- Sfaturi in sarcina - controale si suplimente
- Sfaturi in sarcina - greturi matinale
- Sfaturi in sarcina - munca si efort fizic
- Sfaturi in sarcina - calatorii
- Sfaturi in sarcina - alimentatie
- Sfaturi in sarcina - cafea
- Sfaturi in sarcina - vopsit
- Sfaturi in sarcina - medicamente
- Sfaturi in sarcina - alcool
- Sfaturi in sarcina- fumat
- Sfaturi in sarcina- radiografii
- Sfaturi in sarcina -bai fierbinti si exercitii intense
- Sfaturi in sarcina - animale de casa
Sfaturi in sarcina - controale si suplimente
In primul rand, este bine sa mergem la doctor regulat pentru controalele prenatale si sa urmam tratamentul specific de vitamine (in cazul in care ne-a fost recomandat unul) si in special administrarea de acid folic care ajuta la prevenirea defectelor din nastere (o gravida trebuie sa primeasca zilnic 0,4 - 0,8 mg de acid folic) si de fier cu rol in prevenirea anemiei (o cauza a nasterilor premature si a bebelusilor cu greutate mica la nastere). Vizitele constante la medic impreuna cu analizele de sange, precum si ecografiile ne vor ajuta sa identificam la timp eventualele probleme atat in ce ne priveste, cat si in privinta bebelusului (anomalii cromozomiale, dezvoltare anormala).
Sfaturi in sarcina - greturi matinale
Pentru a reduce cat mai mult intensitatea binecunoscutelor greturi matinale, evitati factorii declansatori, care pana sa fiti insarcinate se includeau poate printre alimentele/mirosurile preferate. Este de preferat in acest sens sa serviti mese mici in cantitati dese si puteti folosi ghimbirul pentru ameliorarea starii de rau. De asemenea, consumati lichide in cantitate sporita, in caz contrar starea de greata se poate agrava.
Sfaturi in sarcina - munca si efort fizic
Sfaturi in sarcina - calatorii
|
Sfaturi in sarcina - alimentatie
Din punct de vedere al alimentatiei, multe gravide considera ca aceasta perioada le permite orice tip de exces alimentar, mai ales daca sunt prezente si pofte specifice. Insa o alimentatie echilibrata va ajunge in primul rand la bebelus prin intermediul cordonului ombilical si apoi va fi de folos pentru ca nu veti acumula prea multe kilograme in plus (dupa nastere recuperarea va fi mai rapida). Printre alimentele bogate in vitamine si minerale, cu continut nutritiv benefic in sarcina se numara produsele lactate (branza, lapte, iaurt), carnea de pui, peste si vita (bogata in proteine) si cerealele, painea si legumele cu frunze verzi (bogate in fier). Insa trebuie sa aveti grija la alimentele insuficient preparate termic cum sunt carnea, fructele de mare sau ouale crude. Acestea pot contine bacterii care cauzeaza infectii si uneori pot conduce la pierderea sarcinii, moarte infantila sau infectii ale bebelusului la nastere. Listerioza este o boala asemanatoare gripei ca simptome care poate conduce la nastere prematura, avort spontan, imbolnavire grava su chiar moartea bebelusului si este uneori cauzata de branzeturi si produse lactate nepasteurizate, prin urmare este bine sa evitati branzeturi de tip Brie, Camembert, feta, Gorgonzola, Roquefort si sa optati in schimb pentru branza cheddar, mozzarella sau chiar branza topita.
Sfaturi in sarcina - cafea
Primul sfat in acest sens priveste un viciu aparent "nevinovat" si anume consumul cafelei. Incercati sa reduceti cat mai mult nivelul de cofeina consumat, mai exact la maxim 200 mg de cofeina zilnic, peste aceasta limita dublandu-se riscul de aparitie a avortului spontan (conform unui studiu desfasurat in SUA). Retineti ca puteti gasi cofeina si in alte alimente, cum sunt ciocolata, suc, chiar si ceai si chiar si alte produse ambalate, prin urmare este bine sa cititi cu atentie etichetele inainte de a achizitiona orice produs.Sfaturi in sarcina - vopsit
Vopsirea parului este un alt aspect important pentru multe femei si exista o serie de controverse in ceea ce priveste subiectul. Se pare ca vopsitul/ suvitele este recomandat in special in al doilea trimestru de sarcina. Dozele mari de chimicale utilizate in permanent si semi-permanent insa pot dauna fatului si daca realizati aceasta operatiune acasa, este indicat sa aerisiti bine incaperea. Se poate ca hormonii sarcinii sa conduca la o sensibilitate mai mare a pielii, prin urmare este de preferat sa incercati orice produs pe o portiune de piele cu 24 de ore inainte de aplicare.Sfaturi in sarcina - medicamente
In ce priveste medicamentele, niciun medicament nu este 100% sigur insa pentru situatiile uzuale, cum sunt durerile moderate, se va prefera paracetamolul si nu aspirina sau ibuprofenul care pot conduce la avort spontan sau defecte la nastere. Daca este vorba despre o infectie care necesita antibiotic, medicul va stabili care este potrivit pentru voi, de altfel in orice alta situatie care necesita medicatie. Nu uitati ca, daca va decideti sa utilizati un tratament naturist, nu inseamna ca este si sigur pentru voi (exista o serie de plante care pot provoca complicatii, chiar avort spontan).
