„O mamă care suferă de sindromul impostorului se va simți nedemnă de rolul său matern și oricât de mult s-ar chinui să fie o mamă bună, va rămâne mereu, cu impresia că nu este”, spune psihologul clinician Sabrina Romanoff, pentru mother.ly.
Semnele care îți arată că ești o mamă cu sindromul impostorului
Crezi că ai și tu acest sindrom, dar nu ești sigură? Specialistul notează care sunt semnele sindromului impostorului:
- Gânduri negative despre tine, ca mamă;
- Perfecționism;
- Îți este greu să ceri ajutorul cuiva;
- Simți constant că eșuezi;
- Te compari cu celelalte mame, pe care le vezi mai bune decât tine;
- Te simți vinovată că nu faci suficient pentru copilul tău;
- Nu dai atenție reușitelor sau lucrurilor pe care le faci bine;
- Te simți anxioasă cu privire la faptul că ceilalți te vor judeca;
- Te izolezi;
- Ai insomnii.
Dacă aceste semne nu sunt luate în seamă, ele se vor înrăutăți cu timpul și îți vor afecta încrederea și stima de sine, dar și celelalte arii din viața ta, atât pe plan personal, cât și profesional.
Cauze
Atunci când devii mamă, te confrunți cu o mulțime de lucruri noi, iar unele dintre ele pot fi dificile. Tocmai de aceea, cu timpul, poate apărea senzația de copleșire, frica de a nu face față noilor provocări și responsabilități.
Dacă aceste sentimente persistă sau chiar cresc în intensitate, atunci apare sindromul impostorului. Kiana Shelton, psihoterapeut, dezvăluie că mamele perfecționiste sau cu așteptări mari de la sine, dar și cele introverte, au un risc mai ridicat de a dezvolta acest sindrom.
O altă cauză ar fi presiunea socială care spune că femeile s-au născut să fie mame și când se întâmplă asta, totul va merge ca pe roate. Ei bine, știm că nu e așa, pentru că nu trăim într-un scenariu ideal.
Cum depășești sindromul impostorului
Este important să depășești aceste așteptări nerealiste pe care le ai de la tine, din mai multe motive.
În primul rând, copilul te ia ca reper, iar dacă tu ai o relație defectuoasă cu sine și cu rolul matern, acest lucru îl va afecta și pe el și relația voastră.
Apoi, dacă îți petreci tot timpul făcându-ți griji și fiind nemulțumită de sine, pierzi din bucuria pe care o aduce rolul de mamă, pentru că nu mai poți să fii prezentă alături de cel mic și nu te mai poți conecta cu el așa cum ar trebui.
Așadar, odată ce ai conștientizat aceste lucruri, e important să iei atitudine!
Shelton recomandă să apelezi la un terapeut sau chiar la cineva drag din viața ta, căruia să-i spui cu ce te confrunți. Nu este suficient să ne conștientizăm emoțiile, trebuie să le și simțim.
Apoi, fă pași mici. Notează-ți în fiecare zi lucrurile de care ești mulțumită, sau cele pe care le apreciezi. Practicarea recunoștinței față de sine, dar și față de viață, ne aduce numeroase beneficii și e un soi de terapie pe care o putem face noi cu noi. Alocă-ți câteva minute în fiecare zi și gândește-te pentru ce ești recunoscătoare!
Un alt lucru de care trebuie să ții cont, comparația cu celelalte mame - dacă creează gânduri negative - nu aduce absolut nici un beneficiu. Petrece mai puțin timp pe profilul altora de Instagram și mai mult timp conectată cu copilul tău. O să vezi ce diferență va face!
Nimeni nu e perfect și nu o spunem doar așa. Greșelile sunt oportunități minunate de a învăța lucruri despre noi și de a evolua, așa că atunci când faci o greșeală nu te descuraja, ba dimpotrivă, bucură-te!
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: mother.ly