Endometrioză vs. sindromul ovarelor polichistice. Hai să învățăm să le deosebim

Endometrioză vs. sindromul ovarelor polichistice. Hai să învățăm să le deosebim

Mariana Voinea

Endometrioza și sindromul ovarelor polichistice reprezintă două afecțiuni care provoacă simptome supărătoare femeilor, mai ales în timpul menstruației și care, fără un examen medical corespunzător, pot fi ușor confundate. Să învățăm să le deosebim...

Te surprind durerile menstruale în ultima vreme? Ai simptome pe care nu reușești să le identifici, ești balonată, ai crampe dureroase în timpul ciclului, schimbări de dispoziție, dureri în zona pelvină? Zona ta intimă necesită un control amănunțit! Endometrioza și sindromul ovarelor polichistice (SOP) reprezintă principalele motive de îngrijorare pentru femei la momentul actual.

Sindromul ovarelor polichistice afectează 8 până la 13% dintre femeile de vârstă reproductivă. Dar înainte să cauți metode de tratament, trebuie să ai un diagnostic corect, pentru că atât endometrioza, cât și sindromul ovarului polichistic au simptome similare și pot fi foarte ușor confundate.

Principalele diferențe dintre endometrioză și sindromul ovarului polichistic

În timp ce endometrioza și sindromul ovarului polichistic ar putea avea simptome similare, cum ar fi ciclurile neregulate, dificultățile în a concepe un copil, aceste două afecțiuni sunt destul de diferite. Nu există un tratament standard pentru niciuna dintre ele, dar pot fi gestionate cu îngrijirea potrivită.

Endometrioza

Mucoasa uterului se scurge de obicei în timpul menstruației. Pentru femeile care sunt diagnosticate cu endometrioză, țesutul crește nu numai în interiorul uterului, ci și în trompele uterine, ovare, ligamentele care susțin uterul. De aceea, în timpul menstruației, țesutul din afara uterului se scurge provocând dureri crescute și simptome intense care pot include dureri lombare, abdominale intense, diaree sau dureri în timpul actului sexual sau al defecării.

Endometrioza este cauzată de o serie de factori genetici combinați cu o disfuncție imunitară și cauze de mediu, dar poate avea și origini bacteriene conform unui genetician reproductiv, Zoya Enakshi Ali.
În ceea ce privește tratamentul endometriozei, medicii pun marea accent pe ameliorarea durerii, dar și pe terapia hormonală, inclusiv contraceptivele hormonale și contraceputivele cu progesteron. Există desigur și tratamente mai sofisticate cu laser sau căldură care îndepărtează țesutul endometrial.

Sindromul ovarului polichistic

Fiind un dezechilibru hormonal, sindromul ovarului polichistic determină apariția chisturilor pe ovare. Aceste chisturi conțin ouă imature, ovule care nu sunt eliberate, ducând la ovulație neregulată, menstruații neregulate și sângerări abundente care durează zile întregi.

Printre principalele simptome sunt incluse creșterea excesivă a părului, pilozitatea pe față și pe corp, creșterea în greutate, acneea și subțierea părului. Același medic genetician susține că genetica și factorii de mediu joacă un rol important în dezvoltarea acestei afecțiuni, dar cauza nu este pe deplin cunoscută.

Tratamentul pentru sindromul ovarului polichistic implică schimbarea stilului de viață, exercițiile fizice regulate, o dietă regulată și pilulele contraceptive prescrise de către medicul ginecolog.

11 semne care pot să îți spună că ai sindromul ovarelor polichistice

Cum știu dacă am endometrioză sau sindromul ovarului polichistic?

medic ginecolog

Cu siguranță femeile sunt nerăbdătoare în privirea în privința obținerii unui diagnostic concret, dar acesta poate fi oferit numai de un specialist în domeniu, pe baza simptomelor, a examenului clinic și altor analize.

În cazul endometriozei, simptomele includ menstruații dureroase, abundente, durere în timpul actului sexual, sângerările între menstruații și durere la urinare sau la defecare. De asemenea, oboseala, slăbiciunea, constipația sau diaree, sângele în scaune sau urină și durerile în abdomenul inferior, precum și problemele de fertilitate sunt principalele simptome ale endometriozei.

În cazul sindromul ovarului polichistic, simptomele sunt mai accentuate și se manifestă prin menstruații neregulate sau lipsă, creșterea excesivă a părului pe corp, subțierea rărirea sau căderea podoabei capilare și acnee. De asemenea, pot apărea pete pe piele închise la culoare, creștere în greutate sau dificultăți în a pierde în greutate, probleme de fertilitate și anxietate.

Totul despre endometrioza

Endometrioza poate fi confundată cu sindromul ovarului polichistic la un examen ginecologic?

La prima vedere, cele două afecțiuni ar putea fi confundate, dar după o evaluare corectă a medicului ginecolog, după o ecografie și examen fizic, cu siguranță femeile vor primi un diagnostic corespunzător.

