort
Unul dintre cei mai semnificativi factori de risc pentru pierderea sarcinii este administrarea de anumite medicamente. Așa cum s-a menționat anterior, unele pastile conțin substanțe care provoacă avortul sau care pot duce la malformații grave ale fătului.
Ca să te asiguri că nu te vei expune acestui risc, trebuie să ții permanent legătura cu un medic specialist în cazul în care urmezi deja un tratament și îți dorești să rămâi însărcinată. Numai acesta îți va spune dacă este momentul potrivit pentru așa ceva sau dacă ar trebui să mai continui tratamentul pentru o perioadă.
De asemenea, medicul este cel care îți poate schimba pastilele pe care le iei cu altele, care să fie mai sigure pentru tine și pentru bebeluș, evitându-se astfel un avort spontan sau apariția unor defecte la naștere.
Alți factori de risc, meniți să predispună la avort, care nu sunt de neglijat, se referă la:
• Vârsta mamei- S-a constatat că mamele care sunt trecute de 35 de ani sunt mai expuse la pierderea sarcinii decât acelea care sunt mai tinere
• Expunerea la radiații sau la diferite substanțe toxice (precum arsenicul, formaldehidele, benzenul etc.)
• Fumul de țigară
• Consumul de droguri
• Consumul de alcool
• Excesul de cafeină
• Intoxicațiile alimentare din cauza Salmonellei sau bacteriei numită Listeria (Aceasta se găsește mai ales în produsele lactate nepasteurizate)
• Obezitatea
Tu știai până acum ce pastile pot provoca avort spontan?
Citește și: Vorbele pe care trebuie să i le spui prietenei tale care a pierdut o sarcină
Avortul cu pastile păreri
Subiectul avortului medicamentos este adesea dezbătut și pe forumuri. Multe femei au o povară imensă pe umeri atunci când se gâdesc să facă avort. Cea mai des întâlnită întrebare de pe forumuri este „ce pastile pot lua să pierd sarcina?”. Mai jos găsești numeroase confesiuni despre ce pastile să iau să pierd sarcina de pe tpu, dar și de pe alte forumuri.
Întrebare: „Ce pastile să iau să întrerup sarcina?” – tpu.ro
Răspunsuri: „Există pastile care produc avortul medicamentos. Caută pe Google. Sunt riscuri, dar nu se moare de la asta. Se dau numai la recomandarea medicului.” – tpu.ro
„Cel mai bine este să te consulți cu un medic.” – tpu.ro
Întrebare: „Cine a făcut un avort medicamentos? Am programare pentru o astfel de procedură și nu știu dacă este cea mai bună metodă.” – tpu.ro
Răspunsuri: „Avortul prin medicație se face atunci când sarcina este confirmată, dar nu mai târziu de 8 săptămâni de la ultima menstruație. Pilula abortivă Mifepristone s-a dovedit a fi eficientă. O dată administrat, Mifepristonul blochează progesteronul, endometrul se detaşează şi este provocată o sângerare. După aceea, apar anumite contracţii care sunt normale, deoarece în curs de 2 – 10 ore se produce expulzarea embrionului.” – tpu.ro
„Eu am trecut printr-o astfel de experiență și chinul este enorm. Durerile după administrarea celei de-a doua doze de pastile sunt îngrozitoare, ajungi la frisoane, tremurat necontrolat și greață, stări care sunt de mare intensitate circa două ore.” – tpu.ro
Alte forumuri: „Am făcut un avort medicamentos. Am luat două pastile la interval de câteva ore. Îți oprește sarcina propriu-zisă, iar apoi sunt patru pastile pentru vagin, adică un medicamet care expulzează embrionul.” – romedic.ro forum
„Știu că nu este deloc recomandat să faci un avort cu medicamente, pentru că de cele mai multe ori nu reușești să expulzezi sarcina, doar te contractă foarte tare, dar nu se rupe.” – forum.anticonceptionale.com
„Eu am făcut un avort medicamentos. A fost în regulă. Iei o parte din pastile la clinică, apoi acasă, după două zile mai iei o pastilă. În ziua aia mi-a fost puțin rău, dar dupa două săpămâni am fost la control și acum sunt bine.” – sfatulmedicului.ro forum
Întreruperea sarcinii acasă
Avortul medicamentos este metoda pentru care multe femei optează, doar pentru a evita intervenția chirurgicală. Avortul medicamentos este recomandat după a 12-a săptămână de sarcină. Din teama de a nu spune despre experiența lor, unele femei preferă să ia medicamente la întâmplare, fără a consulta un specialist. Întreruperea sarcinii acasă se face în siguranță numai după un control amănunțit. Ulterior, un medic prescrie o rețetă cu un medicament, care trebuie luat după un program strict. Consultația este necesară tocmai ca doctorul să stabilească dacă există niciun risc pentru pacientă, în urma administrării unui medicament antigestațional. Sângerarea este motivul pentru care femeia trebuie să fie acasă în momentul administrării.
