- UPDATE: Autoritățile declară stare de alertă epidemică din cauza gripei
- Camerele de gardă, pline atât cu adulți, cât și cu copii cu simptome de gripă. Avertismentul medicilor
- Adrian Marinescu: „Ne apropiem de numărul de pacienți care veneau la camera de gardă în vârful pandemiei”
- Se închid școlile din cauza gripei? Ce spune ministrul Educației
- Lista medicamentelor alternative pentru viroze, disponibile în farmacii
UPDATE: Autoritățile declară stare de alertă epidemică din cauza gripei
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că România este în stare de alertă epidemică din cauza numărului crescut de cazuri de gripă. Rafila precizează că acest lucru nu înseamnă că este declarată epidemie de gripă, deoarece un asemenea scenariu ar presupune introducerea unor restricții, precum izolarea sau chiar carantinarea persoanelor bolnave și a contacților acestora.
„Este a treia săptămână epidemică. Ca să oficializăm situația, o să emit o instrucțiune în care voi declara o stare de alertă epidemică. Declararea de epidemie prin ordin de ministru ne-ar pune în situația în care ar fi generate anumite restricții. Abordarea noastră a fost în sprijinul menținerii vieții normale, nu să impunem izolare. Nu este o situație dramatică. În urmă cu cinci ani, aveam mai multe cazuri de viroze respiratorii, 170 de mii pe săptămână (...)
Sunt un om echilibrat și încerc să găsesc cele mai bune soluții, dar nu vreau să ne reîntoarcem la orice discuție despre carantină și izolare. Dacă declarăm epidemie, ar trebui să introducem restricții, nu recomandări.”, a declarat Alexandru Rafila astăzi, într-o conferință de presă alături de ministrul Educației.
Acesta a emis și o serie de recomandări pentru populație, angajatori și școli, precum evitarea aglomerației, purtarea măștii, triajul epidemiologic și încurajarea vaccinării antigripale.
„Scopul este de a explica contextul epidemic legat de gripă și măsuri/recomandări. Nu vrem să introducem restricții, ci populația să fie parteneră în luarea deciziilor încât să ținem sub control o epidemie care apare sezonier.
La nivelul școlilor și a grădinițelor se recomandă triajul zilnic, utilizarea măștilor de protecție de către cadre didactice și, în anumite circumstanțe, de către copii. Referitor la angajatori, vorbim despre aceleași recomandări – evitarea aglomerării, purtarea măștii, triaj epidemiologic, încurajarea vaccinării antigripale. În spitale ar putea fi limitat programul de vizite, în funcție de secții și de gradul de risc. Spitalele din jurisdicția fiecărui DSP trebuie să asigure stocurile de antivirale.”, a mai declarat ministrul Sănătății.
Camerele de gardă, pline atât cu adulți, cât și cu copii cu simptome de gripă. Avertismentul medicilor
Camerele de gardă ale spitalelor sunt pline atât cu adulți, cât și cu copii care prezintă simptomatologie respiratorie. România este la un pas de epidemie de gripă, iar temperaturile ridicate favorizează activitatea virusurilor, spun medicii.
„Avem un număr mare de pacienţi care ajung la Institutul „Marius Nasta” cu infecţii respiratorii cu pneumonii, iar agentul infecţios, cel puţin în ultima săptămână, pare să fie mai frecvent virusul gripal şi virusul sinciţial respirator decât virusul SARS-CoV-2, aşa cum eram obişnuiţi în ultimii ani. Formele de afectare sunt severe la persoanele relativ tinere cu comorbidităţi, adică pacienţi care au afecţiuni respiratorii, dar care necesită internare pentru complicaţii. Complicaţii respiratorii şi una dintre dintre cele mai frecvente este hemoptizia şi sigur insuficienţa respiratorie”, a declarat Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din București, potrivit Libertatea.
La spitalul „Victor Babeș” din Capitală secția de pediatrie este plină de copii cu infecții respiratorii și virus gripal. „În spitalul nostru, secția de copii e plină, infecții respiratorii, virus gripal și numărul de adulți cu gripă și forme severe e în creștere, la fel și numărul celor cu Covid. Secția cu Covid e ocupată complet, iar numărul de cazuri de gripă ne pune în dificultate. Sunt multe, inclusiv cazuri de ATI”, a explicat Simin Florescu, managerul spitalului „Victor Babeș”, potrivit Digi24.
Situația este asemanatoare si in cabinetele medicilor de familie, care au devenit mici camere de garda pentru copiii cu simptome gripale.
„Copiii, din păcate nu au fost foarte bine protejați și au intrat în colectivități bolnavi. Noi am avut un număr de prezentări de 2,3 ori mai mare decât de obicei la cabinete, ar trebui să vedem 24, am ajuns la 60,70 ceea ce a însemnat o mică cameră de gardă, 80% au fost viroze”, a explicat Valeria Herdea, medic de familie, pentru Digi24.
