Sindromul colonului iritabil este o tulburare destul de comună, care afectează buna funcționare a intestinului gros. Din păcate, este o problemă pe care trebuie să o ții sub control pe termen lung, printr-un stil de viață sănătos, cauzele exacte ale apariției nefiind încă descoperite. Desigur, specialiștii au conturat destule ipoteze în jurul factorilor care conduc la manifestarea acestei tulburări. Iată câteva dintre posibile cauze ale apariției sindromului intestinului iritabil:
- Modificări la nivelul microflorei intestinale
- Sistem nervos suprasolicitat
- Contracții musculare la nivelul intestinelor
Afecțiunea este mai des întâlnită la persoanele sub 50 de ani, în special femei. De asemenea, factorul genetic crește riscul apariției sindromului, precum și stresul. Persoanele care se confruntă cu această tulburare manifestă des dureri abdominale, crampe urmate de balonare, diaree, constipație și scaun modificat. Sigur, există și simptome severe, sub forma pierderilor în greutate, anemie prin deficit de fier, sângerări rectale și stări de vomă.
Tratamentul sindromului intestinului constă în ameliorarea simptomelor de orice fel, prin adoptarea unui regim alimentar echilibrat și a unui stil de viață sănătos. Astfel, a venit timpul să descoperi alimentele care irită colonul și pe care trebuie să le elimini din mesele tale zilnice!
Alege alimente cu fibre solubile care nu irită colonul
Așadar, este important să stai departe de alimentele "problematice". Găsește înlocuitori sănătoși, care te ajută să ții sub control activitatea la nivelul intestinului gros.
1. Fibre insolubile
Cu toții știm că o dietă sănătoasă se bazează pe fibre, pe care le găsim în fructe și legume, însă nu toate sunt potrivite pentru tine, dacă ai de-a face cu sindromul intestinului iritabil. Exclude complet din mesele tale alimentele pe bază de fibre insolubile, care nu fac altceva decât să te ajute să scapi de constipație, dar declanșează balonarea.
2. Alimente procesate
Nu este un secret pentru nimeni faptul că alimentele procesate fac parte din obiceiurile alimentare a milioane de oameni. Motivul? Timpul de gătire este scurt și gustul este inconfundabil. Nimic nu se compară cu mirosul de pizza caldă, nu-i așa? Ei bine, pe lângă conținutul ridicat de grăsimi, “câștigat” în timpul procesării, aceste alimente conțin o serie de conservanți și aditivi, nepermise în dietele pentru tulburările de colon.
3. Alimente prăjite
La revedere, cartofi prăjiți sau alte alimente pe care obișnuiai să le consumi prăjite. Prin acest proces termic alimentele capătă un conținut consistent de grăsime și își modifică valoarea calorică, lucruri ce îngreunează procesul de digestie. Este de preferat să fierbi sau să gătești la cuptor alimentele la care nu poți renunța!
Citește și: Semne că ai sindromul colonului iritabil
4. Fasole
Face parte din lista celor 16 alimente care irită colonul din cauza conținutului ridicat de fibre. Sigur, este o sursă importantă de proteine benefice funcționării corecte a organismului, însă nu și pentru cei diagnosticați cu sindromul intestinului iritabil. Pentru aceștia consumul boabelor de fasole provoacă balonare, constipație și crampe abdominale.
5. Cafea/băuturi carbogazoase
Oh, mult îndrăgita cafea de dimineață! Sunt multe persoane care susțin că își mențin tranzitul intestinal cu ajutorul cafelei zilnice, dar acest lucru nu este valabil și pentru persoanele cu sensibilitate la nivelul intestinului gros. Pentru aceștia din urmă funcționează ca un factor care irită colonul și provoacă diaree, asemeni celorlalte băuturi carbogazoase sau pe bază de cofeină.
