Consumul de cafea nu este atât de nociv pe cât ne imaginam
Iubitori de cafea de pretutindeni, atenție la cea mai recentă informație cu privire la cafea! Mitul conform căruia consumul de cafea poate să îți afecteze sănătatea a fost demontat.
Rezultatele ultimului studiu din domeniu, respectiv o recenzie colectivă a unor studii anterioare (peste 200 de studii – bazate pe cercetare observațională și 17 studii bazate pe trialuri clinice în cadrul tuturor statelor și mediilor), denumită recenzie umbrelă. Recenzia umbrelă sintetizează analize reunite anterior pentru a oferi un rezumat mai clar al cercetărilor diverse pe o anumită temă. Această cercetare a fost condusă de specialistul în sănătate publică al Universității Southampton, Robin Poole, dacă bei trei sau patru căni de cafea pe zi ai șanse mai mari să observi beneficii decât efecte adverse. Astfel, poți ajunge să te confrunți cu un risc mai scăzut de boli hepatice, diabet de tip 2, demență, calculi biliari, gută și anumite forme de cancer, precum endometrial, de piele, hepatic și de prostată, practic un risc mai redus de deces în urma tuturor cauzelor cunoscute. Cel mai mare impact a fost observat în cazul afecțiunilor ficatului precum ciroza hepatică.
Care au fost rezultatele studiului despre cafea?
- Consumul ridicat de cafea a fost asociat cu rezultate benefice în 19 concluzii ce țin de sănătate și rezultate nocive în șase rezultate ce țin de sănătate
- Pentru celelalte 34 de rezultate investigate, consumul ridicat versus consumul redus de cafea nu a condus la o diferență în rezultate sau la o diferență prea mică pentru a se asigura că nu a fost vorba de pură coincidență.
Iată în continuare și rezultatele benefice:
- Un risc mai mic cu 10% de deces în timpul perioadei de studiu (risc relativ 0.9, 95% interval de încredere 0.85 până la 0.96) pentru persoanele care au băut mai multă comparativ cu cele care au băut mai puțină cafea
- Un risc mai mic cu 19% de deces în urma unei boli cardiovasculare (precum atac de cord sau accident vascular cerebral) pentru persoanele care au băut cafea regulat versus cele care nu au băut deloc (risc relativ 0.81, 95% coeficient de încredere 0.72 până la 0.9)
- Un risc mai mic cu 18% de a dezvolta cancer (risc relativ 0.82, 95% coeficient de încredere 0.74 până la 0.89) pentru persoanele care au băut mai multă versus mai puțină cafea (deși aceasta nu s-a aplicat la fiecare cancer).
- Un risc mai mic cu 29% de boală a ficatului gras non-alcoolic (risc relativ 0.71, 95% coeficient de încredere 0.60 până la 0.85) pentru persoanele care au băut cafea versus cele care nu au băut deloc
- Un risc mai mic cu 30% de diabet de tip 2 (risc relativ 0.70, 95% coeficient de încredere 0.65 până la 0.75) pentru persoanele care au băut mai multă versus mai puțină cafea.
Legăturile dintre consumul ridicat de cafea și efectele benefice au fost cele mai puternice pentru boala hepatică, cancerul de ficat, gută, deces după infarct și leucemie. Rezultate nocive au fost observate pentru leucemia din copilărie (unde mama a consumat mai multă versus mai puțină cafea în sarcină), cancer pulmonar, pierderea sarcinii, artrită reumatoidă, greutate mică la naștere și fracturi (doar pentru femei). Cercetătorii au spus că rezultatele pentru cancer pulmonar s-au aplicat doar fumătorilor și că acest rezultat are șanse să fie un rezultat al persoanelor care beau mai multă cafea și care sunt mai predispuse să fumeze. De asemenea, au susținut că nu s-a descoperit nicio dovadă că non-fumătorii care au băut cafea au avut un risc mai mare de cancer pulmonar.
Persoanele care beau cafea versus cele care nu beau cafea au fost observate a prezenta un risc mai redus de deces în urma unei boli cardiace.
Specialistul Robin Poole a declarat într-un articol publicat în revista medicală britanică BMJ în 22 noiembrie 2017 că “consumul de cafea pare să fie sigur în cadrul tiparelor uzuale de consum”. Cu toate acestea, echipa de cercetare subliniază că descoperirile au fost bazate în principal pe date observaționale, și nu pe o cauză și un efect real. Însă concluziile susțin alte analize și studii recente cu privire la consumul de cafea.
Desigur, două categorii aparte de consumatori, care trebuie să acorde atenție specială consumului de cafea sunt cea a gravidelor și a persoanelor care prezintă un risc mai mare de fracturi osoase. Cele mai mari beneficii le pot obține consumatorii dacă beau 3-4 căni pe zi. Un consum mai mare nu a cauzat probleme, însă efectele benefice au fost mai puțin pronunțate.
“Cafeaua este cea mai consumată băutură la nivel mondial. Ca atare, chiar și efecte individuale mici pentru sănătate pot să fie importante la scala populației. Consumul de cafea pare în general sigur în cadrul unui nivel normal de consum, cu estimări sumare indicând cea mai mare reducere a riscului pentru diverse rezultate de sănătate la 3-4 căni pe zi.“ Cercetările anterioare au descoperit că un consum regulat de cafea poate fi asociat unui risc redus de boli cronice.
Surse:www.cosmo.ph, https://www.gmanetwork.com, https://www.cnbc.com, https://www.nhs.uk