A devenit mamă la numai 11 ani
Potrivit informațiilor oferite de UNIMEDIA, în decembrie 2023 poliția din Republica Moldova a fost sesizată de reprezentanții unui centru de sănătate întrucât s-a aflat, după o examinare medicală, că o fetiță de 11 ani era însărcinată.
Diana Fetco, șefa Secției Comunicare și Protocol a Inspectoratului General de Poliție, a precizat, pentru sursa citată, că s-a deschis o anchetă de cercetare penală pentru viol comis asupra unei persoane care nu a împlinit încă vârsta de 14 ani. În același timp, s-a anunțat că minora de 11 ani urma să fie audiată.
La finalul lunii trecute, Elena Mudrii, șefa Serviciului informare și comunicare cu mass-media al Ministerului Sănătății din Republica Moldova, a confirmat, pentru sursa citată anterior, că o fetiță de 11 ani a născut prin cezariană în cadrul „Institutului Mamei și Copilului”: „Confirmăm că o fetiță de 11 ani a născut la Institutul Mamei și Copilului. Aceasta a fost externată deja din spital împreună cu copilașul.”
Ce spun autoritățile
Având în atenție cazul fetiței care a devenit mamă la 11 ani, experții din cadrul unor ONG-uri și reprezentanții unor instituții ale statului din Republica Moldova au adus în discuție măsuri care ar putea fi luate pentru prevenirea situațiilor similare.
Pe de o parte, specialiștii în asistență socială susțin că un copil ar trebui să învețe încă de la o vârstă fragedă să facă distincția între atingerile firești și cele care denotă un comportament sexual și să știe să refuze asemenea atingeri. Totodată, reprezentanți ai Ministerului Educației au susținut că în școlile din Republica Moldova există discipline care le furnizează copiilor și cunoștințe care țin de educația sexuală. De exemplu, este vorba despre „Dezvoltarea personală”, ce are un modul intitulat „Educația pentru sănătate”.
Pe de altă parte, Președintele Comisiei Educației din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, Liliana Onofrei, consideră că autoritățile ar trebuie să colaboreze mai mult cu familiile și cu societatea în ansamblu pentru a se diminua cât mai mult riscul ca minorii să ajungă să fie abuzați. În acest sens, s-a insistat asupra importanței acumulării cunoștințelor de educație sexuală prin intermediul școlii și despre discuțiile pe care părinții ar trebui să le poarte cu copiii pe această temă, astfel încât să nu le fie teamă să vorbească despre ceea ce li se întâmplă.
Nu în ultimul rând, experții din cadrul „Centrului Național de prevenire a abuzului față de copii” au precizat că mamele minore au nevoie de sprijin din partea familiei, psihologilor și medicilor pentru a face față traumelor suferite. În plus, reprezentanți ai Ministerului Educației au spus, conform informațiilor furnizate „PRO TV Chișinău”, că există posibilitatea ca mamele minore să-și continue studiile prin intermediul unor programe educaționale speciale.
Potrivit statisticilor puse la dispoziție de sursa citată, anual în Republica Moldova cca. 300 de minore devin mame. În același timp, codul penal din Moldova prevede, pentru infracțiunea de viol, pedeapsă cu închisoare de la 10 la 20 de ani ori pe viață.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: stirileprotv.ro, protv.md, unimedia.info