Semne că ai sindromul colonului iritabil

Semne că ai sindromul colonului iritabil

Irina Olteanu - Redactor Senior

Sindromul colonului iritabil este o afecțiune extrem de des întâlnită în prezent și identificat la nivel statistic un procent estimat de persoane cuprins între 6-18% din întreaga lume. Simptomele sale pot fi deseori confundate cu cele specifice altor afecțiuni. Iată-le care sunt și cum trebuie să procedezi dacă le suspectezi.

Doar un număr mic de persoane care suferă de sindromul colonului iritabil se confruntă cu semne și simptome grave. Unele persoane pot să își țină sub control simptomele prin gestionarea alimentației, a stilului de viață și a stresului. Simptomele mai grave pot fi tratate cu medicamente și consiliere.

Semne pentru sindromul colonului iritabil 

1. Durere și crampe

Durerea abdominală constituie cel mai frecvent întâlnit simptom și un factor cheie pentru diagnostic. În mod normal, intestinele și creierul conlucrează pentru a ține sub control procesul de digestie. Acest proces se petrece prin intermediul hormonilor, al nervilor și al semnalelor eliberate de bacteriile benefice din intestine. În cazul sindromului de colon iritabil aceste semnale devin distorsionate, conducând la tensiune la nivelul mușchilor din tractul digestiv. Durerea apare în porțiunea inferioară a abdomnului sau în întregul abdomen și mai rar în porțiunea superioară, scăzând odată cu eliminarea scaunului. Modificările alimentare, precum dietele reduse în FODMAP, pot să amelioreze durerea și alte simptome.

semne sindromul colonului iritabil

2. Diaree

Diareea în cazul sindromului de colon iritabil este una dintre principalele probleme ale afecțiunii. Este observată în principiu la aproximativ o treime dintre pacienții cu sindromul de coloin iritabil. Conform unui studiu, cei care au prezentat diaree au avut în medie 12 scaune săptămânal, mai mult decât dublul adulților fără această problemă. Un tranzit intestinal accelerat poate conduce la necesitate bruscă, imediată de a avea un scaun. Unii pacienți o descriu drept o sursă semnificativă de stres, evitând unele situații sociale de teama unui debut brusc al diareei; scaunele au un aspect moale și apos și pot conține mucus.

3. Constipație

Deși constipația (mai puțin de 3 scaune pe săptămână) pare un simptom paradoxal luând în considerare punctul anterior, aceasta poate să apară uneori. Un procent de 50% dintre cei cu sindromul de colon iritabil prezintă constipație. Aceasta se manifestă tot în urma unei comunicări alterate între creier și intestine, care poate grăbi sau încetini timpul normal de tranzit pentru scaun. Când acesta este încetinit, intestinele absorb mai multa apă din scaun și acesta este mai dificil de eliminat. Constipația poate să se prezinte sub două forme: constipație funcțională (constipație cronică fără o motivație medicală) și constipație specifică sindromului de colon iritabil, care presupune durere la nivel abdominal ce se ameliorează odată cu eliminarea scaunului. Deseori constipația provoacă și o senzație de eliminare incompletă a scaunului, respectiv o senzație de încordare inutilă.

4. Alternarea episoadelor de diaree și constipație

Episoadele de constipație amestecate sau alternate cu cele de diaree afectează aproximativ 20% dintre pacienții cu sindromul de colon iritabil. Acest simptom, regăsit în cazul unui procent de 20% dintre pacienți, presupune și durere cronică, abdominală recurentă. Durerea este cel mai important indiciu că modificările din tranzitul intestinal nu sunt asociate alimentației sau infecțiilor comune. Acest tip de sindrom al colonului iritabil tinde să fie mai grav decât altele cu simptome mai dese și mai intense; simptomele variază de la o persoană la alta și, drept urmare, necesită o abordare de tratament individualizat. 

5. Gaze și balonare

Un diagnostic greșit poate conduce la producție excesivă de gaze în intestine, ceea ce determină balonare. În urma unui studiu asupra unui număr de 337 de pacienți, 83% au raportat balonare și crampe. Ambele simptome au fost mai frecvente în rândul femeilor și în cazul sindromului de colon iritabil caracterizat prin constipație sau a tipului mixt. Evitarea lactozei și a altor FODMAPs poate reduce balonarea.

sindromul colonului iritabil

6. Schimbări în consistența scaunelor

Scaunul care circulă lent prin intestin devine deshidrat pe masură ce intestinul absoarbe apa. În schimb, se creează un scaun dur, care exacerbează simptomele de constipație. Mișcarea promptă a scaunului prin intestin nu lasă timp pentru absorbția apei și conduce la scaune moi, de tipul diareei. De asemenea, sindromul colonului iritabil poate conduce la acumularea de mucus în scaun, ceea ce nu este de obicei asociat cu alte cauze de constipație. Nu în ultimul rând, sângele în scaun poate fi un semn al unei alte afecțiuni medicale grave și necesită un consult medical; poate părea roșu, dar adesea se prezintă de culoare neagră sau negru cu consistență de smoală.

