Este imoral să duci copilul în colectivitate dacă are gripă

Este imoral să duci copilul în colectivitate dacă are gripă

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pentru a afla mai multe detalii referitoare la gripa copilului, astfel încât să înveți cum să o recunoști și cum să intervii adecvat, parcurge cu atenție și articolul de mai jos. De aici vei afla opinia unuia dintre cei mai apreciați medici de la noi în legătură cu afecțiunea de pe tractul respirator care, din păcate, poate pune în pericol viața copiilor în anumite situații.

Cum recunoști gripa la copii

Pentru a putea să-ți dai seama din timp dacă micuțul tău suferă de gripă, ar trebui să poți sesiza următoarele simptome:
• Febră mare (chiar și până la 40 de grade)

• Copilul este foarte letargic
• Sunt prezente frisoanele
• Apar dureri în tot corpul
• Dureri de cap
• Tuse uscată
• Dureri de gât
• Tulburări digestive (dureri de stomac, grețuri și/sau vărsături)

Când te duci la urgență dacă ai un copil cu gripă

Nu mai sta pe gânduri și cere urgent sprijin medical dacă vei observa la copilul tău oricare dintre manifestările enumerate mai jos:
• Copilul respiră din ce în ce mai greu, în ciuda încercărilor tale de a-i ușura respirația (de exemplu, încercând să-i sufli mai des nasul, să-i îndepărtezi excesul de mucus cu ajutorul unui dispozitiv special etc.)

• Copilul este mult mai letargic decât de obicei și nu reacționează la diferiți stimuli

• Dacă este vorba despre un bebeluș, acesta nu mai plânge sau, dimpotrivă, plânge excesiv de mult

• Copilul are convulsii

• Observi anumite semne care dovedesc prezența deshidratării (cum ar fi lipsa lacrimilor, pielea uscată și fierbinte, dacă este un bebeluș, acesta va uda mai puține scutece etc.)

De ce un copil cu gripă nu trebuie trimis la școală sau la grădiniță

Unul dintre cei mai renumiți medici pediatri din România, Mihai Craiu, a acordat acum câteva zile un interviu în cadrul căruia a vorbit despre cât de important este ca un copil ce prezintă simptome similare gripei să nu fie adus în colectivitate pentru ca boala să nu se răspândească.

Astfel, dacă un copil are manifestări precum febră mare, dureri de cap, diaree, vomă, ar trebui dus cât mai repede la medic în vederea confirmării faptului dacă este vorba despre gripă sau nu.
Cea mai cunoscută metodă pentru a se pune un diagnostic cât mai rapid este să se efectueze un exudat nazal, rezultatul său putându-se afla pe loc.

Medicii de pretutindeni atrag atenția asupra următorului aspect: un copil poate răspândi un virus gripal înainte ca simptomele specifice gripei să apară și este în continuare contagios timp de 5-7 zile.

Copilul ce are gripă nu trebuie să ajungă la școală sau la grădiniță întrucât boala se poate răspândi foarte ușor din următorul motiv: venirea în contact cu picăturile răspândite de la nasul care curge sau de la tuse sau dacă se vine în contact direct cu mucusul provenit de la copilul ce este purtător al unui virus gripal. Astfel, nu va fi deloc greu ca acesta să se transmită în condițiile în care copiii împart între ei obiecte, dar și alimente sau băuturi și întrucât aceștia nu respectă adesea regulile de igienă.

De asemenea, medicii vin și cu următoarea precizare: gripa poate să ducă la aparița de complicații care de care mai serioase, printre care: infecții ale urechii, sinuzite, pneumonii sau chiar complicații neurologice, cum ar fi diferite forme de encefalită. În aceste condiții, cele mai indicate forme de protecție sunt vaccinările antigripale (inclusiv în cadrul grupei de vârstă între 6 luni și 5 ani) și evitarea colectivităților, întrucât nu ai de unde să știi dacă nu cumva virusul gripal, deși nu îl afectează foarte tare pe copilul tău, nu poate conduce la o tragedie pentru altul.

