Înregistrare cu o învățătoare din București, țipând la elevi: „Analfabeto! Hai, lasă boceala!”

Înregistrare cu o învățătoare din București, țipând la elevi: „Analfabeto! Hai, lasă boceala!”

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Mama unui copil care învață la una dintre cele mai cunoscute școli din București a venit recent cu o reclamație la adresa unei învățătoare. Pentru a-și susține punctul de vedere, mama a dezvăluit o înregistrare audio, din care se pot auzi vorbele pe care cadrul didactic le adresează unei eleve. Între timp, conducerea școlii a fost sesizată, iar învățătoarea este cercetată disciplinar. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla care sunt acuzațiile care i s-au adus acesteia. 

O învățătoare este acuzată că își jignește elevii

Mama unui elev de clasa a IV-a, care învață la Școala Gimnazială nr. 79 din București, a acuzat-o pe învățătoarea Mihaela Radu că își umilește elevii. Ea a dezvăluit câteva înregistrări audio cu aceasta, în timpul orelor. Una dintre ele surprinde reacția cadrului didactic la ora de limba și literatura română, când verifica temele. La un moment dat, una dintre eleve citește tema, iar învățătoarea a certat-o pentru că avea greșeli de ortografie și i-a zis „analfabetă”. Iată ce i s-a spus fetiței, potrivit informațiilor oferite de „Libertatea”:

„...Așa ai înțeles tu?! Ia dă încoace caietul! „La trezit”?! Așa se scrie? Și așa mi-ai spus?! Cum mi-ai citit mie răspunsul? Că am auzit că te bâlbâiai...cum trebuia să-mi răspunzi ? (...) Ia uite, și „la rugat”, fetițooo! Ești clasa a IV-a, analfabetă, scrii „l-a rugat, l-a chemat” fără cratimă ?! Nu ți-e rușine? Cum ai ajuns, fato, în clasa a treia?...”

După aceea învățătoarea i-a reproșat elevei că se duce la înot și că de aceea nu are rezultate bune la școală. I-a dat calificativul „Insuficient”, iar fata a început să plângă. Reproșurile pot fi regăsite tot în sursa citată:

„Vă trebuie școală, nenică! Ce să faci cu înotul !? Du-te la loc, hai, lasă boceala, lasă boceala! Ce să-ți povestesc... Unde te duci tu în fiecare zi? La înot? Da!? Du-te la înot și-o să ai notele...să înoți. Foarte slabă ești în ultimul timp ! Uită-te și tu, hal de temă, ție nu ți-e rușine ?!... I-ați caietul, ești varză !”

Într-o altă înregistrare, menționată de sursa citată anterior, învățătoarea este surprinsă cum le-a zis elevilor că sunt „mincinoși”, după ce s-a supărat pentru că unul dintre ei nu subliniase cuvintele necunoscute dintr-un text:

„...Vreți să promovați, vreți să evoluați, vreți să luați calificative bune… cum vreți, mă, dacă nici nu mă auziți când vorbesc în clasă?? Ești în prima bancă, ce faci, dormi?! Prima dată ai zis că n-ai avut timp. Ai văzut că nu-ți merge, acum ai zis că n-ai auzit! Câte minciuni mai vrei să spui? (…) Nu ți-e rușine?! Stai jos și dormi până n-oi mai putea! Mincinoși ce sunteți...”

În final Mihaela Radu și-a dat seama că poate fi înregistrată și se adresează unuia dintre elevii ei, după cum reiese și din materialul din aceeași sursă: „Nu numai că suntem filmați pe camere ca să vadă că nu vă agresez, că nu vă lovesc, că nu dau cu voi de pământ...o să fiu înregistrată și audio!”

Mama copilului care a acuzat-o pe învățătoare a spus că acesta nu mai vrea să vină la școală

Într-o intervenție pentru „Libertatea”, femeia a explicat că a vrut să-și mute copilul din clasa Mihaelei Radu întrucât acesta este afectat din punct de vedere emoțional: „Copilul meu nu mai vrea să meargă la școală. Din punct de vedere psihologic, este un abuz...Urlă continuu la ei, ba mai mult, îi umilește și îi jignește în fața clasei. Copiii sunt intimidați, își pierd încrederea în ei. Le spune mereu că sunt proști, că sunt analfabeți, că sunt cei mai slabi elevi...”

baietel in clasele primare stand in picioare in clasa in timp ce invatatoarea il mustra

Directoarea școlii i-a spus mamei că nu își poate muta copilul într-o altă clasă întrucât nu mai sunt locuri. 

