M-am săturat să-mi fie rușine de privirile oamenilor când merg la un restaurant cu copilul! Doar voi, fără copii, aveți voie să mâncați?

M-am săturat să-mi fie rușine de privirile oamenilor când merg la un restaurant cu copilul! Doar voi, fără copii, aveți voie să mâncați?

Mariana Voinea

Prânzul sau cina în familie cu copiii mici la restaurant este o reală provocare pentru părinții care se simt adesea umiliți de privirile celor din jur și judecați pentru comportamentul micuților. Din păcate, adulții sunt puși în tot felul de situații limită la ieșirile care ar trebui să le aducă liniște și armonie în familie.

O vizită împreună cu copiii la restaurant poate fi o adevărată provocare pentru părinți. Mamele adesea se simt stânjenite, de-a dreptul jenate și umilite atunci când alți părinți sau alte persoane care stau la masă le atrag atenția asupra comportamentului copiilor. Tocmai de aceea vedem tot mai multe cupluri care preferă să pună copiilor desene pe telefoane pentru a mânca liniștiți și pentru a nu zburda prin restaurant, provocând stricăciuni sau atrăgând priviri urâte.

Proprietara unui restaurant chiar povestește experiența unui tatic a cărei anonimitate și-a dorit să îi fie păstrată. Aceasta a primit un mesaj privat pe Instagram de la tăticul care a vrut să o facă conștientă de faptul că s-a simțit dezgustat de felul în care a fost primit în restaurant. Atunci când a venit însoțit la prânz de copilul lui în vârstă de 7 luni să se bucure unul de compania celuilalt, tatăl nu s-a simțit deloc în elementul lui.

Privirile urâte ațintite asupra părinților și copiilor sunt în primul rând, cele ale personalului

Orice părinte care a mers cel puțin o dată cu copiii la restaurant știe că personalului nu le plac în mod special bebelușii și copiii mici pentru că sunt dezordonați, zgomotoși, lipicioși, stângaci și perturbă liniștea celor din jur, doar că uneori lucrurile scapă de sub control. De cele mai multe ori, nici măcar nu sunt copiii de vină, ci părinții care nu înțeleg că micuții pot fi speriați de un loc nou, de nivelul de zgomot mai ridicat, de un mod diferit de a fi așezați la masă, ușor timorați și amenințat de fețe noi și zgomote ascuțite.

Din păcate, întreaga familie cade victimă privirilor răutăcioase ale celor din jur. Iar rezultatul este unul deloc plăcut pentru că părinții vor primi din partea celorlalți meseni, dar și a personalului un soi de comportament pasiv-agresiv până când aceștia se vor simți revoltați și jigniți, își vor aduna jucăriile împrăștiate de copii, își vor cere scuze și vor pleca.

De regulă, înainte să devină părinț,i mama și tata mai cinează în restaurant, ies la întâlniri împreună și își imaginează că bebelușul va dormi și va fi foarte cuminte pe toată durata prânzului sau a cinei, dar lucrurile se schimbă în momentul în care copiii cresc și devin foarte activi și energici. Și nu puțini sunt aceia care intră în astfel de localuri și primesc tot felul de priviri răutăcioase din partea unor oameni necunoscuți, fără a fi vinovați de nimic.

Sfatul nutriționiştilor: cele mai sănătoase opțiuni pentru copii din meniul restaurantelor

Exemple de situații în care părinții sunt puși fără voia lor și pe care nu le pot controla

copil restaurant

Situația numărul 1: Copilul a vărsat paharul cu apă și s-a udat atât pe el, cât și șervețelele și fața de masă.

Primul lucru pe care îl fac părinții este fie să se prefacă că nu s-a întâmplat nimic și să continue să ia prânzul sau cina sau să cheme un chelner să curețe stricăciunea provocată de copil. Chelnerul va face acest lucru, însă nu o va face cu plăcere. În această situație, părinții își pot cere scuze,, pot cere o cârpă și pot anunța chelnerul că vor curăța ei înșiși mizeria, manifestând o atitudine înțelegătoare.