Chiar dacă la ecografie nu apare țesutul endometrial și semnele endometriozei, simptomele descrise și masele mari de țesut sau cicatrici, precum și laparoscopia (o intervenție chirurgicală minim invazivă) oferă un diagnostic definitiv de endometrioză. Sindromul ovarului polichistic poate fi diagnosticat cu ajutorul unei ecografii, unde medicul va vedea chisturile care cresc în jurul ovarelor.

Endometrioza sau sindromul ovarului polichistic - care este cea mai mare amenințare a fertilității?

Femeile care vor să rămână însărcinate știu că aceste două afecțiuni reprezintă o mare amenințare pentru fertilitate și pentru posibilitatea conceperii unui copil. Concret, 30 până la 50% din femeile care suferă de endometrioză pot avea probleme de infertilitate ce pot fi gestionate cu tratamente.

Conform medicului genetician, endometrioza poate afecta fertilitatea din cauza cicatricilor, inflamației care poate bloca trompele uterine, ovarele și uterul. În cazul sindromul ovarului polichistic, ovulația este neregulată, ceea ce face mai dificilă concepția și femeile pot avea nevoie de ajutor și asistență medicală pentru a rămâne însărcinate.

De asemenea, în cazul sindromului ovarului polichistic, există menstruații neregulate, în timp ce în endometrioză, femeile resimt mai multe dureri, crampe abdominale și au probleme digestive.

Creșterea în greutate este o problemă pentru femeile care sunt diagnosticate atât cu endometrioză, cât și cu sindromul ovarului polichistic, deoarece aceste afecțiuni determină acumularea de grăsime la abdomen, care poate arăta disproporționat față de restul corpului.

Așadar, numai cu o intervenție medicală corespunzătoare, medicul poate oferi un diagnostic corect, iar femeile pot primi un tratament adecvat pentru una din cele două afecțiuni.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: todaysparent.com

Articolul urmator
Culturi lactice: beneficii și mod de utilizare
Culturi lactice: beneficii și mod de utilizare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă a decis să-și crească bebelușul vegan. „Unii forțează copiii să mănânce, eu o forțez să fie vegană pentru a nu face endometrioză”
    O mamă a decis să-și crească bebelușul vegan. „Unii forțează copiii să mănânce, eu o forțez să fie vegană pentru a nu face endometrioză”

    „Fiecare părinte își crește copilul așa cuim consideră. Unii își forțează copiii să mănânce carne. Eu o forțez să fie vegană de teamă să nu facă...

    Durerea unei mame de a-și vedea copila suferind de endometrioză: „Își pierduse pofta de viață”
    Durerea unei mame de a-și vedea copila suferind de endometrioză: „Își pierduse pofta de viață”

    Mary Hatch s-a luptat din răsputeri pentru ca fiica sa, Emily, atunci în vârstă de 14 ani, să aibă parte de un diagnostic corect. Aceasta se lupta cu durerea cronică de mai...

    Vedete din România care au primit diagnosticul crunt de endometrioză. „Nu e normal ca o astfel de durere fizică să existe în viața unei femei”
    Vedete din România care au primit diagnosticul crunt de endometrioză. „Nu e normal ca o astfel de durere fizică să existe în viața unei femei”

    Endometrioza este un diagnostic care provoacă panică în sufletele pacientelor. Femeile care suferă de endometrioză se confruntă cu dureri, menstruații abundente, simptome care...

    Cum ne învățăm copiii să facă alegeri bune în viață?
    Cum ne învățăm copiii să facă alegeri bune în viață?

    Una dintre cele mai bune modalități prin care îi putem ajuta pe copiii noștri să devină independenți este să îi lăsăm să ia propriile decizii și să facă propriile...

    Înregistrare cu o învățătoare din București, țipând la elevi: „Analfabeto! Hai, lasă boceala!”
    Înregistrare cu o învățătoare din București, țipând la elevi: „Analfabeto! Hai, lasă boceala!”

    Mama unui copil care învață la una dintre cele mai cunoscute școli din București a venit recent cu o reclamație la adresa unei învățătoare. Pentru a-și susține punctul...

    ”Hai, doamnă, mai repede! Cine te pune sa vii cu copiii la cumpărături?” Bunul simț în România e un unicorn, adică nu există
    ”Hai, doamnă, mai repede! Cine te pune sa vii cu copiii la cumpărături?” Bunul simț în România e un unicorn, adică nu există

    Sunt mamă singură. Am doi copii de 3 și 5 ani. Nu am ajutor, am doar un fost soț care ia copiii un week-end pe lună. Lucrez de acasă două joburi și, deși din descrierea de mai sus...

    Da sau nu - Învățăm copilul limbajul semnelor?
    Da sau nu - Învățăm copilul limbajul semnelor?

    Gesturile fac parte din viața noastră de zi cu zi. Atunci când plecăm, facem cu mâna. Când aprobăm ceva, ridicăm degetul mare. Atunci când ne certăm copiii,...

    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști
    Cum învățăm copilul să fie empatic? 6 trucuri de la specialiști

    Empatia este o resursă pe care o putem avea cu toții, dar ea trebuie să fie învățată și dezvoltată. Ce spun specialiștii despre importanța empatiei și despre cum să ne...

    © 2025 Qbebe