Expulzarea embrionului se produce, de obicei, după 4 – 6 ore. Acest lucru implică sângerări vaginale, asemănătoare menstruației. După șapte zile de la administrarea pastilei, este recomandat un alt control pentru a fi sigure că avortul s-a realizat complet. Ecografia determină dacă sacul gestațional a fost expulzat în totalitate. Dacă avortul nu s-a realizat complet, atunci există două variante pentru pacientă. Prima este de a primi o doză suplimentară de medicamente, iar cea de a doua este de a rămâne la avortul chirurgical. După patru săptămâni de la avort, ar trebui să apară și prima menstruație, iar tot în aceeași perioadă de timp este de evitat contactul sexual.
Avortul medicamentos nu este recomandat oricui. Îniante de a afla ce să iau să pierd sarcina, corect este să vezi dacă poți apela la această procedură sau nu.
Femeile care pot face avort medicamentos sunt:
- minore sau mai în vârstă
- cu alte nașteri la activ/sunt la prima sarcină
- cu probleme ginecologice
- ce au născut prin cezariană
- care alăptează
Femeile care NU pot face avort medicamentos sunt:
- cu sterilet
- cu sarcină extrauterină
- cu reacție alergică la una dintre substanțele pastilei
- cu probleme renale
- cu tratament medicamentos pentru alte probleme
Simptome după avort medicamentos
După administrarea unor pastile prin care să pierzi sarcina, vor apărea și niște simptome care să te facă să înțelegi dacă avortul decurge normal. Principalele simptome care apar după avortul medicamentos sunt:
- Sângerare: asemănătoare cu cea menstruală sau la unele femei mai abundentă. Prin sângerare se produce eliminarea sacului gestațional. Sângerările moderate pot dura câteva zile, după administrarea pastilei.
- Crampe abdominale: avortul medicamentos include dureri moderate în partea de jos a abdomenului. Sunt recomandate analgezicele pentru reducerea durerii, precum Ibuprofenul sau Ketorolul.
Atunci când te interesezi de ce pastile poți să iei să pierzi sarcina, trebuie să știi că există și câteva efecte secundare ale acestora, anume greață, dureri de cap, vomă, diaree, frisoane și slăbiciune. În mod normal, aceste efecte secundare trebuie să dispară în câteva ore. Dacă acest lucru nu se întâmplă, trebuie să mergi de urgență la medic pentru un control.
Avort medicamentos prețuri
În momentul în care te-ai hotărât că avortul este alegerea ta finală, nu trebuie să afli doar ce pastile poți lua ca să pierzi sarcina, ci și prețul unui avort medicamentos. În prezent, există multe clinici private care fac avorturi medicamentoase. O opțiune excelentă este Clinica Marie Stopes International, din București. Filiala din București face parte din cea mai renumită organizație din domeniul contracepției. Prețul pentru avortul medicamentos la ei este de 750 de lei, iar acesta include ecografia pentru depistarea sarcinii și medicația.
Clinica privată ILife este o altă variantă, iar prețul pentru avortul medicamentos este de 900 de lei. Pachetul conține trei consultații, trei ecografii, medicație și consiliere. Nu este important doar ce să iau să pierd sarcina, ci și discuția cu o persoană care te poate face să treci mai ușor peste avort, de aceea consilierea este și ea o etapă vitală.
Mifepristone preț Catena
Pentru femeile care încă nu au găsit răspuns la subiectul despre ce pastile să iau să avortez, există o variantă de medicament foarte cunoscută. Mifepristone este un medicament antigestațional care se găsește în farmacii sub denumirea comercială de Mifegyne. Practic, Mifepristone este un antihormon care duce în termen de câteva ore de la administrare la blocarea acțiunii progesteronului. Acest progesteron este un hormon ce are rolul de a transforma mucoasa uterină într-un mediu propice pentru implantarea ovulului. Mifegyne este un medicament sub formă de capsule, administrat doar cu prescripție medicală. Nu poate fi luat mai târziu de 50 de zile de la prima zi a ultimului ciclu menstrual. Mifepristone se utilizează atât în cazul femeilor cu sarcini nedorite, cât și la cele în care oprirea sarcinii ține de motive medicale. Dacă ai dubii în legătură cu subiectul „ce pastile trebuie să iau să avortez, dar care să nu împiedice ulterior o sarcină dorită”, trebuie să știi că Mifeprisone nu afectează fertilitatea. O cutie de Mifegyne are trei capsule de 200 mg, iar prețul ei la Catena este de 188 de lei. Mare atenție din partea femeilor care vor să renunțe la sarcină. Acest medicament nu trebuie luat fără un consult prealabil și fără o rețetă din partea unui medic.