6. Lactate
Din lista alimentelor care irită colonul fac parte și produsele lactate. Conținutul ridicat de grăsimi influențează apariția diareei, astfel încât este recomandat să găsești înlocuitori cu un conținut redus de grăsimi. Poți încerca laptele fără lactoză, laptele de migdale, sau cel de orez pentru a-l înlocui pe cel de origine animală. De asemenea, poți înlocui cu succes untul cu uleiul de măsline.
Stevia este un bun înlocuitor pentru îndulcitorii artificiali și zahăr
7. Îndulcitori artificiali
Specialiștii recomandă să consumăm alimente fără zahăr, astfel că te gândești că alternativele artificiale (sorbitol, maltitol, xylitol) sunt mult mai sănătoase. Ei bine, acest obicei nu este tocmai cel mai indicat dacă ai sensibilități la intestinul gros. Din câte se pare, acești îndulcitori au în compoziție anumite ingrediente (sucraloza, acesulfam de potasiu, aspartam) dăunătoare tranzitului intestinal, devenind astfel alimente care irită colonul.
8. Ciocolată
Nu există persoană care să nu adore ciocolata, nu-i așa? Ei bine, dacă ai sindromul intestinului iritabil trebuie să renunți la ciocolata clasică; nivelul ridicat de zahăr și cofeină influențează apariția constipației. Este extrem de greu să renunți complet la ciocolată, știm asta, tocmai de aceea te sfătuim să alegi varianta vegană, mult mai sănătoasă, din stevie.
9. Băuturi alcoolice
Sigur că-ți face plăcere să savurezi un pahar de vin după o masă copioasă, sau o bere rece într-o zi toridă de vară. Venim cu vești nu tocmai bune: trebuie să te gândești de două ori înainte să mai practici aceste obiceiuri, dacă suferi de sindromul intestinului iritabil. Băuturile alcoolice intră în lista alimentelor care irită colonul, chiar dacă nu sunt alimente propriu-zise. Berea conține gluten, ingredient ce poate agrava simptomele tulburării intestinale, iar vinul, sau alte băuturi alcoolice au conținut crescut de zahăr.
10. Broccoli și conopidă
Gustoase, sănătoase și bune de integrat în rețete delicioase, aceste legume nu sunt cele mai bune pentru aceia dintre noi care suferă de tulburări ale intestinului gros. Atât broccoli, cât și conopida sunt alimente greu digerabile, chiar și de către cei cu digestie de fier, ceea ce înseamnă că în cazul sindromului menționat nu fac altceva decât să agraveze simptomele existente (exces de gaze, balonare, constipație).
Citește și: Dieta FODMAP, ideală dacă suferi de sindromul colonului iritabil
11. Pepene
Trist, incredibil, dar adevărat. Pepenele se înscrie pe lista celor 16 alimente care pot irita colonul. Sigur se numără printre fructele preferate din sezonul cald, dar nu te ajută deloc dacă tocmai ai aflat că suferi de probleme cu colonul. Din nefericire, conținutul ridicat de zahăr va provoca apariția simptomelor moderate, care necontrolate, pot deveni severe în scurt timp.
12. Mere și pere
Sunt nelipsite din gustările tale sănătoase? Ei bine, te sfătuim să le înlocuiești cu variante la fel de sănătoase, dar care nu-ți irită colonul. Merele și perele prezintă un conținut ridicat de fructoză, deloc benefic pentru un tranzit intestinal problematic. Include bananele, citricele și fructele de pădure în dieta ta și vei observa o ameliorare a simptomelor sindromului de colon iritabil în cel mai scurt timp.
13. Varză
Este delicioasă, dar pentru sistemul tău digestiv nu este cea mai bună prietenă. Este greu de digerat și provoacă gaze, manifestări pe care nu ți le dorești niciodată, cu atât mai puțin dacă suferi de sindromul colonului iritabil. Este de preferat să o excluzi din alimentația ta și să o înlocuiești cu legumele ce nu-ți cauzează probleme, cum ar fi: vinete, fasole verde, morcovi, cartof dulce sau spanac.
