Adesea părinții care ies cu copiii lor în parc stau ca niște polițiști în spatele micuților, le îndrumă fiecare pas, îi mustră la fiecare greșeală, le spun cu cine pot să se joace și cu cine nu… Practic, părinții nu oferă copiilor libertate. Iar acest fenomen tot mai des întâlnit se manifestă în rândul părinților de toate vârstele, dar mai ales în rândul celor care au copii mici.
În ziua de astăzi, în parcuri sau la locurile de joacă nu sunt mulți părinți părinți care stau pe bănci, pe margine, privind de departe cufundați în gânduri. Ci majoritatea adulților își urmăresc copiii ca și cum ar fi conectați cu o lesă invizibilă. Părinții nu numai că supraveghează jocul, ci participă activ la interacțiunea copiilor în parc. La întâlnirile de joacă, părinții implică în mod constant copiii și îi învață cum ar trebui să se joace cu jucăriile.
Spațiile de joacă din interior sunt pline de părinți care se târăsc efectiv prin tuneluri, prin tobogane, grăbindu-se întinzându-și brațele pentru a preveni căderea copilului. Acești părinți pur și simplu vor să își știe copiii în siguranță, dar toată această urmărire a copiilor în locurile concepute pentru ca ei să se joace este epuizată și are un impact negativ asupra micuților.
De ce ar trebui copiii să se joace independent?
Kathy Hirsh Pasek, expertă în psihologia comportamentală a copiilor, autoare a 14 cărți, explică faptul că joaca independentă a copiilor fără îndrumare, încurajare sau interacțiune din partea adulților îi ajută pe aceștia să își rezolve mai ușor problemele și să devină membrii de vază ai societății.
„Vrem să modelăm creatori în societatea modernă actuală, dar petrecem prea puțin timp oferindu-le copiilor oportunități de a crea și de a descoperi, fără a-i asista permanent”, susține specialista.
Ghid pentru parinti de supravietuire la locul de joaca
Încurajează copilului să se exprime când are ceva de spus
Copiii trebuie încurajați să își exprime gândurile și opiniile. Părinții le spun când să doarmă, ce să mănânce, cu ce să se îmbrace, îi împing în cărucioarele de cumpărături sau îi așează în scaunele de mașină pentru a-i menține în siguranță. Psihologul subliniază importanța de a oferi copilului libertatea de care are nevoie atunci când momentul permite, mai ales în locurile de joacă supravegheate.
Spre exemplu, în momentul în care un copil ia un castron și îl poartă ca pe o pălărie, părinții sunt tentați să-l încurajeze să se joace amestecâmd în castron, decât să îl poarte pe cap. Doar că ar fi ideal să îi permită copilului să se joace într-un mod în care el alege.
„Oamenii mici sunt… mici. Ei văd mereu de la genunchi în jos și uneori a le oferi puțină putere pentru a controla mediul în care se află, este o realizare destul de mare”, spune psihologul Kathy Hirsh Pasek.
În mod similar, dacă un copil mic ale cărui abilități motorii fine nu sunt suficient de bine dezvoltate, dărâmă un turn făcut din Lego-uri, adultul poate fi tentat să se grăbească să-l ajute să reconstruiască totul. Dar trebuie să-i permită să eșueze pentru ca micul creator din lăuntrul său să înflorească.
9 reguli deloc neglijabile care se impun când ieșim la joacă în parc
Copiii se mai plictisesc. Nu este o tragedie...
Părinții sunt ocupați și de cele mai multe ori nu resimt plictiseala. Copiii, în schimb, se pot plictisi atunci când stau la coadă la magazin, când ies în oraș să mănânce, când s-au plictisit de toate jucăriile și de desenele anmate și vor afară. Un beneficiu important al jocului independent este acela că îi învață pe copii să se simtă confortabil, chiar dacă sunt puțin plictisiți și să se distreze, fără ca părinții lor să le suplinească distracția în fiecare moment.
Există și părinți care se tem că dacă nu se joacă suficient cu copiii lor, acest lucru le poate afecta dezvoltarea. Implicarea este foarte importantă, dar jocul independent este la fel de necesar pentru dezvoltarea copiilor și pentru gestionarea problemelor.
Specialista își amintește chiar de un experiment în care le-a înmânat copiilor o jucărie alături de părinții lor pentru a vedea diferența între părinții care ar spune „ce vrei să desenezi”, și cei care ar spune „uite, ai desenat o pasăre, ce frumos”. A doua abordare îi dă copilului sentimentul de control.
Evident, jocul Iindependent al copiilor ar trebui să fie întotdeauna supravegheat de părinți pentru a preveni vătămarea. Dar atunci când se află la locul de joacă cu copiii lor, adulții trebuie să ia în considerare și nevoia lor de independență, să se retragă puțin în loc să sugereze activități sau să îi îndemne să se joace cu anumiți copii. Jocul independent este distractiv, sănătos și esențial pentru dezvoltarea micuților.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: parentmap.com