În scopul de a convinge despre cât de importantă este vaccinarea antigripală, medicul Mihai Craiu aduce în atenție cazul unei fetițe de 4 ani din SUA, care și-a pierdut vederea din cauza unor complicații determinate de o tulpină a virusului gripal (virusul de tip B), micuța nefiind vaccinată.

Povestea lui Jade, fetița care era să moară din cauza gripei

Părinții acestei fetițe din SUA (din statul Iowa) au hotărât să-și dezvăluie povestea tocmai pentru a-i avertiza pe alți părinți că este absolut necesar să-și vaccineze copiii pentru a nu trece prin ceea ce au trecut ei.

În preajma Crăciunului de anul trecut, mama lui Jade a sesizat la un moment dat că fiica ei nu se simțea bine și a crezut că aceasta răcise. A încercat să-i dea medicamentele obișnuite, iar aceasta părea că și-a mai revenit și s-a întors la activitățile ei obișnuite.

În dimineața zilei de 23 decembrie, când părinții au încercat să o trezească pe Jade pentru a pleca la rude în vederea sărbătoririi Ajunului Crăciunului, aceasta era inconștientă și avea febră. Speriați, părinții au dus-o la spitalul din orașul în care locuiesc. De îndată ce au ajuns acolo, Jade a avut convulsii, iar medicii de acolo au solicitat transferul ei de urgență, cu un elicopter, la Spitalul de copii din Iowa City.

Tatăl fetiței își amintește că a avut momente în care a crezut că nu își va mai revedea copilul în viață.
În ziua de Crăciun, medicii de la spitalul de copii le-au comunicat părinților lui Jade că aceasta suferise o complicație deosebit de gravă din cauza gripei, iar creierul ei fusese afectat. Ei au precizat că era posibil ca fetița să nu se mai trezească, iar dacă se va trezi nu va mai avea cum să fie ca înainte.

Au urmat clipe extrem de dificile, iar în preajma Anului Nou un neurolog le-a zis părinților că Jade suferea de encefalită acută necrozantă din cauza gripei. Copilului i-au fost prescrise medicamente cu steroizi pentru a se asigura reducerea inflamației creierului.

Curând însă părinții au fost martori la minunea pentru care se rugaseră îndelung: Jade s-a trezit, le-a zâmbit și le-a vorbit. Dacă inițial au crezut că totul era în regulă cu ea, întrucât începuse să respire normal și să mănânce, odată ce i-au adus jucăria preferată, iar fetița nu s-a uitat deloc la ea, și-au dat seama că era o problemă.

Jade a fost consultată de un medic oftalmolog, dar acesta a menționat că nu era nimic în neregulă cu ochii ei. Ulterior, după un alt consult neurologic, părinții au aflat că centrul văzului din creier fusese afectat în urma encefalitei. Medicul neurolog a explicat că nu se poate spune exact dacă Jade își va recupera vederea sau nu și când se va întâmpla acest lucru. În același timp, părinții au fost avertizați că este posibil ca fiica lor să se confrunte cu probleme de memorie și cu dificultăți de învățare din cauza encefalitei, dar că orice eventuale probleme vor putea fi detectate după câteva luni sau chiar în decurs de câțiva ani.

Întrucât starea ei s-a ameliorat considerabil, Jade a fost externată săptămâna trecută, în data de 9 ianuarie, medicii care au îngrijit-o spunând că evoluează foarte bine și că este foarte norocoasă că a scăpat cu viață.

Cum se tratează gripa - sfatul medicului

Medicul Mihai Craiu ține să vină cu următoarea mențiune: gripa copilului nu se tratează cu antibiotice, ci cu medicamente antivirale. Explicația sa este următoarea: „În momentul în care administrăm în loc de un antiviral, care ar bloca replicarea virusului gripal şi în felul ăsta ar îmbunătăţi indirect performanţele sistemului imun, un antibiotic, acesta, pentru că nu are pe cine să omoare în corpul nostru, are drept ţintă numai barierele noastre naturale, aşa numitul microbiom – suma microbilor care ne apără ca nişte grăniceri. Cu alte cuvinte, în urma administrării antibioticului la infecţii cu germeni, devenim multirezistenţi”.

