Corpul femeii trece prin transformări spectaculoase, atât în sarcină, cât și după naștere. Proaspetele mămici pot simți disconfort, dureri și pot avea alte simptome care sunt încadrate în categoria "normale" de către medici, după mai ales după operația de cezariană.
Pe cât de grea este perioada postpartum, pe atât de dificilă devine pentru unele femei care trebuie să facă față unor greșeli medicale, așa cum este protagonista poveștii noastre.
Mămica din Noua Zeelandă a suferit dureri crunte, zi de zi după naștere, timp de 18 luni. A bănuit de la bun început că ceva nu era în regulă dar degeaba și-a făcut numeroase programări la medic în această perioadă. Abia când a ajuns la urgențe și-a dat seama de gravitatea situației.
Din fericire, atunci medicii au găsit cauza durerilor ei sfâșietoare din toată această perioadă de după naștere. Echipa de cadre medicale care au efectuat operația de cezariană a uitat un instrument medical de mărimea unei farfurii în interiorul femeii. Corpul străin îi provoca atât de multă durere.
Specialistul Morag McDowell a lansat un raport în ceea ce privește experiența prin care a trecut femeia la spitalul Auckland. Conform acestui raport femeia fusese programată la operația de cezariană din cauza indicelui de masă corporală foarte ridicat și anume obezității de care suferea, precum și a celorlalte afecțiuni medicale care nu îi permiteau să nască natural.
Conform raportului, "un retractor Alexis, denumit și AWR, descris ca fiind un dispozitiv medical folosit pentru a trage înapoi marginile unei răni în timpul operației, a fost uitat de medicul ginecolog în interiorul femeii după operația de cezariană. Inițial, a fost folosit un retractor Alexis de mărime mare, iar ulterior echipa a decis folosirea unui retractor XL, fiind mai potrivit pentru incizie".
Potrivit specialiștilor, retractorul Alexis are formă tubulară, este realizat plastic și are mărimea unei farfurii. Acest dispozitiv medical este folosit pentru a retrage incizii cu dimensiuni de până la 17 cm în diametru.
@dr.mikaela.rush Reply to @ladyv1316 The Alexis Retractor #drmikaelarush #doctorsoftiktok #obgyn #alexis #alexisretractor ♬ original sound - Dr. Mikaela Rush
Din păcate, la controalele la care pacienta s-a prezentat, dispozitivul nu a putut fi detectat nici măcar cu raze X. În mod normal. ar fi trebuit eliminat chiar înainte de suturarea țesuturilor și încheierea operației de cezariană.
McDowell, reprezentantul Comisiei de Sănătate și problemelor de handicap din Noua Zeelandă, explică în raportul lansat că "retractorul Alexis nici măcar nu era menționat în instrumentarul chirurgical folosit în timpul operației de cezariană".
Una din asistentele care a făcut parte din echipa medicală, afirmă "din cunoștințele mele, nici nu era necesar să includem acest instrument listă pentru că nu intră complet în incizie, deoarece jumătate din retractor trebuie să rămână în afara corpului pacientului. Astfel nu ar fi existat riscul de a fi uitat în uter".
Mama a acuzat dureri foarte mari timp de 18 luni după operația de cezariană
Din păcate, cadrele medicale nu au putut identifica cu exactitate cauza durerilor pacientei, retractorul nefiind detectat de scanările cu raze X la care a fost supusă. "Nu numai starea fizică a pecientei, ci și sănătatea mentală și integritatea familiei a avut de suferit în urma acestui incident", susține McDowell.
Autoritatea sanitară din Auckland, susține că personalul medical ar fi trebuit să includă pe instrumentarul chirurgical folosit în timpul operației și acest retractor. Astfel ar fi simplificat foarte mult diagnosticul pacientei și stoparea durerilor acesteia.
Mike Shepard, directorul echipei de operații Te Whatu Ora al spitalului din Auckland declară public că își cere scuze femeii și că realizează impactul pe care această greșeală l-a avut asupra întregii familii și asupra stării ei mentale și fizice. Acesta nu a dorit să comenteze mai mult despre atenția care i-a fost acordată pacientei la operație din motive etice.
În plus, susține că incidentul i-a ajutat să își îmbunătățească modul în care își desfășoară operațiile și să reducă posibilitatea apariției incidentelor similare pe viitor.
După ce a revizuit întregul caz, McDowell a ajuns la concluzia că femeia nu a fost îngrijită în mod corespunzător și de vină era echipa care a încălcat codul drepturilor pacientei.
"Nu pot decât să afirm că omiterea scoaterii unui instrument de mărimea unei farfurii din trupul unei paciente nu poate fi clasificat decât că ca și neglijență medicală". Raportul notează și faptul că acest caz este foarte similar cu cel al altei paciente care a avut loc în aceeași unitate sanitară.
Dacă vă întrebați ce s-a întâmplat cu pacienta, la 18 luni de la operația de cezariană i-a fost îndepărtat acel retractor Alexis din abdomen. Din păcate, nimeni nu îi poate aduce mămicii liniștea înapoi.
Nimeni nu îi poate lua durerea pe care are simțit-o timp de un an și jumătate de la naștere și din cauza căreia probabil că nici nu a putut să își îngrijească în mod corespunzător copilul.
Astfel de cazuri și eșecuri medicale sunt reale, nu numai în Noua Zeelandă, ci în întreaga lume. Este foarte bine că ni se aduce constant în atenție neglijența cadrelor medicale din cauza căreia numeroase numeroși pacienți au de suferit, reducând incidența acestora.
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: theguardian.com, cafemom.com