Care este poziția conducerii școlii

Liliana Murguleț, directoarea „Școlii Gimnaziale nr. 79”, a declarat, pentru „Libertatea”, că în cazul învățătoarei Mihaela Radu s-a realizat o cercetare disciplinară:  „N-am stat cu mâinile în sân, lucrurile sunt luate în serios. Am vorbit cu doamna învățătoare, e de datoria mea.” În același timp, a povestit că învățătoarea i-a arătat și câteva mesaje primite de la mama care a acuzat-o. Din mesajele respective reiese că aceasta îi mulțumea pentru că are grijă de copilul ei. Totodată, potrivit „Antena3”, directoarea a menționat că s-au desfășurat și ore de remediere, în prezența unui psiholog, la care au participat atât ea și învățătoarea, cât și mama elevei care a primit calificativul „Insuficient” pentru temă și alte cadre didactice din școală. 

A ținut să precizeze că, până în prezent, nu s-au mai făcut sesizări cu privire la comportamentul Mihaelei Radu, care este în ultimul an la catedră, înainte de pensionare. În același timp, a insistat asupra ideii că învățătoarea este cunoscută pentru tonul ridicat al vocii. În intervenția pentru „Libertatea”, Liliana Murguleț a explicat:

„Noi, profesorii, avem câte 33-34 de copii la clasă, sigur că mai avem tendința să vorbim tare ca să fim auziți. Avem această deformație profesională. Doamna Radu Mihaela are un timbru ridicat al vocii și noi știm asta. Ceilalți părinți au zis și ei că știu de timbrul impunător și că nu-i deranjează.” 

Alți părinți nu sunt de acord cu acuzațiile aduse de mamă

Stând de vorbă cu „Libertatea”, alți părinți au insistat asupra ideii că nu au ce să-i reproșeze învățătoarei Mihaela Radu și că au fost avertizați chiar de aceasta că obișnuiește să vorbească tare în clasă:

„Chiar doamna învățătoare ne-a zis la început: Să nu se sperie copilul, dar eu vorbesc mai tare, ca să mă audă. Nu avem nimic să-i reproșăm, copilul nu ne-a zis niciodată nimic, iar noi avem o relație apropiată cu el. Nu a venit acasă plângând, nu a venit bătut, nu a venit trist sau supărat...Eu, personal, nu am de ce să mă plâng. Nu am auzit ceva care să mă sperie. Poate alți copii sunt mai sensibili, nu știu, pe mine nu m-a deranjat ce am auzit...”

Ca să-și arate susținerea pentru învățătoare, mai mulți părinți au depus la secretariatul școlii o declarație, adresată Președintei Comitetului de Părinți, prin care au susținut că nu au ce să-i reproșeze cadrului didactic. Liliana Murguleț a venit, pentru sursa citată, cu următoarea mențiune: „Niciunul dintre părinți nu este de acord cu ceea ce spune această doamnă. Există chiar și un document depus din partea celorlalți părinți, un punct de vedere de susținere.”

De cealaltă parte, mama copilului care i-a adus acuzații Mihaelei Radu consideră că alți părinți nu au fost de acord cu ea întrucât se tem să nu existe consecințe asupra copiilor. Conform aceleiași surse, a adăugat: „Se întâmplă un lucru bizar, s-au coalizat împotriva mea, din teama că vor avea copiii de suferit. Nu înțeleg cum nu poți reacționa...La noi, părinții vor ca învățătorii să fie mai autoritari cu elevii. Dar acesta nu este un ton autoritar, este un abuz psihologic și verbal constant.”

Ce spune învățătoarea acuzată

Mihaela Radu afirmă, pentru aceeași sursă, că este foarte surprinsă de reacția acelei mame, susținând că de mai multe ori aceasta și-a lăsat copilul să meargă în tabere cu ea și că niciodată nu și-a exprimat vreo nemulțumire: „Nici măcar o singură dată nu mi-a sugerat că ar fi nemulțumită sau că ar fi vreo problemă. Copilul a fost în fiecare tabără cu mine, or, dacă eu aș jigni și m-aș comporta urât cu copilul, cum îl lași în tabără cu mine an de an? Niciun mesaj, din 2018, să-mi zică o nemulțumire cât de mică...”