14. Ceapă și usturoi
Nici nu concepi să nu le incluzi în preparatele tale, aroma lor este inconfundabilă, fără doar și poate. Ei bine, sunt o încântare pentru papilele tale gustative, însă nu putem spune același lucru și despre activitatea intestinală. Sunt greu de digerat, provoacă gaze și balonare și, din nefericire, nici varianta lor gătită nu este tocmai indicată dacă ai probleme de colon.
15. Linte și năut
Nutriționiștii le recomandă în dietele sănătoase, fiind perfecte în combinații de legume și salate, dar nu și dacă suferi de probleme intestinale. În acest caz, lintea și năutul intră pe “lista neagră” a alimentelor care irită colonul, din cauza zaharidelor greu de digerat din compoziție. Este de preferat să le eviți, ori să le consumi în cantități foarte mici, atunci când chiar nu mai poți rezista tentației.
16. Gluten
Intoleranța la gluten este o altă problemă destul de comună. Se pare că nu puțini sunt aceia care descoperă că au sindromul colonului iritabil și se confruntă și cu acest tip de intoleranță, Astfel, trebuie să elimini produsele ce conțin gluten (proteină prezentă în cereale), cum ar fi, orzul, secara și grâul. Nu-ți face griji, găsești înlocuitori delicioși pentru pâinea din grâu neplipsită din mesele zilnice.
Sfecla roșie: este sănătoasă sau irită colonul?
Specialiștii recomandă sfecla roșie în orice dietă, dat fiind faptul că este o sursă excelentă de nutrienți. Nu conține grăsimi sau colesterol, iar consumul regulat de sfeclă roșie ajută în prevenirea apariției afecțiunilor cardiovasculare și a cancerului de colon. Și totuși, care este relația dintre sfecla roșie și sindromul de intestin iritabil?
Este cunoscut faptul că sfecla roșie are un conținut ridicat de zahăr, dar este mai puțin cunoscut faptul că acesta este sub formă de carbohidrați complecși, mult mai ușor de digerat și care asigură un nivel constant de zahăr în sânge. De asemenea, este o sursă importantă de fibre solubile, care permit o digestie corectă și previn apariția constipației, simptom comun al sindromului de intestin iritabil. Așadar, poți integra sfecla roșie în dieta ta sănătoasă cu moderație și urmărind manifestările corpului timp de câteva zile de la consum.
Meniu de regim pentru colon iritabil
Am stabilit deja că poți supraviețui chiar și dacă ai primit diagnosticul de intestin ușor iritabil, trebuie doar să te ferești de alimentele care îți irită colonul. Te gândești probabil că nu "mai ai ce mânca", dată fiind lista stufoasă pe care am pregătit-o pentru tine, dar îți venim din nou în ajutor și-ți dăm o idee de meniu de regim dacă suferi de această tulburare. Iată ce trebuie să conțină cele trei mese principale, dar și ce gustări sunt recomandate!
- Mic dejun: Un bol de ovăz asezonat cu scorțișoară, fără urme de zahăr sau alți îndulcitori artificiali.
- Prânz: Pește sau pui la cuptor sau grătar cu garnitură de cartof dulce la cuptor. Atenție, toate acestea trebuie pregătite fără unt!
- Cină: O salată din spanac cu pui gătit la grill sau cuptor, fără ulei.
- Gustări: Shake sau tablete proteice. Mare grijă însă, citește cu atenție etichetele și alege produsele care nu conțin zahăr sau înlocuitori artificiali.
Iată o rețetă de ovăz cu banane și scorțișoară care îți va face diminețile mult mai bune!
3 rețete de mâncare care nu irită colonul
Vei ajunge să memorezi lista celor 16 alimente care îți irită colonul și apoi îți va fi mult mai ușor să jonglezi cu ele, dând naștere unor combinații delicioase, care îți vor satisface atât nevoile nutriționale, cât și micile plăceri vinovate. Am descoperit 3 rețete perfecte pentru aceia ce au sindromul colonului iritabil. Sunt simplu de pregătit și super delicioase!