Situația numărul 2: Bebelușul este înfometat/ supărat /foarte obosit și plânge incontrolabil în timp ce alte persoane încearcă să mănânce în liniște

Bebelușii plâng și toată lumea știe acest lucru, chiar și proprietarul restaurantului, chelnerii și ceilalți meseni, dar nu o fac pentru a distruge viața celor din jur. În acest caz, părinții își pot lua gentil bebelușul în brațe, îl pot legăna și poți spera ca tantrumul sau criza de plâns să treacă rapid. Bebelușul trebuie hrănit, îmbrățișat, plimbat puțin pentru a-și reveni la normal.

Situația numărul 3: Copilul a spart ceva în restaurant

Copiii mai fac și năzbâtii, iar acest lucru regulă este bine cunoscut de proprietarii restaurantelor și de către chelneri. În cazul în care copilul a spart ceva, chiar dacă a fost vorba de un accident, părinții trebuie să își ceară scuze, să se ofere să plătească pentru incidentul respectiv, chiar dacă de cele mai multe ori, proprietarul restaurantului nu va accepta acest gest de bunătate din partea lor.

Dragostea nu are vârstă ! Doi copii de 7 ani merg la restaurant la prima lor întâlnire !

Câteva situații prezentate de părinți pe Reddit, un site în care oricine este liber să-și povestească pățaniile

fete restaurant

„Un copil i-a pus piedică ospătăriței, aceasta s-a împiedicat și nimeni nu l-a certat pentru stricăciunile făcute”

Am fost aseară la un restaurant, unul care nu este chiar prietenos cu copiii și se afla acolo un copil în vârstă de aproximativ 10 ani, suficient de mare ca să știe că nu ar trebui să se comporte într-un anumit. Cu toate acestea, acest băiat alerga prin restaurant încercând să distragă atenția oamenilor și chiar se oprea la mesele acestora privindu-i și deranjându-le masa.

Acest copil m-a făcut să mă simt foarte inconfortabil și chiar i-am spus managerului acest lucru, dar părinții i-au luat apărarea că nu face nimic decât se plimbă de colo-colo pentru că este copil și are energie. Ei bine, în cele din urmă a lovit o chelneriță, punându-i piedică în timp ce aceasta ținea o tavă de pahare cu vin pentru un grup mare de persoane.

Copilul cade, își sparge ochelarii și auzim chelnerița țipând înfundat pentru că s-a tăiat într-un pahar și sângera. Un alt ospătar a dus-o repede la camera de urgență, dar copilul nu a fost certat de către părinți”, scrie un utilizator pe site-ul Reddit.

Aveți sfaturi pentru a putea să mai merg și eu cu copiii prin restaurante?”

Am doi copii în vârstă de 3 și 4 ani și am încetat să-i mai duc la restaurante de mult pentru că este mult prea mult pentru mine și nu mă descurc. Pur și simplu nu suport cum toată lumea se holbează la noi ca la un circ sălbatic de fiecare dată când intru în restaurant și plec înainte să ne vină mâncarea la masă.

Am încercat totul și simt că nimic nu funcționează, de aceea prefer să merg doar la ocazii speciale cu copiii mei la restaurante. Întotdeauna îmi hrănesc copiii cu ceva frugal înainte de cină pentru a nu le fi foarte foame și pentru a nu face un tantum în oraș în timp ce așteptăm să vină mâncarea. Totodată, le-am dat iPadul, telefonul meu când au devenit prea agitați, când au început să sară pe scaune sau să alerge prin restaurant, le-am luat jucării la ei, le-am dat cărți de colorat, dar totul eșuează.

Încep să sară, să se cațere pe pereți, să se târască pe sub mese, pe podele și eu mă simt învinsă de fiecare dată când merg în restaurant. Ce sfaturi aveți pentru mine?”