7. Intoleranțe alimentare

Până la 70% dintre persoanele cu sindrom al colonului iritabil au declarat că prezintă simptome declanșate de anumite alimente. Două treimi din persoanele cu sindrom al colonului iritabil evită anumite alimente, fiind nevoite să le excludă din alimentație. Nu se cunoaște cu precizie motivul pentru care ele declanșează simptomele. Nu este vorba despre alergii, iar alimentele declanșatoare nu determină diferențe semnificative în procesul de digestie. Pot fi diferite de la o persoană la alta, dar printre cele comune sunt alimente din categoria FODMAPs, precum și lactoză sau gluten, dar și substanțe stimulante precum cofeina.

8. Anxietate și depresie

Sindromul colonului iritabil este asociat de asemenea anxietății și depresiei. Nu este clar dacă simptomele sale reprezintă o exprimare a stresului mental sau dacă stresul de a trăi cu acesta face oamenii predispuși la dificultăți psihologice. În cadrul unui studiu de anvergură ce a implicat 94 000 de persoane, cei bolnavi au avut cu 50% mai multe șanse să sufere de o tulburare de tip anxios și peste 70% șanse să prezinte o tulburare de dispoziție, precum depresia. Un alt studiu a observat că cei bolnavi prezintă un nivel mai crescut al hormonului de stres cortizol. 

9. Oboseală și insomnie

Peste jumătate din persoanele afectate raportează oboseala ca simptom. În cazul unui studiu 160 de adulți diagnosticați cu sindromul colonului iritabil au descris un nivel mai redus de energie care a limitat efortul fizic în interacțiuni ce țin de muncă, relaxare și socializare. Un alt studiu a asociat gravitatea simptomelor bolii cu gravitatea oboselii. Sindromul de colon iritabil este asociat insomniei, ce include dificultate în adormire, trezire frecventă și senzație de oboseală la trezire. În cazul unui studiu cu 112 adulți, 13% au declarat o calitate precară a somnului. Un alt studiu ce a vizat 50 de persoane a concluzionat că, deși cei afectați au dormit mai mult, calitatea odihnei a fost mai scazută, iar simptomele gastrointestinale mai pronunțate.

Alte simptome: senzație de rău (greață), durere de spate, probleme cu urinarea (nevoia de a urina des și subit, senzația de a nu goli deplin vezica urinară), incapacitatea de controla eliminarea materiilor fecale (incontinență fecală).

Surse: www.healthline.com; www.mayoclinic.org; www.nhs.uk

Articolul urmator
După 12 ani de chin și durere, fiul meu a fost diagnosticat cu sindromul alcoolismului fetal
După 12 ani de chin și durere, fiul meu a fost diagnosticat cu sindromul alcoolismului fetal

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Cauzele dezvoltării sindromului de intestin iritabil la copii
    Cauzele dezvoltării sindromului de intestin iritabil la copii

    Sindromul de intestin iritabil reprezintă o tulburare funcțională a tractului gastrointestinal și este frecvent întâlnită în rândul copiilor și adolescenților,...

    Curățarea colonului și detoxifierea organismului în 7 zile
    Curățarea colonului și detoxifierea organismului în 7 zile

    Sănătatea colonului este un aspect vital al bunăstării generale, jucând un rol crucial în funcționarea sistemului digestiv și în capacitatea organismului de a absorbi...

    Semne clare că suferi de „sindromul cuibului gol": „Este ultimul Crăciun acasă înainte de plecarea fiului meu la facultate și deja îi simt lipsa"
    Semne clare că suferi de „sindromul cuibului gol": „Este ultimul Crăciun acasă înainte de plecarea fiului meu la facultate și deja îi simt lipsa"

    Copiii nu rămân veșnic mici. Cresc și își întind aripile pentru a zbura către alte orizonturi, dornici de a-și părăsi cuibul părintesc și a da piept cu viața,...

    Endometrioză vs. sindromul ovarelor polichistice. Hai să învățăm să le deosebim
    Endometrioză vs. sindromul ovarelor polichistice. Hai să învățăm să le deosebim

    Endometrioza și sindromul ovarelor polichistice reprezintă două afecțiuni care provoacă simptome supărătoare femeilor, mai ales în timpul menstruației și care, fără un...

    Ce este sindromul Skeeter și ce trebuie să faci pentru a-ți proteja familia
    Ce este sindromul Skeeter și ce trebuie să faci pentru a-ți proteja familia

    O banală ciupitură de țânțar se poate transforma într-un coșmar pentru întreaga familie. Sindromul Skeeter este o reacție alergică puternică la ciupitura de...

    Sindromul „copilului de aur”. Crezi că ai un astfel de copil?
    Sindromul „copilului de aur”. Crezi că ai un astfel de copil?

    Nu este neobișnuit ca într-o familie, dintre toți frații, unul să fie „favoritul” părinților, cel care aduce note mari, este ascultător, nu îi supără și...

    O fetiță diagnosticată cu sindromul Prader-Willi a ajuns supraponderală la doar cinci ani
    O fetiță diagnosticată cu sindromul Prader-Willi a ajuns supraponderală la doar cinci ani

    O fetiță de 5 ani cântărește 98 de kilograme din cauza unei afecțiuni rare, numită Prader-Willi, care o face să fie mereu flămândă. Mama micuței povestește că nu de...

    © 2024 Qbebe