Iaurt din cocos
Ingrediente:
- 2 cutii/conserve de lapte de nucă de cocos
- 2 lingurițe de agar agar (gelatină vegană) sau 2 linguri de amidon de tapioca
- 4 capsule de probiotice sau 4 linguri de iaurt de nucă de cocos
- zahăr vegan sau sirop de arțar (opțional)
Cum se prepară:
- Toarnă laptele de cocos, care în prealabil a fost bine agitat, într-o oală medie și amestecă până capătă un aspect uniform și "pufos".
- Adaugă agentul de întărire. Dacă folosești gelatina agar agar trebuie să presari o linguriță peste laptele de cocos din oală, fără să amesteci. În cazul în care optezi pentru amidonul de tapioca, trebuie să separi 1/3 dintr-o cadă de lapte de cocos într-un bol, peste care să adaugi amidonul. Amesteci, omigenizezi și adaugi totul înapoi în oală.
- Pune oala la foc mediu până ce laptele începe să fiarbă. Reduci focul și amesteci cu ajutorul unui tel, la fiecare 5/10 minute, până când gelatina agar agar este complet dizolvată sau amidonul tapioca a îngroșat amestecul.
- Lasă compoziția la răcit, până ajunge la o temperatură "călduță", apoi adaugi probioticele. Dacă alegi capsulele, trebuie să le pisezi și să le încorporezi în amestec, iar dacă optezi pentru iaurt de cocos, trebuie doar să-l adaugi peste lapte și să amesteci.
- Toarnă compoziția în recipientele dorite și lași totul să se "odihnească" în cuptorul cu lumina aprinsă (pentru a păstra mediul umed) timp de 12 sau 24 de ore. Gata, asta este tot!
Mic dejun din fructe de pădure și quinoa
Ingrediente:
- 2 banane
- 4 căni de apă
- 2 căni de quinoa
- 2 căni de fructe de pădure proaspete sau congelate
- 2 linguri de sirop de arțar
- 2 lingurițe de vanilie
- 1 linguriță de scorțișoară
- 1/4 linguriță de sare
Cum se prepară:
- Pisează bananele până capătă o consistență de piure.
- Pulverizează spray de gătit în slow cooker.
- Amestecă toate ingredientele într-un bol.
- Adăugă amestecul în slow cooker.
- Acoperă și lasă totul la foc mic pentru 5/6 ore sau la foc ridicat pentru 2/3 ore.
- Pune preparatul în recipiente, adaugă fructe sau nuci deasupra și este gata de savurat!
Pachețele de primăvară vegetariene
Ingrediente:
- foi de orez
- 200 de grame de tăiței de orez
- 2 salate romaine
- 1 ardei roșu tăiat subțire
- 1/2 castravete tăiat subțire
- 2 căni de morcovi mărunțiți
- 2 căni de varză mov mărunțită
- 2 căni de germeni de fasole
Cum se prepară:
- Pune o oală cu apă la fiert și adaugă tăițeii de orez. Fierbe-i timp de 2 minute.
- Ia oala de pe foc și pune tăițeii sub jet de apă rece.
- "Decupează" frunzele de salată pe dimensiunea foilor de orez.
- Pregătește foile de orez: pune-le în apă caldă timp de 5 secunde. Scoate-le și întinde-le pe suprafața de gătit (masă, farfurie).
- Adaugă câte o foaie de salată peste cele de orez, apoi continuă cu tăițeii de orez și apoi cu bucăți din fiecare legumă.
- Rulează cu grijă fiecare pachețel în parte și depozitează-le la frigider. Acestea sunt o idee excelentă pentru prânz. Poftă bună!
Iată un video care te va ajuta să pregătești cele mai bune pachețele de primăvară din alimente care nu-ți irită colonul!
Cheia pentru o viață liniștită cu sindromul de intestin iritabil este moderația. Specialiștii recomandă un regim alimentar organizat, cu mese regulate, hidratare corectă și fără cină târzie.
Surse: medicalnewstoday.com, healthline.com, webmd.com, clevelandclinic.org, medlife.ro.
Surse foto: Istock.com