Incontinența urinară după naștere

Incontinența urinară după naștere

Irina Olteanu - Redactor Senior

Un procent de aproape 50% dintre gravide se confruntă cu incontinență urinară dupăa naștere, de cele mai multe ori problema rezolvându-se de la sine. Din ce cauze apare, ce factori de risc sunt asociați acesteia și ce tratament necesită incontinența veți afla în articolul următor.

Informații despre incontinența urinară după naștere

Cele mai multe cazuri de incontinență urinară se rezolvă de la sine în decurs de 1 an de la naștere. Însă, un procent de 1/3 până la ½ dintre femei au raportat pierderi ocazionale de urină chiar la 5 ani după ce au născut (10-20% dintre acestea au considerat deranjante pierderile de urină).

Ce se întâmplă de fapt? În mod normal, nervii, ligamentele și mușchii planșeului pelvian funcționează împreună pentru a susține vezica urinară și a menține uretra închisă încât să nu se piardă urină. Suprasolicitarea sau lezarea acestor zone în timpul sarcinii sau după naștere le pot determina să nu mai funcționeze corespunzător. Și mai exact, sfincterul vezicii urinare este o valvă musculară situată la baza vezicii și controlează fluxul de urină. Pe durata sarcinii, mărirea uterului imprimă presiune asupra vezicii, iar mușchii aferenți vezicii și planșeului pelvian pot fi suprasolicitați, iar urina se va scurge când apare presiune suplimentară (tuse sau strănut). După naștere problemele continuă deoarece mușchii rămând slăbiți, iar vezica urinară devine hiperactivă. În plus, joacă un rol important în apariția incontinenței și schimbările hormonale care survin în sarcină, iar uterul se va mișcsora în săptămânile postpartum și, aflându-se direct deasupra vezicii, o va comprima.

Incontinența urinară poate fi clasificată în două categorii: prima este de efort (apare în urma unui efort precum râs, strănut, tuse, alergare, sărire, ridicat greutăți etc.), iar cea de a doua este imperioasă, fiind cauzată de o vezică hiperactivă (apare nevoia urgentă de a urina, chiar dacă vezica urinară este aproape goală și se pierde urină chiar pe drumul până la baie).

Citește și: Incontinenta urinara 

incontinenta urinara dupa nastere

Factori de risc pentru incontinența urinară după naștere

Femeile care au nascut pe cale vaginală sunt cele mai predispuse a se confrunta cu această problemă, comparativ cu femeile care au născut prin intervenție cezariană (deși nu este exclus nici în cazul acestora). Există studii în domeniu care au demonstrat faptul că o naștere vaginală asistată (în special cu forceps) contribuie la probleme urinare postpartum. De asemenea, și o etapă de expulzie prelungită sau un bebeluș de dimensiune mare reprezintă factori predispozanți. Femeile care sunt obeze au un risc de 4 ori mai mare de a se confrunta cu incontinență, la fel ca și fumătoarele sau cele cu vârsta de peste 35 ani. Se pare că și ereditatea poate juca un rol important în acest sens. Nu în ultimul rând, femeile multipare (cu mai multe nașteri) sunt expuse unui risc mai mare de incontinență urinară.

Iată și afecțiunile/intervențiile medicale care constituie un factor de risc: leziuni ale nervilor care controlează vezica urinară, mișcarea uretrei și a vezicii în timpul sarcinii, o epiziotomie.

Durată și tratament pentru incontinența urinară după naștere

Majoritatea femeilor care suferă de incontinență urinară de efort descoperă că aceasta dispare de la sine la scurt timp după naștere, pentru unele problema încetând sau ameliorându-se în decurs de câteva săptămâni, în timp ce pentru altele poate persista câteva luni sau mai mult. Există și un procent de femei care au din nou incontinență după mai mulți ani de la naștere deoarece situația se agravează odată cu vârsta.

În primul rând, medicul specialist trebuie să realizeze o examinare completă și să excludă prezența unei infecții urinare (mai ales dacă experimentați durere sau arsură la urinare). Pentru ameliorarea simptomelor, se recomandă efectuarea în mod regulat a exercițiilor Kegel; efectuate constant și în mod corect pot fortifia mușchii planșeului pelvian (precum și funcționarea uretrei și a sfincterului rectal), oferind un control mai bun al vezicii urinare. Le puteți efectua când vă aflați pe toaletă și începeți să urinați; opriți la un moment dat fluxul de urină. Pentru a fi cu adevărat eficiente, mențineți relaxați mușchii abdominali, ai coapselor și ai feselor. Apoi încordați mușchii pelvieni și mențineți poziția până numărați la 10, relaxându-i în timp ce numărați din nou până la 10. Efectuați reprize de câte 10 dimineața, la prânz și seara. Marele avantaj al acestora consta în faptul că pot fi realizate oriunde, chiar și când conduceți sau stați la birou. Rezultatele încep să fie observate de obicei în 4-6 săptămâni.

