Doamna Anca Vătășoiu, avocat specializat în Dreptul Muncii, Managing Partner la Anca Vătășoiu | Your Agile Employment Lawyer, Web: www.avalaw.ro, Email: office@avalaw.ro, a avut amabilitatea de a ne oferi următoarele informații:
Când pot accesa concediul și indemnizația pentru creșterea copilului?
Dacă în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului tău ai realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal, poți beneficia de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani (respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap) şi de indemnizaţia lunară aferentă.
Au dreptul la acest concediu și la indemnizație atât mămicile, cât și tăticii bebelușilor. Trebuie să știi, însă, că părintele care nu a optat pentru efectuarea concediului are totuși obligația de a efectua cel puțin o lună din concediul de creștere a copilului. Așadar, dacă mămica este cea care va opta pentru concediu și indemnizație, tatăl va fi nevoit să își ia, la rândul lui, o lună de concediu pentru a avea grijă de bebe, altfel riscă să piardă indemnizația pentru această perioadă.
Beneficiezi de aceleaşi drepturi şi dacă ai adoptat un copil, ți s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care ai un copil în plasament ori în plasament în regim de urgenţă, cu excepţia asistentului maternal profesionist care poate beneficia de aceste drepturi numai pentru copiii săi, precum şi dacă ești numit tutore.
Care este valoarea indemnizației lunare?
Cuantumul indemnizaţiei lunare pentru creșterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului. Indemnizaţia nu va fi însă mai mică de 1250 lei (adică suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinţă), iar cuantumul maxim al acesteia nu va depăşi 8500 lei, indiferent de venitul realizat.
Dacă aveți gemeni, tripleți sau... multipleți, indemnizația se va majora cu 1250 lei (adică suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinţă) pentru fiecare copil, începând cu al doilea.
Același lucru se va întâmpla și în situația suprapunerii a două concedii pentru creșterea a copilului generate de două nașteri succesive. Astfel, părintele care efectuează concediul va primi o singură indemnizație care se va majora cu 1250 lei pentru cel de-al doilea copil.
De ce documente am nevoie?
Pentru a intra în concediul pentru creșterea copilului va trebui să faci o cerere către angajatorul tău imediat ce a expirat concediul de maternitate. Ca urmare a cererii tale, angajatorul este obligat să îți suspende contractul de muncă astfel încât tu să poți sta cu bebe acasă, dar și să îți elibereze documentele de care vei avea nevoie pentru a solicita plata indemnizației lunare.Vei depune cererea pentru plata indemnizației de creștere a copilului la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti pe raza căreia se află domiciliul sau reședința ta și vei atașa următoarele documente:
cerere tip
actul tău de identitate;
certificatul de naştere al lui bebe sau, după caz, hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei sau de încredinţare a adopţiei, hotărârea judecatorească sau hotărârea comisiei pentru protecţia copilului pentru măsura plasamentului în regim de urgenţă (copie şi original);
certificatul de căsătorie;
certificatul de încadrare într-un grad de handicap copil, dacă e cazul;
cererea aprobată de angajator în vederea intrării în concediu pentru creşterea copilului;
dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate de tine;
decizia de suspendare a contractului tău individual de muncă, după caz;
fişa fiscală aparţinând solicitantului (dacă e cazul);
dacă optezi pentru primirea indemnizaţiei sau stimulentului în cont personal, vei depune un extras de cont, contul IBAN de la bancă.
Nu uita de dosarul cu șină!!
Cererea pentru plata indemnizației lunare poate fi depusă oricând începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul şi indemnizaţia de maternitate (și anume, după cel puțin 42 zile calendaristice de la data naşterii lui bebe). Dacă cererea pentru plata indemnizației este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată vei primi indemnizația retroactiv, astfel încât nu vei avea perioade fără venituri. Dacă vei depune cererea mai târziu, plata se va face ținând cont de data depunerii solicitării de plată.
Stimulentul de inserție
Dacă decizi să întrerupi concediul pentru creșterea copilului și să te întorci la serviciu cu cel puțin 60 de zile înainte ca bebe să împlinească 2 ani (sau, după caz, 3 ani, în cazul copilului cu handicap) vei beneficia de un stimulent de inserție în cuantum de 650 lei ce va fi plătit până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani (respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap).
Cererea pentru plata stimulentului se depune la aceeași primărie unde ai solicitat și indemnizația pentru creșterea copilului și va fi însoțită de următoarele documente:
cerere
actul de identitate al solicitantului (copie şi original);
actul de identitate al celuilalt părinte (copie şi original);
certificatul de naştere al copilului (copie şi original) sau, după caz, hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei sau de încredinţare a adopţiei, hotărârea judecătorească sau hotărârea comisiei pentru protecţia copilului pentru măsura plasamentului în regim de urgenţă (copie şi original);
certificat căsătorie (copie şi original);
adeverinţă tip eliberată de angajator, din care să rezulte că persoana îndreptăţită:
- a beneficiat de concediu de maternitate (pre şi postnatal), (să se precizeze perioada),
- a realizat venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit Codului Fiscal, timp de 12 luni anterior datei naşterii copilului (nu interesează cuantumul acestora);
- realizează venituri în prezent, cu precizarea datei (zi/luna/an) de reluare a activităţii;
- declaraţia celuilalt părinte (se completează în faţa funcţionarului)
- pentru plata în cont bancar - extras de cont.
Nu uita de dosarul cu șină!!
Ce mai trebuie să știi...
Pe durata concediului pentru creșterea copilului și pentru o perioadă de cel mult 6 luni de la data revenirii definitive la locul muncii, angajatorul nu poate înceta contractul tău de muncă. Aceeași interdicție se aplică și în cazul în care beneficiezi de stimulentul de inserție, caz în care ești protejat(ă) pe toată durată plății acestui beneficiu, adică până la vârsta de 3 ani a bebelui tău. Singura excepție de la această regulă este situația în care angajatorul se află în procedura reorganizării judiciare sau a falimentului, caz în care poate interveni încetarea contractului tău de muncă.La revenirea din concediul pentru creșterea copilului ai dreptul:
să revii la ultimul loc de muncă ori la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente, și să beneficiezi de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ai fi avut dreptul în timpul absenţei, dacă este cazul; să primești drepturile salariale actualizate prin raportare la modificările legislative apărute în perioada de suspendare a contractului de muncă și, dacă este cazul, la modificările salariale aplicate celorlalți salariați din cadrul angajatorului;
să fii inclus(ă) într-un program de reintegrare profesională (de cel puțin 5 zile lucrătoare), în condițiile prevăzute de regulamentul intern al angajatorului.
Citește și: Indemnizația de creștere copil în 2019: acte și proceduri