Pentru a nu se ajunge la complicații extrem de periculoase din cauza utilizării antibioticelor în caz de gripă, Mihai Craiu insistă asupra acestei idei: antibioticul nu ar trebui prescris decât după o reevaluare a stării copilului, în urma unui consult și a unor investigații amănunțite.

Nu în ultimul rând, medicul pediatru consideră că, în cazul se va decide că o anumită formă de gripă trebuie tratată cu antibiotic, este preferabil ca tratamentul să se efectueze într-un spital.

Surse: facebook.com, edition.cnn.com, medichub.ro, webmd.com

Surse foto: facebook.com, istockphoto.com

Articolul urmator
Peste 300 de cazuri de gripă pe zi la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, după relaxarea măsurilor sanitare. Ce spun medicii
Peste 300 de cazuri de gripă pe zi la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, după relaxarea măsurilor sanitare. Ce spun medicii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Decizie radicală a vedetelor în plin sezon de gripă, nu și-au dus copiii la grădiniță. „Este o perioadă în care trebuie să fim foarte atenți"
    Decizie radicală a vedetelor în plin sezon de gripă, nu și-au dus copiii la grădiniță. „Este o perioadă în care trebuie să fim foarte atenți"

    Cazurile de gripă sunt în creștere, iar părinții încearcă să ia toate măsurile necesare pentru a-și proteja copiii. Printre aceștia se numără și Anca Serea și...

    O fetiță de 4 ani a murit de gripă
    O fetiță de 4 ani a murit de gripă

    Chiar dacă, potrivit Ministerului Sănătății, în țara noastră nu se înregistrează o epidemie de gripă în momentul de față, medicii spun că, de la începutul...

    Când dispare gripa și cât este contagios un copil?
    Când dispare gripa și cât este contagios un copil?

    Gripa este una dintre cele mai comune infecții respiratorii și poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Pentru părinți, este important să fie conștienți de semnele și...

    România este la un pas de epidemie de gripă! Au fost înregistrate peste 140.000 de infecții respiratorii într-o săptămână
    România este la un pas de epidemie de gripă! Au fost înregistrate peste 140.000 de infecții respiratorii într-o săptămână

    Cazurile de gripă sunt în continuă creștere, în România! Peste 140.000 de cazuri de gripă clinică, infecții virale ale căilor respiratorii superioare și pneumonii...

    Nu aduceți copiii în colectivitate, chiar și când „nu sunt așa bolnavi”
    Nu aduceți copiii în colectivitate, chiar și când „nu sunt așa bolnavi”

    O mamă a unui copil cu grave probleme medicale, pentru care o banală răceală i-ar putea aduce sfârșitul imploră părinții să nu își mai ducă la școală copiii bolnavi....

    „Cred că rolul nostru pe Pământ e să devenim tatăl sau mama cuiva, chiar dacă nu este copilul nostru biologic”
    „Cred că rolul nostru pe Pământ e să devenim tatăl sau mama cuiva, chiar dacă nu este copilul nostru biologic”

    În urmă cu câteva luni, scriitorul franco-belgian Eric-Emmanuel Schmitt a acordat un interviu celor de la Republica.ro, în care a vorbit despre cărțile sale, dar și...

    Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator
    Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator

    Caz de triplă infecție virală la un copil de 3 ani din București, raportat de Spitalul de Copii „Victor Gomoiu”. Micuțul a fost depistat cu gripă, Covid-19 şi virus...

    Gripa de vară: simptome și tratament
    Gripa de vară: simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată de ce apare gripa vara? Deși este destul de asemănătoare cu gripa de iarnă, gripa de vară apare, în primul rând, din cauza unor virusuri...

    © 2025 Qbebe