Adrian Marinescu: „Ne apropiem de numărul de pacienți care veneau la camera de gardă în vârful pandemiei”
La camera de gardă a Institutului „Matei Balș” din Capitală ajung zilnic în jur de 250 de pacienți - aproape de cifrele din vârful pandemiei de COVID-19. Din fericire, procentul de cazuri grave, care necesită internare sau care ajung la Terapie Intensivă, este redus.
„Cu siguranță că adresabilitatea a crescut în ultimele săptămâni. Am ajuns în punctul în care avem aproximativ 250 de prezentări în fiecare zi, cele mai multe dintre ele însemnând infecții respiratorii în care intră și gripa, alte viroze, infecția cu SARS-CoV2, indiferent de vârstă.
Ca să vă faceți o idee, în vârf pandemic, noi ajungem undeva la 300 de prezentări pe zi, deci cumva ne apropiem de acea cifră. E adevărat că cele mai multe, din fericire, sunt forme ușoare, în așa fel încât aproximativ între 10 și 15 % sunt pacienți trebuie să rămână internați, pentru care trebuie să facem locuri, iar cazurile grave, de Terapie Intensivă, înseamnă un procent mic, din fericire. Tot pentru comparație, trebuie să spunem că în zilele normale, înainte de sezonul rece, avem undeva în jur de 150 de prezentări”, a declarat dr. Adrian Marinescu pentru HotNews.
Se închid școlile din cauza gripei? Ce spune ministrul Educației
Reînceperea școlii va duce probabil la creșterea numărului de cazuri de gripă, mai spun specialiștii.
„Cred că depinde de fiecare din noi. Cel puţin ce vedem în camerele de gardă acum, după ce o parte din sărbători s-au încheiat, a crescut numărul de pacienţi care se prezintă cu infecţii respiratorii, după Revelion s-a dublat. Ne aşteptăm să avem această creştere şi după ce încep şcolile. Aici depinde foarte mult de felul în care vom gestiona propria noastră sănătate, fiecare din noi”, a declarat Beatrice Mahler pentru Libertatea.
Cu toate acestea, ministrul Educației a anunțat, într-o conferință de presă susținută pe 5 ianuarie alături de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, că școlile se vor redeschide în condiții normale, pe 9 ianuarie:
„Doresc să comunic că școlile, procesul educațional va începe din 9 ianuarie, așa cum este prevăzut în structura anului școlar. Nu încurajăm neparticiparea la cursuri. Considerăm că accentul trebuie să fie pe prevenție. Este nevoie de triajul zilnic în cadrul fiecărei familii și atunci când elevii intră la școală sau grădiniță.
Recomandăm purtarea măștii de către cadre didactice și elevi, dar și dezinfectarea periodică a suprafețelor. Mâine, după întâlnirea cu inspectorii școlari, vom reveni cu detalii”, a declarat ministrul Educației.
Lista medicamentelor alternative pentru viroze, disponibile în farmacii
La finalul anului 2022, anumite medicamente, precum Nurofenul și Panadolul, dar și antibioticele, erau de negăsit in farmacii. Ministerul Sănătății a anunțat deja că se caută soluții pentru rezolvarea crizei medicamentelor, una dintre ele fiind interzicerea exportului pentru o perioadă.
De asemenea, Ministerul Sănătății a publicat lista preparatelor comerciale pentru adulți și copii (antitermice, antiinflamatoare, antivirale pentru gripă) disponibile în România:
Ibuprofen
- ADAGIN 200 mg comprimate filmate
- ADAGIN FORTE 400 mg comprimate filmate
- ADVIL ULTRA 200 mg capsule moi
- ADVIL ULTRA FORTE 400 mg capsule moi
- ALGIN BABY 100 mg/5 ml susp. orală
- BIOFEN 200 mg capsule moi
- BIOFEN FORTE 400 mg capsule moi
- BRUFEN 20 mg/ml susp. orală
- BRUFEN 400 mg comprimate filmate
- BRUFEN RETARD 800 mg comprimate cu eliberare prelungită
- BUPROFESS 200 mg pulbere orală
- BUPROFESS 400 mg pulbere orală
- CALMOLIN ARENA 400 mg capsule
- IBALGIN FORTE 400 mg comprimate filmate
- IBALGIN RAPID 400 mg comprimate filmate
- IBUCALMIN 200 mg comprimate filmate
- IBUFEN 400mg comprimate filmate
- IBUPROFEN AMRING 600 mg comprimate filmate
- IBUPROFEN ARENA 200 mg capsule
- IBUPROFEN ARENA 400 mg capsule
- IBUPROFEN AUROBINDO 600 mg comprimate filmate
- IBUPROFEN DR. MAX 400 mg capsule moi
- IBUPROFEN HELCOR 400 mg comprimate filmate
- IBUVALEN 400 mg capsule
- INFLANOR 400 mg comprimate filmate
- LAROFEN 200 mg comprimate filmate
- LAROFEN PENTRU COPII 100 mg/5 ml susp.orală
- MIG PEDIATRIC 20 mg/ml susp.orală
- MIG-400 comprimate filmate
- NUROFEN 200 mg drajeuri
- NUROFEN COPII 100mg/5 ml susp.orală
- NUROFEN EXPRESS 200 mg capsule moi
- NUROFEN EXPRESS FORTE 400 mg capsule moi
- NUROFEN FORTE 400 mg drajeuri
- NUROFEN IMMEDIA ULTRA 400 mg drajeuri
- NUROFEN JUNIOR 200 mg/5ml susp.orală
- NUROFEN JUNIOR 7 ANI+ 100 mg caps. masticabile
- NUROFEN PENTRU COPII 125 mg supoz.
