Epidemia de rujeolă declarată pe data de 5 decembrie 2023 face primele victime în rândul celor mai inocenți dintre pacienți. Un bebeluș de doar 7 luni diagnosticat cu rujeolă și-a pierdut viața după ce ar fi luat virusul de la fratele său în vârstă de 3 ani, care nu era vaccinat.
Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat că: „a fost raportat un deces din cauza rujeolei la un copil în vârstă de 7 luni (neeligibil la vaccinarea cu ROR) din jud. Braşov, contact cu fratele în vârstă de 3 ani, nevaccinat antirujeolic”.
Bebelușul a fost internat într-o unitate spitalicească din municipiul Brașov, adus din comuna Apața, după ce fusese internat la Spitalul de Boli Infecțioase în secția pediatrie. Acolo, cadrele medicale au hotărât transferul la Spitalul pentru Copii din cauză că starea lui de sănătate s-a înrăutățit. În urmă cu câteva zile a fost pronunțat decesul copilului.
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică din România, doar anul acesta au fost înregistrate 2010 cazuri de rujeolă, în topul clasamentului județelor situându-se județul Mureș cu 628 de cazuri, urmat de județul Brașov cu 344 de cazuri.
Rujeola - o afecțiune care poate fi prevenită, dar în lipsa vaccinului, poate deveni fatală
Din păcate, acoperirea vaccinalul cu prima doză a vaccinului ROR în România este de doar 78%, iar cu a doua doză de 62% la copiii eligibili. Ministerul Sănătății trage un semnal de alarmă și susține că România se află pe un tren descrescător de mai bine de 10 ani la vaccinare. Odată cu declararea epidemiei de rujeolă, medicii de familie vor putea vaccina bebeluși începând cu vârsta de 9 luni.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila declara în seara declarării epidemiei de rujeolă că: „Important este că această declarare a epidemiei nu înseamnă nimic altceva decât o schimbare pe termen limitat a politicii de vaccinare, în sensul că copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni primesc o primă doză de vaccin – e un soi de vaccin suplimentar care se face mai devreme – încât ei să nu fie victime ale îmbolnăvirii, care în mod evident poate să aibă complicații sau chiar să ducă la deces, dar lucrul acesta e greu de acceptat mai ales că boala e prevenibilă”.
Este oficial! A fost declarată epidemie de rujeolă în România
Cum stă fiecare județ în parte cu numărul de cazuri de rujeolă confirmate?
În ceea ce privește situația cazurilor de rujeolă în România, la data de 12/12/2023, în topul clasamentului se situează județul Mureș cu 628 de cazuri, urmat de Brașov cu 344 de cazuri și București cu 290 de cazuri.
În județul Cluj s-au raportat 194 de cazuri, urmat de județul Giurgiu cu 162 de cazuri, județul Ilfov cu 108 cazuri, județul Alba cu 66 de cazuri și județul Sibiu cu 62 de cazuri. O situație mai puțin îngrijorătoare se află în județele Dâmbovița, cu 39 de cazuri, Călărași, cu 22 de cazuri și Bistrița Năsăud, cu 17 cazuri.
Aceste județe sunt urmate de Prahova, cu 9 cazuri, Constanța cu 8 cazuri, Ialomița și Satu Mare cu câte 7 cazuri, Botoșani și Buzău cu câte 6 cazuri, Harghita cu 4 cazuri și Argeș cu 5 cazuri.
Alertă de rujeolă în România! Cum îți protejezi copilul
În județul Olt și Covasna s-au înregistrat doar câte 3 cazuri, în județele Bihor, Bacău, Timiș s-au înregistrat câte două cazuri, iar în Sălaj, Arad, Vrancea și Suceava s-au înregistrat câte un singur caz de rujeolă. Această distribuție geografică a incidenței rujeolei este menționat într-un document elaborat de Centrul de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: hotnews.ro, libertatea.ro