Menstruaţia reprezintă un subiect de interes atât pentru femeile care doresc să îşi cunoască mai bine propriul corp, cât şi pentru unii bărbaţi care doresc să înţeleagă mai multe în ceea ce priveşte acest fenomen misterios şi ciclic care le influenţează viaţa de cuplu şi, în cele mai multe cazuri, personalitatea partenerei de viaţă. Iată care sunt cele mai suprinzătoare trei întrebări despre menstruaţie şi răspunsurile lor.
1. Ce conţine sângele menstrual?
Deşi întrebarea poate părea ciudată, trebuie să ştii că există multe persoane care ori nu au habar ce conţine sângele menstrual, ori au impresii greşite despre conţinutul acestuia. De fapt, denumirea corecta este de fluid menstrual sau lichid menstrual, tocmai pentru că, în afară de sânge, acesta mai conţine şi alte elemente. Prin urmare, lichidul menstrual conţine, în primul rând, evident, sânge. Sângele menstrual conţine sodiu, calciu, fosfat, fier şi clor, în proporţii care variază de la femeie la femeie. Fluidul menstrual mai conţine, pe lângă sânge şi secreţii vaginale, mucus cervical şi ţesut endometrial. Fluidul menstrual este compus în principal din apă, electroliţi şi cel puţin 14 proteine, printre care şi glicoproteine. În plus, multe femei constată că prin fluidul menstrual sunt eliminate şi cheaguri de sânge, care arată ca nişte aglomerări de ţesut. Din cauza modului în care arată, unele femei trăiesc cu impresia că acele cheaguri reprezintă ţesut al unei sarcini pierdute. În realitate, doar dacă vor fi examinate la microscop, aceste cheaguri pot fi identificate ca ţesut endometrial şi chiar produs de concepţie.
2. Menstruaţia afectează alte funcţii ale organismului?
Există anumite efecte secundare ale menstruaţiei despre care femeile nu prea vorbesc. În afară de balonare, retenţia de apă şi de dispoziţie psihică, unele femei mai trec şi prin anumite modificări ale tranzitului intestinal. Trebuie să ştii că, în timpul menstruaţiei, anumite substanţe chimice denumite prostaglandine declanşează contracţiile uterine menite să ajute la eliminarea mucoasei uterine. Ocazional, aceste prostaglandine îşi depăşesc atribuţiile şi îşi fac drum spre intestine unde reuşesc să provoace acelaşi tip de contracţii, ceea ce determină ca peristaltismul intestinal să favorizeze eliminarea mai frecventă şi în cantităţi mai mari a materiilor fecale. În plus, nivelul progesteronului, acel hormon care, printre altele, ajută la menţinerea unei sarcini în uter, creşte în perioada în care o sarcină ar putea debuta şi scade atunci când ovulul nu a fost fecundat şi ciclul menstrual se apropie de final, adică de debutul unei noi sângerări. Atunci când nivelul de progesteron este ridicat, constipaţia este favorizată, iar în perioada sângerării menstruale, când nivelul progesteronului scade, poate apărea diareea.
3. Cât de mult sânge se pierde la menstruaţie?
În ceea ce priveşte cantitatea de fluid menstrual eliminată în timpul unei menstruaţii, trebuie să ştii că aceasta variază de la femeie la femeie. În timpul menstruaţiei se poate pierde o cantitate de 20-80 ml de lichid menstrual, însă majoritatea femeilor pierd în jur de 35 ml, adică 3-4 linguri. Deşi pare mai mult atunci când ai o menstruaţie cu flux abundent, trebuie să ştii că nici în aceste perioade nu pierzi atât de mult sânge încât sănătatea ta să fie pusă în pericol. Semnele unui flux abundent includ folosirea unui număr neobişnuit de mare de tampoane sau absorbante sau necesitatea folosirii ambelor moduri de protecţie pentru a evita murdărirea hainelor. În marea majoritate a cazurilor nu există o anume cauză a apariţiei menstruaţiilor abundente, deşi există câţiva factori predispozanţi, cum ar fi fibromul uterin, ovarele polichistice şi folosirea dispozitivelor contraceptive intrauterine. De asemenea, folosirea contracepţiei orale de urgenţă (pilula de a doua zi) poate provoca un flux menstrual abundent timp de câteva luni.
Voi ce întrebări neobişnuite despre menstruaţie aveţi?