Sfaturi in sarcina - alcool
Consumul de alcool este cu siguranta interzis de medici, cel putin un consum regulat sau in cantitati mari. Consumul ocazional este acceptat de unii specialist in domeniu, dar nicidecum indicat. Alcoolul reprezinta o substanta nociva care ajunge la fat prin intermediul placentei si poate conduce la avort spontan, nastere prematura, moarte infantila si sindrom de alcoolism fetal care presupune afectarea creierului si sistemului nervos ale copilului, intarzieri in dezvoltare si crestere (a fetei, organelor si creierului).
Sfaturi in sarcina- fumat
Si fumatul trebuie redus/evitat in timpul sarcinii deoarece poate crste riscul unei greutati scazute la nastere, nastere prematura si/sau probleme respiratorii, fumatul matern fiind direct corelat cu avortul spontan si sindromul mortii subite (un copil sub un an moare in mod subit fara vreo explicatie medicala clara). Motivul pentru care tigarile sunt atat de daunatoare consta in faptul ca au in compozitie mai mult de 4000 de chimicale, inclusiv plumb si cel putin 60 de compusi cancerigeni, iar acest amestec nociv ajunge in sangele vostru, singura sursa de oxigen si nutrimente a fatului.
Sfaturi in sarcina- radiografii
Nu aveti voie nici sa efectuati radiografii in timpul sarcinii, in special radiografii ale abdomenului. Statisticile demonstreaza ca doar radiatii puternice si constante afecteaza dezvoltarea copilului (cauzand dificultati in invatare si probleme cu ochii) insa este de preferat sa optati pentru ecografii sau alt tip de procedeu imagistic, comunicand specialistului ca sunteti insarcinata inainte de orice procedura. Nici radiografiile dentare nu sunt indicate, prin urmare adeseori interventiile stomatologice sunt de obicei amanate pana dupa nastere. Medicii evita de altfel chiar si plombele dentare (din cauza amestecului de amalgam cu mercur) in special in decursul primului si celui de-al doilea trimestru, optand in schimb pentru pansamente temporare. Prin urmare, este bine ca pe intreaga perioada a graviditatii sa mentineti o igiena dentara riguroasa, prevenind astfel eventualele complicatii.
Sfaturi in sarcina -bai fierbinti si exercitii intense
Nu sunt recomandate nici baile fierbinti sau saunele deoarece pot conduce la cresterea temperaturii corpului si studiile au constatat posibilitatea aparitiei defectelor la nastere, fiind mai prudent sa amanati astfel de proceduri pentru perioda de dupa nastere. Daca aveti probleme cu sarcina, nu este bine sa va epuizati prin exercitii fizice intense. Desi femeile cu o evolutie normala a sarcinii au permisiunea de a desfasura activitati de acest gen, le va fi mai greu decat inainte deoarece volumul de sange creste cu pana la 50% in timpul sarcinii.
Sfaturi in sarcina - animale de casa
Nu in ultimul rand, un pericol pentru femeile insarcinate este reprezentat de pisici, ale caror fecale contin toxoplasmoza, o infectie care nu este periculoasa pentru voi, dar poate fi pentru copil (este de asemenea transportata si de pasari sau alte animale si se gaseste si in alimente slab preparate termic). Chiar daca ati avut in trecut aceasta boala, se poate sa o repetati, prin urmare evitati contactul cu fecalele pisicii si purtati manusi daca este totusi necesar. La fel de daunator este si contactul cu rozatoarele (si urina lor), chiar daca este vorba despre porci de guinea sau hamsteri, acestia fiind purtatori ai unui virus potential mortal pentru bebelusul vostru (virusul coriomeningitei limfocitare).
In final nu uitati sa mentineti o igiena riguroasa pentru a preveni contactarea unor microbi/virusuri nedoriti, nu ignorati afectiunile pe care le cunoasteti si participati la cat mai multe activitati placute, chiar cursuri prenatale pentru a va pregati pentru momentul minunat ce va asteapta.
Surse:
www.mumsnet.com; www.mayoclinic.com; www.medicinenet.com; www.parents.com; www.womenshealth.gov