Ce presupune operația de micșorare a stomacului?
Operația de micșorare a stomacului presupune doi pași, și anume: micșorarea propriu-zisă a stomacului, prin intervenție chirurgicală, și redirecționarea tractului digestiv, așa încât stomacul micșorat să poată fi conectat la partea din mijloc a intestinului subțire, și nu la partea de început a acestuia.
Operația de micșorare a stomacului se efectuează în decursul câtorva ore, în general până în trei ore, și se realizează sub anestezie generală.
În prima parte a intervenției, pacientului i se elimină o bucată mică din stomac, care este cusută, apoi, sub forma unei punguțe de foarte mici dimensiuni. Această punguță va fi, apoi, atașată intestinului subțire, la jumătatea acestuia, proces prin care se obține redirecționarea tractului digestiv, despre care am vorbit mai devreme. În acest fel, se reduce cantitatea de mâncare pe care stomacul o poate întreține și se obține o schimbare și la nivelul absorbției alimentelor, ceea ce duce la o capacitate mai mică de a mânca și la obținerea stării de sațietate mai devreme.
Când este necesară operația de micșorare a stomacului?
De cele mai multe ori, operația de micșorare a stomacului este recomandată pacienților care au încercat să slăbească prin dietă și sport, dar care nu au văzut rezultate în urma acestora.
De asemenea, un candidat eligibil pentru operația de micșorare a stomacului trebuie să întrunească mai multe condiții, și anume:
- să aibă un indice de masă corporală mai mare de 35;
- să prezinte o greutate corporală de 100 kg sau mai mult;
- să se lupte cu afecțiuni medicale cauzate de obezitate, cum ar fi apneea în somn sau diabetul de tip 2;
- să aibă un istoric de încercări persistente, dar nereușite, de a scădea din greutate - încercări coordonate și supravegheate de un specialist.
Un aspect important de luat în considerare este că, odată ce pacientul s-a angajat în acest proces, trebuie să își asume o serie de schimbări în stilul de viață, cu precădere pe plan alimentar, pentru a păstra rezultatele pe termen lung.
Cât costă operația de micșorare a stomacului?
În funcție de țara în care alegi să efectuezi operația de micșorare a stomacului, prețurile pot varia semnificativ. Așadar, dacă în majoritatea țărilor europene, operația poate costa undeva între 2000 și 3000 euro, în Statele Unite această procedură poate costa până la 30,000 dolari.
Te-ai putea întreba de ce există variații atât de mari de prețuri. În primul rând, suma pe care o plătești pentru această intervenție depinde foarte mult de medicul, respectiv de clinica unde alegi să o efectuezi. De asemenea, trebuie să iei în calcul numărul zilelor de spitalizare, care vor trebui, de asemenea, plătite.
Există și anumite costuri adiacente, cum ar fi consultațiile cu un medic nutriționist, care pot fi necesare după intervenție, și care pot fi, de asemenea, costisitoare.
Recuperarea după operația de micșorare a stomacului
Recuperarea după operație este facilitată și de pregătirea pentru aceasta. Așadar, cu aproximativ șase luni înainte de operație este bine să începi să îți pregătești organismul, adoptând o dietă echilibrată, renunțând la fumat, dacă e cazul, și limitând consumul de alcool.
În ziua intervenției, medicul îți va spune ce anume ai voie să mănânci și ce trebuie să ai la tine, pe lângă actele necesare pentru intervenție și recuperare.
De regulă, după operația de micșorare a stomacului este nevoie să rămâi în spital, sub observație, câteva zile. Chiar dacă îți vei putea relua activitățile fizice obișnuite după numai câteva săptămâni de la intervenție, este important de reținut că recuperarea totală se face după o lună, chiar două, în funcție de cât de complicată a fost operația.
Pe durata recuperării, medicul te va ghida cu privire la ce alimente ai voie să consumi. Vei începe cu o dietă pe bază de lichide în primele câteva zile, după care, treptat, vei putea începe să mănânci alimente pasate, apoi alimente moi, până când vei reuși să consumi alimente solide fără a întâmpina probleme sau disconfort. Acest proces durează, în medie, câteva săptămâni. Va trebui să mergi la controale medicale regulate în aceste săptămâni post operatorii.
Un alt aspect important de reținut este că operația de micșorare a stomacului este reversibilă, în cazul în care pacientul nu se adaptează la schimbarea în organism pe care această intervenție o aduce.
Riscurile și complicațiile operației de micșorare a stomacului
În ceea ce privește posibilele reacții adverse sau complicații care vin la pachet cu operația de micșorare a stomacului, iată la ce te poți aștepta: stare permanentă de oboseală, dureri musculare, stare de frisoane, schimbări subite de dispoziție, rărirea sau căderea părului. De obicei, aceste probleme se manifestă pe perioada de recuperare, după care organismul își va reveni la normal.
Cu privire la potențialele riscuri, este important de luat aminte la faptul că operația de micșorare a stomacului poate da reacții alergice la anumite medicamente, probleme de respirație, sângerări sau tulburări gastrointestinale soldate cu constipație sau diaree.
Pentru ca operația să aducă rezultatele dorite, este important ca pacientul să se angajeze într-un proces de recuperare temeinic, care să includă consumul de băuturi între mese, și nu în timpul meselor, consumul de alimente sănătoase, în cantitățile recomandate de medic, mestecarea temeinică a alimentelor și practicarea exercițiului fizic regulat.
Rezultatele în urma operației de micșorare a stomacului se văd, de regulă, în primele câteva luni de la intervenția propriu-zisă. Dacă pacientul urmează în mod corect recomandările post operatorii ale medicului, acesta poate pierde până la 70% din kilogramele în exces, în primii doi ani.
Este posibil, ca după pierderea kilogramelor în plus, să fie nevoie de anumite intervenții estetice, cum ar fi cea de înlăturare a excesului de piele sau de corectare a vergeturilor.