Perioada de menstruatie: ce este menstruatia?
Menstruatia este o pierdere lunara de sange pe cale vaginala. Ea face parte dintr-un ciclu menstrual cu o durata medie de 28 de zile, dar care poate varia intre 21 si 35 de zile. Acesta se termina atunci cand se instaleaza menopauza, in jurul varstei de 50 de ani.
In general, lungimea ciclului menstrual ramane relativ constanta in cursul anilor reproductivi, dar odata cu apropierea de menopauza, acesta se scurteaza.
Prima menstruatie (menarha) apare intre 12 si 15 ani, dar acest interval nu se aplica tuturor fetelor. Adolescentele nu trebuie sa se ingrijoreze daca inca nu au experimentat primul ciclu, chiar daca prietenele lor au trecut de aceasta etapa.
Semne anterioare aparitiei primului ciclu mestrual:
• cu 2 ani, 2 ani si jumatate mai devreme - incepe dezvoltarea sanilor
•
cu 6 luni inainte - apare o secretie mai abundenta, dar nu urat mirositoare sau care da mancarimi
In primii doi ani, ciclul menstrual poate fi neregulat, asa ca nu te ingrijora.
Perioada de menstruatie: ce se intampla in interior?
Inainte de menstruatie, corpul femeii se pregateste pentru o potentiala sarcina. Ovarele produc hormoni esterogeni, pentru a pregati mucoasa ce captuseste uterul la interior. Cand uterul este pregatit, unul dintre ovare elibereaza un ovul pentru a fi fecundat. Daca acest lucru nu se intampla, mucoasa incepe sa se desprinda de pe peretii uterului, cauzand sangerarea.
Sangele pierdut in timpul perioadei de menstruatie este acea mucoasa uterina care nu a fost folosita, corpul pregatindu-se pentru un nou ciclu menstrual si pentru o noua potentiala sarcina.
Perioada de menstruatie: etape
In general, perioada de menstruatie dureaza intre trei si cinci zile, dar este considerat un interval normal si cel de 2-7 zile.
Cu o saptamana inainte, se poate resimti o stare de tensiune, nervozitate, dureri la nivelul sanilor, acnee. Toate acestea anunta apropierea perioadei de menstruatie si fac parte din Sindromul Premenstrual.
Cu o zi sau doua inainte de menstruatie pot aparea dureri la nivelul abdomenului, dureri de spate sau de picioare. Atunci cand se instaleaza, menstruatia poate dura pana la sapte zile, cu un flux sanguin puternic la inceput si din ce in ce mai scazut catre sfarsit.
De obicei, in timpul perioadei de menstruatie, femeia se poate simti obosita, balonata. Uneori, unele femei sunt predispuse retentiei de lichid.
Ziua 7 a ciclului menstrual - De regula sangerarea s-a oprit.
Ziua 7 - 14 - Ovulul se dezolta, uterul se ingroasa, pregatindu-se pentru o noua sarcina.
Ziua 14 - La un ciclu regulat de 28 de zile, acum are loc ovulatia (procesul de eliberare a ovulului din ovar)
In urmatoarele zile ovulul calatoreste prin trompa uterina. Daca intalneste un spermatozoid, are loc fecundarea lui.
Ziua 25 - Daca ovulul nu este fertilizat, este dezintegrat si absorbit de mucoasa uterina. Apoi nivelul hormonilor incepe sa scada, dandu-se astfel un semnal ca urmeaza menstruatia.
Perioada de menstruatie: sfaturi utile
Menstruatia nu trebuie sa afecteze activitatile zilnice. In aceasta perioada este recomandata folosirea absorbantelor sanitare, pentru a capta fluxul sanguin. Exista o gama variata de produse de acest fel, adaptate fiecarui tip de menstruatie.
Desi deranjante, crampele si starile resimtite inainte si in timpul perioadei de menstruatie ar trebui sa se amelioreze pe parcurs. De asemenea, se poate ajuta la ameliorarea lor prin exercitii fizice regulate, caldura in zona abdomenului si medicamente antiiflamatoare.
Daca simptomele nu dispar in primele zile ale menstruatiei sau daca se depaseste perioada de sapte zile, este indicat un consult la medicul ginecolog.
De asemenea, este recomandat sa tineti un jurnal al perioadei de menstruatie, unde sa notati datele de incepere a fiecarei menstruatii.
Surse:
doctoroz.com; kidshealth.org
www.medicinenet.com
Text corectat de Alexandra Irimiea