incontinenta urinara dupa nastere

Există tampoane speciale care vă protejează de scurgerile de urină, iar încrucișarea picioarelor sau încordarea mușchilor pelvieni în timpul unui strănut/când tușiți poate ajuta. În cazul în care ați acumulat prea multe kilograme în plus în sarcină, încercați să le eliminați. Urinați la interval de 30 minute, încercând să extindeți treptat această durată de timp. Evitați constipația și consumați cel puțin 8 pahare de apă zilnic (pentru a preveni infecțiile urinare și deshidratarea) și încercați să reduceți aportul de cofeină/citrice/ roșii/ alcool/ băuturi răcoritoare. Dacă incontinența persistă și după efectuarea exercițiilor Kegel, există specialiști în fizioterapie pentru zona pelviană care vă pot învăța să vă controlați mai bine mușchii aferenți. Puteți apela de asemenea la pesare vaginale indicate în formele ușoare de incontineță urinară (un inel mic de silicon care se introduce în vagin dimineața și se extrage noaptea și care oprește fluxul nedorit de urină). În cazuri rare, în care incontineța este severă (dacă pierdeți zilnic urină sau episoadele de incontinență sunt extrem de deranjante), intervenția chirurgicală se impune pentru remedierea problemei ce presupune inserarea unei plase metalice pentru a susține permanent uretra (dispune de o rată de reușită de 90%).

Trebuie să rețineți că este necesar un consult medical dacă incontinența persistă la 6 săptămâni după naștere, fiind posibilă și o altă afecțiune medicală. Pierderea controlului vezicii urinare trebuie tratată la timp până nu devine o problemă cronică.

Citește șiDupa nastere: Simptome care trebuie sa te ingrijoreze 

Surse:
www.webmd.com; www.fitpregnancy.com; www.babycenter.com; www.babycenter.com; www.whattoexpect.com

Articolul urmator
O mamă a aflat că bebelușul din pântece nu este al ei și a fost nevoită să îl dea imediat după naștere
O mamă a aflat că bebelușul din pântece nu este al ei și a fost nevoită să îl dea imediat după naștere

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană
    O adolescentă de 17 ani a murit în urma complicațiilor apărute după o naștere prin cezariană

    O adolescentă de 17 ani din Vrancea și-a pierdut viața în urma unor complicații apărute după nașterea prin cezariană. Trei medici de la Spitalul Județean de Urgență...

    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei
    Ce este molifta după naștere și ce mituri au apărut de la acest obicei

    Molifta de după naștere este o slujbă specială de purificare, ce conține rugăciuni atât pentru mamă, cât și pentru copil și se săvârșește în prima, a opta...

    Am rămas gravidă la trei săptămâni după prima naștere și acum am 2 copii sub 10 luni
    Am rămas gravidă la trei săptămâni după prima naștere și acum am 2 copii sub 10 luni

    Imediat după ce și-a adus pe lume băiețelul și a scăpat de burtică, o mamă a rămas însărcinată. Cu fertilitatea după naștere nu te joci, iar acest lucru avea să îl...

    De ce am decis să nu îmi spăl bebelușul cel puțin o lună după naștere
    De ce am decis să nu îmi spăl bebelușul cel puțin o lună după naștere

    „Cât de des facem baie bebelușului?” este o întrebare care stă pe buzele celor mai multe mămici aflate la primul bebe. Academia Americană de Pediatrie (AAP)...

    Dragă mami, ai voie să te simți sexy, după naștere. Chiar te încurajăm să o faci!
    Dragă mami, ai voie să te simți sexy, după naștere. Chiar te încurajăm să o faci!

    Când femeia devine mamă, nu prea se mai simte așa încrezătoare și sexy ca inainte! Senzualitatea este o stare de bine pe care femeile o emană prin toți porii din momentul...

    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici
    Cum să îți iubești corpul din nou, după naștere: sfaturi prețioase de la 15 mămici

    Cea mai grea provocare după nașterea copilului pentru mămici este să învețe să își iubească noul corp. 15 femei ne dezvăluie cum au reușit să își accepte...

    O femeie din Florida nu poate avorta, conform noii legi, și este nevoită să-și vadă copilul murind după naștere
    O femeie din Florida nu poate avorta, conform noii legi, și este nevoită să-și vadă copilul murind după naștere

    O femeie din Florida nu poate face avort, așa că este nevoită să-și vadă copilul murind, câteva ore după naștere. Mai multe detalii în articol.

    3 bărbați au spus că și-ar părăsi soțiile dacă nu ar slăbi după naștere. Ghiciți ce s-a întâmplat apoi?
    3 bărbați au spus că și-ar părăsi soțiile dacă nu ar slăbi după naștere. Ghiciți ce s-a întâmplat apoi?

    În cadrul podcast-urilor sunt abordate adesea și subiecte „sensibile”. Așa s-a întâmplat și în cadrul unui podcast realizat de trei prieteni, unde s-a...

    © 2024 Qbebe