Informații despre dieta FODMAP
Din punct de vedere statistic, în Marea Britanie mai mult de 4 milioane de persoane suferă de sindromul colonului iritabil. Există o tendință de a apela la medicamente pentru gestionarea simptomelor, dar iată că alimentația joacă un rol important. Conform cercetărilor, 86% dintre cei care urmează o dietă FODMAP observă o îmbunătățire semnificativă a simptomelor.
FODMAP reprezintă o abreviere pentru oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide și polioli, carbohidrați de lanț scurt și alcooli de zahăr care sunt slab asimilați de corp, conducând la durere abdominală și balonare. FODMAP apare în mod natural în unele alimente sau sub formă de aditivi în altele. În cazul în care consumi din abundență aceste alimente, este posibil să experimentezi: gaze, durere, balonare, distensie abdominală și diaree. Ce se întâmplă exact? Aceste zaharuri sunt slab asimilate și trec prin intestinul subțire în colon, unde sunt fermentate de către bacterii. Sunt produse gaze, care întind intestinul subțire, cauzând balonare, flatulență și durere. Acest proces poate de asemenea să determine apa să intre și să iasă din colon, conducând la diaree, constipație sau o combinație a ambelor.
Lista care le cuprinde este destul de vastă și o vei descoperi în rândurile de mai jos.
Dieta presupune excluderea multor alimente comune care pot să conțină FODMAP, fiind eliminate sau limitate cu strictețe timp de 3-8 săptămâni, pentru a fi apoi reintroduse lent și a urmări reapariția simptomelor (dietă de eliminare). Se dorește oferirea unei șanse de vindecare intestinului. Nu este menită să reprezinte o soluție permanentă deoarece este extrem de restrictivă, dar poate fi de ajutor persoanelor care se confruntă cu probleme gastrointestinale; de subliniat că medicul specialist sau nutriționistul sunt în măsură să emită recomandările necesare. Tipul de plan alimentar este folosit pentru a ține sub control simptomele digestive care apar în urma mai multor afecțiuni, inclusiv sindromul colonului iritabil, supradezvoltare bacteriană intestinală și alte tulburări funcționale ale tractului digestiv. De asemenea, poate ameliora simptomele specifice bolilor autoimune (artrită reumatoidă, scleroză multiplă), eczemă, fibromialgie, migrene (declanșate de consumul unor produse).
Ce sunt FODMAP?
După cum am menționat, FODMAP sunt carbohidrați de lanț scurt și alcooli de zahăr prost digerați de către corp. Ei fermentează în intestinul gros în timpul digestiei, extrăgând apa și producând dioxid de carbon, hidrogen și metan care cauzează mărirea intestinului, conducând simptome precum balonare și durere (frecvent întâlnite în sindromul colonului iritabil). În mod concret aceștia includ: fructoză (fructe și legume), fructani (fructoză, din unele legume și cereale), lactoză (lactate), galactani (leguminoase), polioli (îndulcitori artificiali). Nu sunt neapărat produse nesănătoase, conținând fructani, inulină și galactooligozaharide (probiotice sănătoase care stimulează dezvoltare bacteriilor intestinale benefice), dar pentru unele persoane consumul lor poate cauza simptome neplăcute.Simptome care indică faptul că consumi prea multe alimente FODMAP
FODMAP nu sunt bine asimilate în intestinul subțire; ele cresc cantitatea de lichid în intestinul gros și produc mai multe gaze. Semnele și simptomele care sugerează un consum excesiv al carbohidraților de lanț scurt: gaze, durere, balonare, distensie abdominală, durere abdominală, diaree, senzație de plenitudine după un aliment sau băutură.
Listă de alimente comune cu FODMAP redus: legume (germeni de Alfa-Alfa, germeni de fasole, ardei gras, morcovi, fasole verde, castravete, salată, roșie, dovlecel, muguri de bambus, vânătă, ghimbir, arpagic, măsline, păstârnac, cartofi, napi), fructe proaspete (portocale, struguri, pepene galben, banană, afine, grapefruit, kiwi, lămâie, lime, căpșuni), lactate fără lactoză (inclusiv brânzeturi dure sau maturate - brie, camembert, feta - pentru persoanele care nu au intoleranță la lactoză), carne de vită, de porc, de pui, de pește, ouă, produsele de soia (tofu), cereale (orez, tărâțe de orez, ovăz, tărâțe de ovăz, quinoa, făină de porumb, pâine și paste fără gluten (glutenul nu este FODMAP, dar multe produse fără gluten tind să aibă FODMAP redus), nuci și semințe (migdale, nuci Macadamia, arahide, semințe de pin, nuci, semințe de dovleac), produse non-lactate (lapte de migdale și de orez, lapte de cocos), băuturi (ceai și cafea - fără lapte sau cremă, suc de fructe, apă). Se recomandă evitarea marinatelor și a sosurilor care pot fi bogate în FODMAP. În unele cazuri, mărimea porțiilor face diferența când vine vorba despre a stabili dacă un produs conține suficiente FODMAP pentru a cauza simptome. De exemplu, o porție de migdale reprezintă o alegere potrivită, dar dacă mănânci mai multe se poate să crească numărul de carbohidrați de lanț scurt.
Listă de alimente comune cu FODMAP crescut: legume (ceapă, usturoi, varză, broccoli, conopidă, mazăre, sparanghel, anghinare, sfeclă, praz, țelină, porumb dulce, varză de Brussels), fructe (piersici, caise, nectarine, prune, mango, mere, pere, pepene roșu, cireșe, mure), fructe uscate și concentrat de suc de fructe, fasole și leguminoase, orez și secară (pâine, cereale, paste, biscuiți, pizza), lactate care conțin lactoză (lapte, brânză moale, iarut, înghețată, cremă, budincă, brânză de vaci), nuci inclusiv caju și fistic, îndulcitori și îndulcitori artificiali (sirop de porumb bogat în fructoză, miere, nectar de agave, sorbitol, xylitol, maltitol, manitol, izomalț), băuturi (alcool, băuturi sportive, apă de cocos).
De reținut
Deoarece o dietă FODMAP pe termen lung poate conduce la un aport redus de fibre, fier și calciu, este important să te asiguri că organismul tău primește suficiente nutrimente; din acest motiv se recomandă supraveghere din partea unui specialist. Stresul și lipsa somnului pot să exacerbeze simptomele. Alimentele grase, cafeaua, alcoolul și prea multe fibre (sau prea puține fibre) și medicamente pot să influențeze de asemenea simptomele.
Citește și: Totul despre sindromul colonului iritabil
Surse: www.medicinenet.com; www.bbcgoodfood.com; www.monashfodmap.com