Produsele de igienă intimă menstruală încă sunt în subiect tabu și inaccesibile pentru foarte multe fete, îndeosebi pentru cele ce provin din medii defavorizate sau din mediul rural. Tinerele se feresc să vorbească despre menstruație, unele nu sunt ajutate să înțeleagă cum se pune corect un absorbant, care este rolul produselor de igienă menstruală și de ce nu ar trebui să le fie rușine de perioada lunară în care le vine menstruația.
Igiena menstruală, un subiect tabu în școlile din România
Igiena menstruală în școli este un aspect important pentru tinerele eleve și reprezentanții din mai multe unități de învățământ din județul Prahova au conștientizat că este necesară o abordare care promovează normalizarea menstruației, lucru care va contribui la reducerea stigmatizării și la îmbunătățirea stimei de sine a elevelor. Elevele trebuie să devină femei cu acces la informații corecte, astfel încât să gestioneze perioada lunară într-un mod sănătos și confortabil.
Președintele Consiliului Județean al elevilor Prahova, Alexandru Antonio Soare declară că „Trăim în secolul XXI și este timpul ca unele „subiecte taboo” să fie aduse în discuție, mai ales în anul 2024, an ce pune la încercare tinerii, an în care putem pune presiune pe autorități pentru a fi respectate drepturile elevilor, pentru a propune politici publice de tineret incluzive.
De la educație sexuală până la materiale menstruale gratis în unitățile de învățământ preuniversitar, sistemul educațional ar trebui sa fie conștient că sunt necesități. Acesta este un drept de care elevele ar trebui să beneficieze indiferent de ciclul în care studiază”.
În urma unui formular adresate elevilor din județul Prahova, au răspuns tineri cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani din toate localitățile din mediul rural dar și din mediul urban. Majoritatea respondenților susțin că un astfel de demers al procesului educațional de igienă menstruală este foarte important și cele mai multe dintre fete sau s-au confruntat cel puțin o dată cu unele comentarii neplăcute din partea profesorilor sau a altor colegi.
Tocmai din cauza aceasta s-au temut să ceară absorbante, pentru a nu fi judecate de ceilalți. Un astfel de demers ar diminua inegalitățile sociale dintre elevi ar ajuta elevele să-și gestioneze pentru menstruația într-un mod sigur și igienic, ar scădea absențele școlare din această perioadă și ar diminua stignatul asupra menstruației și rușinii.
La Colegiul Național „Grigore Ghica” din Dorohoi, Botoșani, se asigură produse de igienă menstruale gratuite. Și în capitală sunt câteva licee cu dispensere
Alături de Alexandru Soare, Adelina Buțincu, o altă elevă de liceu s-a alăturat ONG-urilor în lupta pentru inițiativa de a avea produse de igienă menstruală gratuite în unitățile de învățământ. Adelina este elevă într-un liceu din Dorohoi, iar Alex reprezintă unitățile de învățământ din Prahova. Amândoi încearcă să combată rușinea, stigma și prejudecățile legate de menstruație.
La Colegiul Național „Grigore Ghica” din Dorohoi, Botoșani se asigură produse de igienă menstruale gratuite, una din puținele unități școlare din țară unde se întâmplă acest lucru, dar nu datorită școlii sau autorităților, ci mulțumită unei eleve, Adelina Buțincu. „La orele de sport, profesorul ne spunea: dacă aveți o problemă stați pe bancă. De ce e o problemă? E o normalitate”, susține Adelina.
Grație intervenție elevei, asociația Iele Sânziene a mutat un montat un dispenser cu absorbante pe terasa de la Manasia Hub, de lângă Piața Unirii, București, care ar fi minunat să se găsească în băile din școlile din întreaga țară. De asemenea ONG-ul ține ateliere de educație menstruală pentru eleve și a inițiat o petiție pentru distribuirea gratuită în școli și licee de produse pentru igienă menstruală. Această petiție a strâns peste 22.600 de semnături.
În capitală există dispenserele cu absorbante în cinci școli din sectorul 6, în toate școlile din Sectorul 3 și din păcate în nicio școală din Sectorul 5, deși există o hotărâre de la Consiliul Local pentru 5 unități de învățământ. Astfel de proiecte au mai fost depuse și la consiliile locale din Popești Leordeni și sectorul 4, dar au fost respinse.
Perioada de menstruatie: etape, informatii, sfaturi
„În liceu, când am început să vorbim despre a avea absorbante în baia fetelor, un domn profesor ne-a întrebat dacă urmează să cerem și prezervative în baia băieților…”
Asociația Iele Sânziene a făcut în martie-aprilie 2024 o cercetare la care au răspuns peste 2000 de eleve și studente astfel: „«Vă curge sânge din p…?»”, e o întrebare pe care-am auzit-o de mai multe ori de la băieții din clasă când eram în școala generală. Acum, la liceu, unde suntem 20 de fete și trei băieți, e bine. Dar la alte clase din liceul meu tot e jale.
Se fac o grămadă de glume despre asta. Când au început să-și dea seama de ce mergem cu un săculeț după noi la baie, iar, alte glume. Dacă erai puțin nervoasă într-o zi puteai să te trezești cu o remarcă «Ce, ești pe ciclu?». De cele mai multe ori, nu aveam ce face decât să ignorăm, să ne prefacem că nu auzim. Dacă am răspunde la fiecare replică de-asta ar fi mai rău”.
