Anestezia epidurală reprezintă o modalitate de atenuare a durerilor resimțite de femeile însărcinate, în timpul travaliului. Procedura este destul de complicată, fluidul este introdus în partea inferioară a spatelui pacientei. Ca orice intervenție medicală, anestezia epidurală vine „la pachet” cu mai multe riscuri, dar și cu beneficii.
Studiile recente arată că anestezia epidurală este benefică pentru că previne complicațiile ce pot apărea în timpul unei nașteri naturale. Comparativ cu riscurile pe care această procedură medicală le are, beneficiile sunt mult mai mari din punctul de vedere al experților.
Injectarea anestezicului în spațiul din zona nervilor spinali din regiune lombară are un rol mai important decât simpla reducere a durerilor. Într-un studiu publicat în The BMJ, rezultatele cercetărilor în acest sens arată că acest tip de anestezie menține pacientele în siguranță în timpul travaliului și expulziei.
Anestezia epidurală scade riscul mortalității postpartum! Cifrele vorbesc de la sine...
Conform studiilor, riscul preclampsiei, a cedării organelor sau a unui șoc traumatic sunt semnificiativ diminuate pentru că injecție relaxează mușchii în timpul travaliului. 657.216 mame au făcut parte din cadrul acestui studiu, fie că au dat naștere pe cale vaginală sau prin operație de cezariană neplanificată, între anii 2007 și 2019 în Scoția.
Riscurile mortalității materne au fost reduse la multe dintre paciente, iar incidența tragediilor în rândul proaspetelor mămici a scăzut. Din totalul de femei care au făcut parte din cadrul acestei studiu, riscurile mortalității postpartum au apărut la 43 din 1000 de nașteri.
Similar, femeilor cărora li s-a recomandat anestezia epidurală, au avut cu 50% mai puține șanse de a dezvolta mortalitate maternă, comparativ cu procentul de 33% în cazul femeilor care nu au primit anestezia epidurală. Femeile care au dat naștere prematur bebelușilor și au optat pentru anestezia epidurală avut cu 47% mai puține riscuri de a dezvolta complicații după naștere.
„Mamele care au optat pentru anestezie epidurală au mai puține șanse de a avea tensiunea arterială ridicată după naștere”
Medicii specialiști au ajuns la concluzia că sepsisul și infecțiile, precum și hemoragiile interne după naștere sunt mai puțin probabile datorită relaxării mușchilor din timpul anesteziei epidurale. Matthew Cassavant, medic ginecolog la o clinică de obstretică și ginecologie din Salt Lake declară că: „beneficiile relaxării mușchilor depășesc simpla atenuare a durerilor din timpul travaliului.
Anestezia epidurală are efecte pozitive asupra stării mamei și fătului după naștere. Eu personal am observat că mamele care au optat pentru anestezie epidurală au mai puține șanse de a avea tensiunea arterială ridicată după naștere, ceea ce scade bineînțeles riscul dezvoltării preclampsiei”.
Bineînțeles că femeile trebuie să fie informate, să ia legătura cu medicul ginecolog și să primească recomandările adecvate pentru a ști dacă anestezia epidurală este o opțiune potrivită pentru corpul lor în timpul travalului și al nașterii. Abia după ce cântăresc argumentele pro și contra, viitoarele mămici pot lua o decizie în ceea ce privește anestezia epidurală.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: mother.ly