Iată cum, atunci când ajung la restaurant cu copiii mici, părinții se simt de multe ori depășiți de situație, aspru judecați pentru simpla decizie că de a ieși la masă în familie. Copiii sunt într-un element nou, privesc fețe noi, au energie multă pe care trebuie să și-o consume, iar părinților nu le rămâne altceva de făcut decât să devină ținta privirilor celor din jur.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: medium.comreddit.comreddit.com

Articolul urmator
Dragă familie, copilul este doar al meu, nu al tuturor. EU fac planuri pentru ziua lui de naștere, nu voi
Dragă familie, copilul este doar al meu, nu al tuturor. EU fac planuri pentru ziua lui de naștere, nu voi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Soțul meu mi-a spus că nu mai am voie să merg în vacanța de familie la mare până nu slăbesc. Aparent, îl fac de rușine
    Soțul meu mi-a spus că nu mai am voie să merg în vacanța de familie la mare până nu slăbesc. Aparent, îl fac de rușine

    În fiecare an eu, soțul și fetița noastră care are acum 4 ani, mergem la mare. Am ales întotdeauna stațiunea Costinești pentru că mi-a plăcut vibe-ul de acolo, îmi...

    Aveți grijă unde mâncați la mare când mergeți în vacanță cu familia! S-au dat deja primele amenzi din sezonul estival 2024
    Aveți grijă unde mâncați la mare când mergeți în vacanță cu familia! S-au dat deja primele amenzi din sezonul estival 2024

    Mâncare alterată, ținută în condiții necorespunzătoare, carne și produse lactate stricate pe litoral. Vrea cineva o gustare? O ciorbică sau o porție de hamsii?

    Dragostea nu are vârstă ! Doi copii de 7 ani merg la restaurant la prima lor întâlnire !
    Dragostea nu are vârstă ! Doi copii de 7 ani merg la restaurant la prima lor întâlnire !

    Nu se poate vorbi despre o vârstă ideală la care poți avea prima întâlnire, în condițiile în care nu este exclus ca aceasta să aibă loc încă din...

    Îmi duceam copilul la școală, într-o dimineață, când am observat că toată lumea se holba la mine. Am intrat în pământ de rușine când am văzut de ce
    Îmi duceam copilul la școală, într-o dimineață, când am observat că toată lumea se holba la mine. Am intrat în pământ de rușine când am văzut de ce

    Mamele se află mereu în mișcare, în viteză și, în aceste condiții, nu sunt întotdeauna preocupate de felul în care se îmbracă. Într-o asemenea...

    Frumusețea nu trebuie să fie perfectă! "Fetița mea a rămas fără buze și urechi când era doar un bebeluș, dar are o față unică și adorabilă"
    Frumusețea nu trebuie să fie perfectă! "Fetița mea a rămas fără buze și urechi când era doar un bebeluș, dar are o față unică și adorabilă"

    Un diagnostic crunt pus la doar câteva zile de viață a schimbat complet soarta unei fetițe cu un chip de înger. Fără buza de jos și ambele urechi, micuța duce acum o...

    Elena Gheorghe este o mamă strictă? Copiii ei au voie doar o oră pe zi cu telefonul și doar în vacanțe
    Elena Gheorghe este o mamă strictă? Copiii ei au voie doar o oră pe zi cu telefonul și doar în vacanțe

    O artistă desăvârșită și o mămică împlinită, Elena Gheorghe are reguli stricte pe care copiii ei trebuie să le urmeze. Se pare că nu își lasă copiii pe...

    ”Îmi era rușine să mă plâng că lucrurile merg prost în țara asta și eu să stau cu mâinile în sân”. Interviu cu Anca Sabou, voluntar la Ajungem MARI
    ”Îmi era rușine să mă plâng că lucrurile merg prost în țara asta și eu să stau cu mâinile în sân”. Interviu cu Anca Sabou, voluntar la Ajungem MARI

    Cei mai mulţi dintre cititorii noştri încearcă să facă lucrurile cât mai bine, astfel încât copiii lor să aibă parte de un start bun în viaţă şi...

    Nu pot să-mi ajut mama văduvă, nici măcar cu mâncare sau bani, pentru că soțul meu nu îmi permite. Nu am voie nici măcar să merg cu copiii în vizită
    Nu pot să-mi ajut mama văduvă, nici măcar cu mâncare sau bani, pentru că soțul meu nu îmi permite. Nu am voie nici măcar să merg cu copiii în vizită

    În Galați locuiesc și părinții lui Daniel, socrii mei, pe care îi vizitam destul de des. Ei mă ajută în creșterea copiilor, îi mai pot lăsa la bunici pentru...

    © 2024 Qbebe