Pentru a-și susține punctul de vedere, învățătoarea a recunoscut că are un temperament vulcanic și că obișnuiește să mai ridice tonul la copii. Totodată, a spus că nu suportă minciuna din partea elevilor ei. Conform sursei citate, a făcut următoarele precizări: „...Eu sunt pătimașă, sunt o fire vulcanică, mereu am susținut că nu suport minciuna și asta le-am spus și elevilor mei: să nu mă mintă. N-ai făcut tema? Spune-mi adevărul și o faci data viitoare. Da, l-am făcut pe copil mincinos, dar cum trebuia să-i zic?!”

Nu în ultimul rând, Mihaela Radu a explicat, pentru „Libertatea”, că: „Eu am apucat educația aceea de dinainte, când eram cinstiți și corecți și făceam carte. Dacă nu vrem să facem carte și să-i lăsăm așa, îi lăsăm așa.”

Surse foto: istockphoto.com, youtube.com

Surse articol: antena3.ro, fanatik.ro, libertatea.ro

Articolul urmator
Condițiile din tabăra de vară a Universității din București: mizerie de nedescris, saltele murdare și gândaci
Condițiile din tabăra de vară a Universității din București: mizerie de nedescris, saltele murdare și gândaci

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sunt învățătoare și pot să-ți spun dacă un copil este cuminte sau năzdrăvan după nume
    Sunt învățătoare și pot să-ți spun dacă un copil este cuminte sau năzdrăvan după nume

    Pentru părinți, alegerea numelui copilului este una foarte importantă. Acesta trebuie să i se potrivească și să reflecte cine este. Pornind de la acest aspect, o învățătoare...

    Patru lucruri pe care orice părinte trebuie să le știe despre școlari, potrivit unei învățătoare cu experiență de 23 de ani
    Patru lucruri pe care orice părinte trebuie să le știe despre școlari, potrivit unei învățătoare cu experiență de 23 de ani

    Ca orice părinte, te interesează de situația școlară a copilului tău și de notele lui din carnețel. Dar cât de implicat ești, cu adevărat în educația lui? Ce poți...

    Endometrioză vs. sindromul ovarelor polichistice. Hai să învățăm să le deosebim
    Endometrioză vs. sindromul ovarelor polichistice. Hai să învățăm să le deosebim

    Endometrioza și sindromul ovarelor polichistice reprezintă două afecțiuni care provoacă simptome supărătoare femeilor, mai ales în timpul menstruației și care, fără un...

    ”Hai, doamnă, mai repede! Cine te pune sa vii cu copiii la cumpărături?” Bunul simț în România e un unicorn, adică nu există
    ”Hai, doamnă, mai repede! Cine te pune sa vii cu copiii la cumpărături?” Bunul simț în România e un unicorn, adică nu există

    Sunt mamă singură. Am doi copii de 3 și 5 ani. Nu am ajutor, am doar un fost soț care ia copiii un week-end pe lună. Lucrez de acasă două joburi și, deși din descrierea de mai sus...

    Sunt învățătoare și iată de ce nu le voi spune niciodată copiilor mei că desenele lor sunt frumoase
    Sunt învățătoare și iată de ce nu le voi spune niciodată copiilor mei că desenele lor sunt frumoase

    O profesoară de arte plastice a dezvăluit motivele pentru care nu le spune niciodată copiilor ei că sunt „buni la desen”, chiar și atunci când desenele lor sunt...

    Scrisoarea unei învățătoare, în pragul Evaluării Naționale: „Spuneți-le că îi iubiți indiferent de rezultate”
    Scrisoarea unei învățătoare, în pragul Evaluării Naționale: „Spuneți-le că îi iubiți indiferent de rezultate”

    În pragul Evaluării Naționale, o învățătoare transmite cu multă empatie, din experiența ei profesională, câteva sfaturi adulților ai căror copii urmează să...

    Peste 60.000 de elevi NU au intrat în BAC anul acesta. Procentul este cu 10% mai mare decât anul trecut
    Peste 60.000 de elevi NU au intrat în BAC anul acesta. Procentul este cu 10% mai mare decât anul trecut

    60000 din copiii care călcau timid pragul școlii în clasa I acum 12 ani, nu s-au înscris la Bacalaureat! Echivalentul populației unui oraș mic! Ce s-a întâmplat...

    Ți-ai lăsa fiica să devină mamă surogat?
    Ți-ai lăsa fiica să devină mamă surogat?

    În ultimii ani auzim tot mai des de persoane care, din diverse motive, nu au reușit să-și împlinească visul de a deveni părinți și nu doresc să recurgă la adopție. De...

    © 2025 Qbebe