Din ce în ce mai mulți părinți se confruntă cu provocarea de a crește un copil bilingv. Practic, copilul învață limba maternă a mamei sau a tatălui ori limba țării de proveniență a părinților și limba țării în care locuiește. Foarte multe studii din neuropsihologice sunt dedicate bilingvismului copiilor. Acestea susțin beneficiile corelate cu flexibilitatea intelectuală pentru copiii de toate vârstele care practică această „gimnastică” pentru creier, învățarea simultană a mai multor limbi.
Acesta este un antrenament excelent pentru creierul în formare al copiilor, micuții dezvoltând mai multe abilități cognitive, o înțelegere mai profundă a anumitor concepte și subiecte și reușesc să proceseze date din două surse și să opereze cantități mari de informație. În plus, copiii bilingvii devin mai creativi, descoperind subtilități și nuanțe ale unor expresii și cuvinte pe care monolingvii le procesează mai greu.
Copiii bilingvi comunică ușor, fără teamă și specialiștii sugerează părinților ca această activitate să înceapă de pe la vârsta de patru ani prin comunicarea activă și vizionarea pasivă a unor desene animate sau emisiuni în mai multe limbi.
Planifică momentul ideal al începerii activității bilingve pentru copil
Conform cercetărilor, vârsta de patru ani este ideală pentru activitatea lingvistică cu un copil. În primii ani de viață, părinții pot începe să vorbească în prezența copilului în ambele limbi fără a-l stimula să învețe sau să facă anumite activități în acest sens. Părinții pot citi cărți de povești în ambele limbi, practic un părinte citește în limba maternă, în timp ce celălalt părinte traduce în limba ce trebuie învățată fiecare frază pentru a fi pe înțelesul copilului. Astfel, copilul învață ambele limbi ca și cum ar fi limba maternă.
Studiu: bebelușii care cresc într-un mediu bilingv sunt mai deștepți
Acordă o mare importanță subiectelor pe care copilul le învață la școală
Chiar dacă nu poți să-ți înscrii copilul la o școală bilingvă, poți acorda o mare importanță subiectelor pe care acesta le abordează în unitatea de învățământ zi de zi. Astfel, poți aborda aceleași subiecte și activități pe care copilul le face la școală sau la grădiniță și acasă. Mai există posibilitatea de a alege să vorbiți în limba maternă cu copiii atunci când vă aflați în confortul casei și în limba pe care o învață atunci când vă aflați în afara casei. Practic, prin această metodă puteți vorbi cu copilul limba maternă în casă și în a doua limbă în societate sau viceversa.
Creează un program de învățare a ambelor limbi pentru copii
A crește un copil bilingv este o activitate ce presupune multă atenție acordată limbajului zi de zi. Practic, părinții trebuie să acorde zilnic câteva zeci de minute sau chiar ore pe care să le petreacă împreună cu copiii în încercarea de a învăța o limbă străină. Aceste activități includ cititul sau ascultatul în două limbi diferite a aceluiași subiect, discuții cu un vorbitor nativ sau cu vorbitori ai limbii materne, angajarea unui babysitter care știe și o altă limbă străină și achiziționarea de CD-uri cu muzică, jocuri sau desene animate în două limbi.
Creșterea unui copil bilingv se poate dovedi o adevărată provocare pentru părinte, dar poate fi și o activitate extrem de amuzantă și interesantă care îi va aduce numeroase beneficii pentru viitor. Copilul bilingv are o capacitate de înțelegere și de învățare a unei limbi străine superioară mai târziu în viață, iar încercarea părintelui de a-l învăța și o a doua limbă își va pune amprenta asupra dezvoltării sale intelectuale, oferindu-i un avantaj educațional.
În plus, contactul cu limbă străină sau cu o altă cultură îl va ajuta pe copil să înțeleagă mai bine oamenii din afara culturii sale materne, chiar dacă trăiește pe lângă persoane pentru care cea de-a doua limbă învățată nu este cea maternă. Deși pare o adevărată provocare, creșterea unui copil bilingv este o aventură interesantă.
Surse foto: pexels.com
Surse articol: mother.ly