- NUROFEN PENTRU COPII 60 mg supoz
- NUROFEN ULTRA 400 mg comprimate filmate
- PADUDEN 200 mg capsule
- PADUDEN CU AROMA DE CAISE 100 mg/5 ml susp.orală
- PADUDEN FORTE 400 mg drajeuri
- PADUDEN RAPID 200 mg comprimate filmate
- PADUDEN RAPID FORTE 400 mg comprimate filmate
- PADUDEN SR 300 mg capsule cu eliberare prelungită
- REUPROFEN 200 mg comprimate filmate
- IBUPROFENUM
- REUPROFEN 400 mg comprimate filmate
- RUPALYN 400 mg comprimate filmate
- RUPAN 200 mg comprimate filmate
Paracetamol
- BIOFLU BABY 120 mg/5 ml sirop
- DEFEBRYL 500 mg comprimate
- FERVEX DURERE SI FEBRA 500 mg comprimate efervescente
- FERVEX DURERE SI FEBRA FORTE 1000 mg
- FERVEX DURERE SI FEBRA PENTRU COPII 30 mg/ml (EFFERALGAN PENTRU COPII 30 mg/ml)
- GRIPPOSTAD HOT 600 mg/plic pulbere pentru soluție orală
- PANADOL RAPID 500 mg comprimate filmate
- PARACETAMOL 500 mg comprimate
- PARACETAMOL ACCORD 500 mg comprimate efervescente
- PARACETAMOL ARENA 500 mg comprimate
- PARACETAMOL ARENA PENTRU COPII 120 mg/5 ml sol.orală
- PARACETAMOL ATB 125 mg supoz.
- PARACETAMOL ATB 250 mg supoz.
- PARACETAMOL HELCOR 500 mg comprimate
- PARACETAMOL INFANT 160 mg comprimate
- PARACETAMOL LPH 500 mg comprimate
- PARACETAMOL MCC 125 mg supoz.
- PARACETAMOL MCC 250 mg supoz.
- PARACETAMOL SINTOFARM 125 mg supoz.
- PARACETAMOL SINTOFARM 250 mg supoz.
- PARACETAMOL SINTOFARM 500 mg comprimate
- PARACETAMOL SLAVIA 500 mg comprimate
- PARACETAMOL TERAPIA 500 mg comprimate
- PARACETAMOL TIS 120 mg/5ml sirop
- PARACETAMOL ZENTIVA 500 mg comprimate
- PARAMOL 500 mg comprimate
- PROSINUS 150 mg/5 ml sol.orală
- SANADOR 500 mg comprimate
- SANADOR PENTRU COPII 150 mg/ml sol.orală
- PANADOL BABY 24 mg/ml susp.orală*
Oseltamivirum
Medicament antiviral indicat în tratamentul și prevenția gripei la copii și adulți, eliberat în farmacie doar pe bază de prescripție medicală.
- EBILFUMIN 30 mg, 75 mg
- SEGOSANA 30 mg, 75 mg
- TAMIFLU 30 mg, 75 mg
Surse foto: Image by Drazen Zigic on Freepik, Image by prostooleh on Freepik, Image by Drazen Zigic on Freepik
Surse articol:
- https://www.ms.ro/2023/01/03/lista-preparatelor-comerciale-pentru-adulti-si-copii-antitermice-antiinflamatoare-antivirale-pentru-gripa-disponibile-in-romania/
- https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/romania-este-la-un-pas-de-epidemie-de-gripa-iar-temperaturile-ridicate-favorizeaza-activitatea-virusurilor-avertismentul-medicilor-2204097
- https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/insp-peste-140-000-de-infectii-respiratorii-acute-au-fost-inregistrate-in-saptamana-craciunului-2199235
- https://www.libertatea.ro/stiri/beatrice-mahler-spune-ca-numarul-cazurilor-de-gripa-sunt-mai-numeroase-decat-cele-de-covid-numarul-ar-putea-creste-dupa-ce-incepe-scoala-4400647
- https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-25990476-valul-infectii-respiratorii-umple-spitalele-apropiem-numarul-pacienti-care-veneau-camera-garda-varful-pandemiei-avem-sezon-atat-agresiv.htm
- https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-26002474-romania-putea-declarata-epidemie-gripa-rafila-nu-trebuie-inteleaga-cineva-vor-introduse-restrictii.htm