- Fericirea vine din interior. La propriu!
- Asigură-te că al tau copil doarme suficient
- Ajută-i să se simtă iubiți și „văzuți”
- Practicați recunoștința
- Acordă mult timp pentru joacă - și apoi și mai mult timp pentru joacă
- Prioritizați relațiile benefice de prietenie și chiar relațiile de familie mai puternice
- Fii tu un model de fericire pentru copilul tău
- Adoptă un animal de companie
- Încetinește!
- Ajutați-i pe alții
Mulți părinți se întreabă: cum anume poți crește copii fericiți în lumea de astăzi? A crește copii fericiți nu înseamnă să le oferim o plăcere de moment (jucării, deserturi etc.) sau o satisfacție imediată. De fapt, este chiar opusul.
Copiii fericiți au un set de abilități care le permite să se bucure de fericire pe termen lung în viață. Ei sunt capabili să renunțe la satisfacția instantanee în efortul de a-și atinge obiectivele. Îți poți ajuta copiii să își dezvolte aceste abilități prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase, pe tot parcursul vieții. Iată 10 modalități de a crește copii fericiți!
Fericirea vine din interior. La propriu!
Fericirea noastră zilnică poate depinde de multe variabile. Lucrurile care ne pot ridica sau coborî moralul includ totul, de la vreme la situația noastră profesională, sănătate, stil de viață, viața de familie și relații. Dar știința dezvăluie acum relația puternică dintre alimentația noastră, sistemul nostru imunitar, microbii intestinali și sănătatea mintală, prin studii care examinează modul în care disbioza sau inflamația intestinală poate contribui la unele afecțiuni de sănătate mintală, inclusiv starea de spirit scăzută, anxietatea și depresia.
„Nivelurile cerebrale de serotonină - "hormonul fericirii" - sunt reglementate de cantitatea de bacterii [sănătoase] din intestin în timpul vieții timpurii. Cercetarea arată că funcționarea normală a creierului la vârsta adultă depinde de prezența microbilor intestinali în timpul dezvoltării...”, spun specialistii.
„O dietă echilibrată, care să includă pește, legume, cereale, fructe și apă, poate contribui la echilibrul florei noastre intestinale. Bacteriile intestinale sănătoase vor avea un efect pozitiv asupra creierului și a stărilor noastre de spirit. "bacteriile intestinale fericite" ne vor ajuta să avem "creiere fericite”, mai adauga expertii in sanatate.
Asigură-te că al tau copil doarme suficient
Este aproape imposibil să ai un copil fericit care să fie și un copil epuizat. „Somnul ar putea fi cheia fericirii noastre și a performanței maxime. Copiii au nevoie de mult somn pentru a fi fericiți. Din păcate, studiile arată că cei mici dorm semnificativ mai puțin pe noapte decât în generațiile anterioare. Acest lucru nu are consecințe minore.”, spun expertii in somnologie.
Există o mulțime de cercetări susținute științific despre efectele lipsei de somn: copiii învață mai puțin, se simt mai rău și - fără nicio surpriză aici - se comportă mai urât atunci când sunt obosiți. Iată câte ore ar trebui să doarmă pe noapte un copil în funcție de vârstă:
- 1 - 3 ani: 12 - 14 ore pe zi;
- 4 -6 ani: 10 - 12 ore pe zi;
- 7 - 12 ani: 10 - 11 ore pe zi;
- 12 - 18 ani: 8 - 9 ore pe zi.
Ajută-i să se simtă iubiți și „văzuți”
O abordare care schimbă viața este să trecem de la a face ceea ce ne face pe noi fericiți la ceea ce îi face fericiți pe copiii noștri. Pentru asta este important să cunoaștem limbajul de iubire al micuților noștri. Cheia este să-i ajutăm pe copiii noștri să se simtă „văzuți” în felul lor unic. Copilul tău iubește pictura? Pictează cu el. Iubește să citească? Citește cu el. Important este să facem alături de ei, chiar și pentru 10 minute, lucrurile care lor le plac.
Practicați recunoștința
Un lucru pe care îl iubesc la lecțiile zilnice de recunoștință este că nici părinții, nici copiii nu trebuie să investească mult timp în ele pentru ca acestea să fie foarte eficiente. Studiile privind fericirea arată că micuții și adulții care practică recunoștința sunt mai fericiți:
„Studiile au descoperit că a mulțumi și a număra binecuvântările îi poate ajuta pe oameni să doarmă mai bine, să scadă stresul și să îmbunătățească relațiile interpersonale...un studiu a constatat că ținerea unui jurnal de recunoștință a scăzut materialismul și a susținut generozitatea în rândul adolescenților”, spun cercetătorii.
În afară de a avea un jurnal de recunoștință pentru copiii mai mari, există și alte activități pe care le putem începe cu copiii de la o vârstă fragedă pentru a contribui la fericirea lor. O activitate simplă este ca în fiecare seară, la cină, fiecare membru al familiei să împărtășească trei lucruri pentru care este recunoscător. Este rapid și ușor și ajută la menținerea recunoștinței!
Acordă mult timp pentru joacă - și apoi și mai mult timp pentru joacă
Joaca scade în mod natural nivelul de stres al copiilor și promovează bucuria. În plus, petrecerea timpului de calitate cu copiii este esențială pentru dezvoltarea lor.