Sângerarea după avortul medicamentos
După ce ai luat Mifeprisone, în termen de 4 – 6 ore ar trebui să apară o sângerare asemănătoare celei menstruale. În funcție de organism, sângerarea poate fi mai mult sau mai puțin abundentă. Sângerarea după administrarea unui pastile pentru avort este normală, deoarece înseamnă că se elimină sacul gestațional. După eliminarea acestuia, sângerarea începe să se diminueze, dar există șanse ca ea să se oprească total abia după 14 zile. Există și cazuri izolate când apar reacții adverse grave după luarea pastilei, anume sângerări foarte abundente care necesită mai mult de două absorbante pe oră.
Dacă mai ai și alte simptome precum febra peste 38℃, durere abdominală care nu trece cu analgezice sau stare de slăbiciune accentuată, este necesar consultul de urgență din partea medicului. De asemenea, lipsa sângerării în maxim 24 de ore după luarea pastilei este un semn că avortul nu a fost realizat complet. În aceste situații, nu mai discutăm despre ce pastile să iau să pierd sarcina, ci despre complicațiile ce pot apărea ulterior.
Ce pastile provoacă avortul spontan
Dacă voiai să afli ce pastile trebuie să iei ca să pierzi o sarcină, trebuie să știi că în afară de Mifepristone mai este încă un medicament antigestanțional și antiprogestativ. Misoprostolul este un medicament ce provoacă contracții uterine în 5 – 6 ore de la administrare. În cele mai multe cazuri, avortul se realizează complet în maxim 24 de ore de la administrarea pastilei. Misoprostolul este disponibil pe cale orală, vaginală și sublinguală. Misoprostolul nu se ia mai târziu de 6 – 7 zăptămâni de la prima zi a ultimei menstruații. De asemenea, Misoprostolul nu se eliberează fără prescripție medicală. Așadar, nu luați acest medicament fără recomandare din partea medicului. Printre efectele adverse ale Misoprostolului se numără vărsăturile, amețelile, crampele musculare, balonarea sau durerea abdominală severă.
Pastile pentru întreruperea sarcinii 72 ore
Pe lângă ce pastile poți lua ca să pierzi sarcina, există și unul care o poate împiedica. Levonorgestrelul sau „pilula de a doua zi” așa cum este cunoscută peste tot reprezintă soluția rapidă pentru femeile care au avut contact sexual neprotejat. Această pastilă trebuie luată la maxim 72 de ore de la contactul sexual. Levonorgestrelul este un medicament hormonal care stopează în fază incipientă apariția unei sarcini. Fiind o pastilă cu eliberare prelungită, trebuie luată cât mai rapid după contactul sexual. Dacă ovulul este fecundat, Levonorgestrelul nu mai are efect. Ține cont de faptul că vor apărea anumite reacții după ce ai luat „pilula de a doua zi”, anume: dureri de cap, greață, dureri ale sânilor, dureri abdominale sau menstruație ulterioară mai abundentă. Nu lua „pilula de a doua zi” fără a consulta un medic. El trebuie să-ți dea acceptul pentru administrarea Levonorgestrelului, luând în calcul și alte posibile tratamente pe care le iei pentru anumite boli, cum ar fi: HIV, epilepsie sau TBC. Totodată, „pilula de a doua zi” nu trebuie luată frecvent, ci doar ca măsură de urgență. Levonorgestrelul se găsește în toate farmaciile sub denumirile comerciale de Escapelle sau Postinor. Prețurile pentru toate „pilulele de a doua zi” se încadrează între 50 – 70 de lei, în funcție de farmacie.
Avortul spontan se referă la întreruperea bruscă a sarcinii. Crampele abdominale și sângerările se află pe lista cu simptome ale avortului spontan. Avortul spontan poate fi cauzat și de administrarea unor medicamente, fără recomandarea unui medic, precum antiinflamatoarele nesteroidiene sau unele antibiotice. Dacă ai unele boli preexistente sau unele infecții poți, de asemenea, să fie predispusă la avort spontan. Pe de altă parte, există femei care doresc să afle totul despre ce pastile să iau să pierd sarcina. Avortul medicamentos trebuie făcut sub strica supraveghere a unui medic. El va prescrie pastilele și tot el îi va face controlul pacientei după o săptămână de la avort. Medicamente precum Mifeprestone și Mistoprostol sunt utilizate pentru avortul medicamentos. Nu lua niciuna dintre aceste pastile fără o recomandare din partea unui specialist. Inconștiența poate duce la complicații severe după administrarea unor astfel de medicamente.
Surse: bpac.org.nz, flo.health, mayoclinic.org, livescience.com, ncbi.nlm.nih.gov, webmd.com, cosmopolitan.ro, alpha-clinics.ro, farmacialapretmic.ro, sfatulmedicului.ro, romedic.ro, catena.ro
Surse foto: istockphoto.com