Termenul „de sticlă” care descrie fratele neglijat al unui copil cu dizabilități, a fost prima dată adus în discuție în 2010, la o conferință Ted Talk, de către Alicia Maples (sursa parents.com).
Alicia a povestit atunci că are un frate cu autism și a folosit termenul „de sticlă”, pentru că simțea că ai săi părinți priveau prin ea, de parcă era transparentă (precum sticla).
În momentul în care un copil are nevoi speciale - fie că vorbim despre întârzieri în dezvoltare, sau diferite tipuri de dizabilități - este inevitabil ca părinții să nu-i ofere multă grijă și atenție. Cu toate acestea, unii părinți presupun că ceilalți copii ai lor se descurcă mai bine, sau sunt mai independenți, sau nu au nevoie de atât de multă atenție.
Însă asta nu e neapărat adevărat.
Uite cum poți să păstrezi o relație bună cu ceilalți copii ai tăi, dacă ai în familie și un copil cu dizabilități.
Pune-l la curent cu ce se întâmplă
Atât timp cât sunt suficient de mari ca să înțeleagă anumite lucruri, spune-le ce se întâmplă în familie. Fii onest și comunică deschis, copilul trebuie să știe ce se întâmplă cu fratele său, iar ascunderea adevărului nu ajută pe nimeni.
Petrece, separat, timp cu el
Darul timpului este cel mai de preț pe care îl poți oferi copilului tău. Petrece măcar 15 minute cu fiecare copil în parte, separat. Vei vedea că va face o diferență enormă, precizează psihologul clinician Sara Loftin.
Încurajează-i să facă activități împreună
Ambii beneficiază enorm de pe urma acestei interacțiuni și este o formă prin care se pot înțelege mai bine reciproc.
Încurajează-l să aibă hobby-uri
Activitățile în afara familiei sunt normale, mai ales după ce copilul mai crește puțin. Acestea îl ajută pe cel mic să învețe lucruri noi despre el, să-și dezvolte abilități noi, dar și să-și facă prieteni; lucruri care îl vor ajuta să-și crească stima de sine.
Cum îți dai seama că ai un copil de sticlă?
Cum îți dai seama când trebuie să acționezi? Uite semnele principale la care trebuie să fii atent:
- Pare dezinteresat de lucrurile care în mod normal, îi fac plăcere;
- Se închide în sine;
- Nu mai vorbește cu prietenii săi;
- E obosit și apatic.
Concluzionând, e normal să mai faci greșeli și să nu-ți tratezi, întotdeauna, copiii la fel. Dacă observi că ți-ai neglijat unul dintre copii, cere-i scuze și arată-i că îl iubești în continuare.
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: parents.com