În fiecare an, Asociația Studenților de la Universitatea din București (ASUB) organizează o tabără de vară, unde elevii pot sta cazați la cămin timp de două săptămâni, pentru a experimenta viața de student. Ei participă și la cursurile de la facultățile UB, dar și la diferite activități organizate de voluntarii asociațiilor studențești, precizează Libertatea.
Anul acesta, elevii, alături de câțiva dintre voluntarii ASUB au stat în campusul Grozăvești, ocupând 4 niveluri din căminul D.
Din păcate, căminul în care au fost cazați este într-o stare deplorabilă, ca multe alte cămine de studenți din București.
Voluntarii ASUB au făcut publice pozele de la „căminul groazei”, cum l-au numit, spunând că acestea „reprezintă o sursă de rușine pentru valorile de excelență promovate de instituție, evidențiind în același timp ipocrizia responsabililor. ASUB își dorește un mediu sigur pentru studenți, în care aceștia să se poată dezvolta fără teama de a-și pune în pericol integritatea fizică și materială”.
Pe lângă condițiile de nelocuit, unul dintre voluntarii ASUB a fost jefuit de cineva care a intrat pe geam (la parter).
„În seara zilei de 29 iulie la ora 23.30 am plecat împreună cu prietena mea și cu un grup de elevi participanți la UBSU în oraș, am asigurat camera – am închis ușa, numai că geamurile au rămas deschise, noi având siguranța că acele gratii vor fi ok ca să nu între nimeni în cameră”, a spus Francisc, studentul care a fost jefuit.
S-a întors dimineață în cameră și a găsit-o răvășită. Hoțul a luat două laptopuri, căști Airpods, o pereche de ochelari de firmă, un ghiozdan, haine, baterii externe și încărcătoare.
Totuși, Francisc este mai preocupat de siguranța studenților, decât de lucrurile care i-au fost furate.
„Nu este vorba numai despre noi, ca păgubiți, dar ne gândim că poate în loc să intre peste noi, putea să intre peste niște elevi minori și se putea lăsa cu altceva, cu viol sau cu cine știe ce. Deci, despre asta e vorba, căminele nu sunt sigure”, încheie studentul.
Hoțul și-a făcut loc printre gratii, deoarece sunt ruginite și se pot îndoi, sau chiar scoate din sudură.
În urma incidentului, directorul administrației căminelor a declarat că paza se va suplimenta.
În ceea ce privește condițiile, purtătorul de cuvânt de la Universitatea București susține că „nu se dau camere neîngrijite. Dacă ele sunt distruse peste an… se mai întâmplă. Întotdeauna se fac renovări și activități de igienizare pe parcursul verii, iar toamna, înainte de punerea în circuit, camerele care nu corespund sunt scoase din circuit”.
Surse foto: Unsplash
Surse articol: libertatea.ro