O fetiță din județul Prahova și-a pierdut viața din cauza gripei de tip A
Din datele puse la dispoziție de „Observatorul Prahovean”, o fetiță de 4 ani a murit pe 14 ianuarie, seara (în jurul orei 19:00), după ce ajunsese la Spitalul de Pediatrie din Ploiești. Inițial, copilul fusese internat la Spitalul de Boli Infecțioase („Movila”) din Ploiești, dar pentru că starea i se agravase, a fost transferat la Spitalul de Pediatrie. Micuța intrase în stop cardio-respirator și, în ciuda efectuării manevrelor de resuscitare, nu a putut fi salvată.
Managerul Spitalului de Pediatrie, Anca Miu, a stat de vorbă cu sursa citată și a venit cu detalii despre starea fetiței. Astfel, aceasta avea febră 41 și convulsii febrile: „...fetița avea 41 temperatură și prezenta tulburări neurologice. În ciuda eforturilor medicilor de a o salva, aceasta a intrat în stop cardio -respirator, fiind declarat decesul”.
Conform sursei citate anterior, cei mai mulți dintre copiii ajunși la Spitalul de Pediatrie din Ploiești sunt diagnosticați cu gripă A, afecțiune care se tratează cu antivirale. De asemenea, sunt și numeroase cazuri de bronșiolite, frecvente mai ales la sugari și la copiii mici. De pildă, la sfârșitul săptămânii trecute, așa cum reiese și din informațiile oferite de aceeași sursă, în anumite zile s-au înregistrat și peste 100 de prezentări la camera de gardă a Spitalului de Pediatrie Ploiești, cele mai multe din cauza gripei.
Cu ce sfaturi vin medicii pentru părinți
În primul rând, medicii pediatri le recomandă părinților să nu-și trimită copiii în colectivitate în cazul în care au o temperatură mai mare de 37,5 grade Celsius și prezintă simptome de infecții respiratorii (de exemplu, dureri în gât, nas care curge, tuse etc).
În al doilea rând, medicii spun că este indicat ca părinții să se prezinte cu micuții la camerele de gardă în situația în care aceștia au febră mai mare de 39 de grade Celsius și dacă suferă și de alte afecțiuni. Dacă este vorba despre cazuri ușoare, este indicat să se apeleze la ajutorul medicului pediatru/medicului de familie, iar copilul bolnav să fie izolat la domiciliu.
Nu în ultimul rând, în vederea prevenirii infecțiilor respiratorii, medicii insistă să se ia și aceste măsuri:
- Evitarea spațiilor aglomerate și nearisite;
- Respectarea regulilor de igienă;
- Purtarea măștii de protecție în spațiile aglomerate și închise.
De la începutul anului se poate vorbi despre o creștere a numărului de cazuri de infecții respiratorii
Potrivit datelor furnizate de „hotnews.ro”, în baza statisticilor provenite de la Institutul Național de Sănătate Publică, în intervalul 1- 7 ianuarie 2024 în țara noastră s-au înregistrat peste 72.000 de cazuri de infecții respiratorii, cu 35% mai multe decât în ultima săptămână a anului trecut. Astfel, la nivel național s-au înregistrat, în perioada menționată, 4168 de cazuri de gripă clinică. În plus, din datele puse la dispoziție de „DIGI24”, în prima săptămână din ianuarie 2024 s-au înregistrat 10 decese din cauza gripei.
De la debutului sezonului de viroze respiratorii au fost semnalate 16 decese din pricina virusului gripal, atât la persoanele până în 49 de ani, cât și la cele de peste 65 de ani.
Băiețelul meu a murit din cauza gripei. De atunci, eu și familia mea ne vaccinăm în fiecare an
Surse foto: istockphoto.com, youtube.com
Surse articol: actualitateaprahoveana.ro, digi24.ro, hotnews.ro, ms.ro, observatorulph.ro, observatornews.ro, stirileprotv.ro, tvrinfo.ro