„Joaca contribuie la bunăstarea cognitivă, fizică, socială și emoțională a copiilor și a tinerilor. Joaca este atât de importantă pentru dezvoltarea optimă a copilului încât a fost recunoscută de către înaltul comisariat al națiunilor unite pentru drepturile omului ca fiind un drept al fiecărui copil”, spun psihologi.
Pentru ca părinții să nu creadă că joaca nu este productivă, nenumărate articole din domeniile neuroștiinței și dezvoltării copilului dovedesc contrariul:
„75% din creierul unui copil se dezvoltă după naștere până la 20 de ani. Joaca din copilărie stimulează creierul să facă conexiuni între celulele nervoase. Acest lucru este ceea ce ajută un copil să dezvolte atât abilitățile motorii grosiere (mers, alergare, sărituri, coordonare), cât și abilitățile motorii fine (scris, manipularea instrumentelor mici, lucrul manual detaliat). Joaca în timpul adolescenței și până la vârsta adultă ajută creierul să dezvolte și mai multă conectivitate, în special în lobul frontal, care este centrul de planificare și de luare a deciziilor bune...".
Copiii au literalmente nevoie de o cantitate enormă de joacă pentru ca trăsături cheie ale creierului lor să se dezvolte corespunzător. Acestea sunt exact caracteristicile cheie care susțin „productivitatea” și bunele abilități de luare a deciziilor pe care dorim să le întruchipeze pe măsură ce cresc.
Joaca liberă și nestructurată nu este niciodată o pierdere de timp. Este una dintre lecțiile ușor de înțeles care necesită exact zero pregătiri sau planificări din partea adultului; copiii sunt născuți în mod natural să se joace.
Prioritizați relațiile benefice de prietenie și chiar relațiile de familie mai puternice
Cum altfel putem crește un copil fericit? Copiii dezvoltă „obiceiuri de fericire” care le schimbă viața prin lecții zilnice de conectare cu ceilalți. Cercetările arată că copiii fericiți au prieteni buni care au o influență pozitivă asupra sănătății și bunăstării lor.
„Relațiile sociale au fost recunoscute pe scară largă ca factori de protecție pentru bunăstarea psihologică și sănătatea fizică”, potrivit Human Improvement Project.
Fii tu un model de fericire pentru copilul tău
Un copil fericit are adesea părinți fericiți. Așadar, dacă vrem să creștem copii fericiți, înseamnă că și noi trebuie să fim fericiți. Asta nu înseamnă că ar trebui să ne „prefacem” dacă suntem nefericiți, ci să facem lucruri care ne aduc un strop de fericire. De exemplu, dacă nu ai o zi bună, ai putea:
- să faci sport. Atunci când facem exerciții fizice se liberează endorfine;
- cânți, fredonezi sau să dansezi. Stimulăm nervul vag atunci când facem aceste lucruri, ceea ce creează sentimente de siguranță;
- îmbrățișezi pe cineva drag. Acest lucru eliberează oxitocină, „hormonul iubirii”;
- cauți sprijin profesional. Nu trebuie să îți fie rușine să mergi la terapie;
- petreci timp în natură. S-a dovedit că scade tensiunea arterială.
Mulți părinți simt că nu pot sau, uneori, nu doresc să ia măsuri pentru a fi mai fericiți. Dacă nu pentru tine, atunci, te-ai gândi să faci aceste lucruri pentru copiii tăi? Fericirea copiilor tăi ar putea depinde de faptul că te privesc pe tine cum alegi să ai grijă de tine. Așa învață că sunt demni să aibă grijă de ei înșiși când vor crește.
Adoptă un animal de companie
Știai că animalele de companie promovează fericirea pe termen lung și o mai mare stimă de sine? Câinii, în special, îi fac pe copii mai fericiți. În plus, a avea un animal de companie poate chiar să scadă probabilitatea ca un copil să devină dependent de substanțe interzise pe viitor.
„Animalele de companie pot influența în mod pozitiv sănătatea mintală și bunăstarea. Ele pot chiar ajuta la prevenirea dezvoltării viciilor și a dependenței”, spun studiile.
Încetinește!
Un program prea încărcat și fericirea nu pot coexista. Experții în parenting, precum Kim John Payne, au vorbit în repetate rânduri despre cât de prețios este timpul. Umplerea acestui timp prețios cu prea multe activități diminuează pur și simplu bucuria vieții de zi cu zi.
Ori de câte ori este posibil, luați cina împreună la masa de familie, cu televizoarele închise. Vorbiți și conectați-vă mai mult. Jucați-vă mai mult. Pur și simplu fiți mai mult, fără să vă grăbiți către următorul lucru important. Copilăria ESTE „următorul lucru important”.
Ajutați-i pe alții
Dacă vrei să faci un copil fericit, oferă-i copilului șansa de a-i face fericiți pe alții. Cercetările susținute științific dovedesc următorul lucru:
„Actele de bunătate au potențialul de a face lumea un loc mai fericit. Un act de bunătate poate îmbunătăți sentimentele de încredere, de control, de fericire și de optimism. De asemenea, îi poate încuraja și pe alții să repete fapta bună pe care au experimentat-o ei înșiși - contribuind la o comunitate mai pozitivă”.
Fericirea este contagioasă, iar această strategie poate fi implementată imediat, chiar și în mijlocul unui program încărcat. Chiar și actele mici contează ca modalități bazate pe știință pentru a crește bucuria.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: mywonderfulbaby.com