„Să nu le stricăm gândirea băieților - ne-a zis doamna dirigintă când ne-a luat pachetele cu absorbante pe care tocmai le primisem, și le-a închis în cancelarie. Ne-a lăsat să le luăm abia la finalul orelor, după ce colegii noștri deja plecaseră. Asta s-a întâmplat în clasa a V-a, când au venit niște doamne să ne țină o prezentare despre menstruație.
Ne-au zis că discuția e doar pentru fete, așa că i-au dat pe băieți afară și au închis ușa. În liceu, când am început să vorbim despre a avea absorbante în baia fetelor, un domn profesor ne-a întrebat dacă urmează să cerem și prezervative în baia băieților. Au început să râdă toți băieții - mai auzisem glumele astea și de la ei”.
Studiul nu a fost încă făcut public, însă arată că tinerii simt nevoia să învețe despre menstruație la școală și că peste 80% dintre fete ascund produsele menstruale pentru a nu fi văzute de colegi și de profesori.
Adelina Buțincu, elevă în clasa a XII a a fondat în Colegiul Național Grigore Ghica „Clubul pentru egalitate de gen” strângând totodată 1500 de lei de la firme locale pentru a avea absorbante în băi după ce conducerea școlii a refuzat cererea pentru a acoperi costurile pentru acestea.
„Contabila școlii nu e de acord nici cu hârtie igienică la baie. Spune că șterg elevii pantofii cu ea”, a declarat Adelina Buțincu, susținând că responsabila cu contabilitatea școlii nu a fost de acord cu achiziționarea absorbantelor din bani liceului.
Este nevoie de absorbante gratuite în școli
Asociațiile Pe stop și Iele Sânziene au întocmit un document cu recomandări pentru școli pentru alegerea dispenserelor, pentru gestionarea absorbantelor, dar și pentru informarea elevilor și profesorilor în cadrul programului „Absorbante gratuite. Școli inclusive”.
Ca răspuns al acestui proiect, Primăria Sectorului 3 a instalat în băile școlilor dispensere cu fise, care contrazice menirea proiectului de a oferi acces facil și gratuit la produse de igienă menstruală.
Totodată, Oana Țoiu deputata USR PLUS a depus în parlament în 2021 un proiect legislativ ce urmărea ajutarea femeilor din familii vulnerabile și tinerelor cu pachete de absorbante prin acordarea unor tichete sociale de 15 lei cu acest scop, susținând că „este mai scump pentru fete să stea la școală”. În Scoția încă din 2018 produsele de igienă menstruală sunt gratuite în toate unitățile de învățământ, școli, universități.
Trei întrebări surprinzătoare despre menstruaţie şi răspunsurile lor
Lipsa accesului la produse de igienă menstruală, pericol pentru sănătate
Conform specialiștilor, lipsa accesului la produse menstruale potrivite pentru tinere le îndeamnă să apeleze la improvizații de tip vată sau cârpe care pot duce la infecții urinare. Unele fete din medii defavorizate suplinesc lipsa absorbantelor cu vată, hârtie igienică, cârpe, ziare, tampoane croșetate, frunze sau chiar bureți, reprezentând o cauza absenteismului școlar.
Ironiile colegilor la adresa fetelor în perioada menstruală, anxietatea, lipsa absorbantelor determină tinerele să absenteze în această perioadă.
„Nu trebuie să fii femeie ca să fii feminist”
Alexandru Soare încearcă să schimbe mentalități, dar de obicei se lovește de o întrebare menită să îl descurajeze: „cum vii tu ca băiat cu problema asta la noi?”. Autoritățile publice nu îi iau solicitările în considerare din cauza sexului, susține Alex, elev în clasa a IX a și președintele Consiliul Județean al elevilor Prahova.
„Da, sunt băiat dar asta nu înseamnă că nu pot să încerc să fac lucrurile mai incluzive și să încerc să lupt cumva pentru o problemă reală! Nu trebuie să fii femeie ca să fii feminist”, declara el. Elevul, împreună cu colegii din Consiliu au început să dea mailuri și telefoane autorităților locale și să ceară demersuri din partea lor pentru dispensele cu absorbante gratuite în băi, dar din păcate nu li s-au deschis prea multe uși, ci au găsit doar câțiva consilieri locali dornici să ajute.
În comuna Vălenii de Munte urmează ca în opt școli să fie distribuite produse de igienă menstruală ca parte a unui proiect pilot.
Inițiative pentru produse menstruale gratuite în școli
Există mai multe inițiative și campanii în curs de derulare, petiții pentru produse menstruale gratuite în școli, pentru a rezolva o problemă complexă și pentru a face schimbări semnificative. De asemenea, inițiativele ar urma să reducă duce bullying-ul, stigmatul cu care este privită menstruația și absenteismul școlar.
Asociația Iele Sânziene derulează periodic campanii de normalizare a menstruației împreună cu asociația Pe stop care ale căror reprezentante discută fără perdea despre menstruație și igiena menstruală, dar și despre inițiativele legislative în ceea ce privește sărăcia menstruală.
În ianuarie 2024, proiectul „Absorbante gratuite. Școli incluzive” presupune promovarea inițiativei pentru absorbante gratuite în școli la nivel local prin colaborarea cu mai multe grupuri prin colectare de date și creare de resurse utile pentru implementarea de proiecte pilot cu absorbante în școli.
Cu siguranță este nevoie de o schimbare a mentalității în ceea ce privește normalizarea menstruației, necesitatea produselor menstruale în școli și licee existența unor dispensere cu produse menstruale gratuite pentru binele generației următoare.
Surse foto: pexels.com, pexels.com, pexels.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: ielesanziene.org, scoala9.ro, prahova.consiliulelevilor.ro