„Era primul meu copil și nu știam exact ce presupune nașterea indusă. Medicul nu mi-a dat absolut nicio explicație, nu mi-a vorbit despre riscuri, nu a stat de vorbă nici măcar 5 minute cu mine. Mi-a spus doar că dacă nu nasc în ziua aceea, va trebui să aștept și să nasc după 1 ianuarie, pentru că până atunci nu va fi nimeni disponibil să mă ajute.
Era nerăbdător să-i dau un răspuns și părea că se grăbește, așa că m-am simțit constrânsă să spun da”.
În prezent, femeia are 4 copii. Au trecut 8 ani de la experiența pe care ne-o povestește, dar încă se simte foarte revoltată pentru cum a fost tratată de personalul spitalului. Acum știe foarte bine ce presupune o naștere indusă, dar și-ar fi dorit ca medicul să-i vorbească la momentul acela despre asta, precum și despre riscurile asociate.
„Din păcate, situația mea nu e unică. După ce am trecut prin această exoeriență, am început să caut informații despre subiect și pot să zic că mai e nevoie de mult progres în ceea ce privește decizia medicului versus decizia părintelui. Nu este normal să accepți ceva ce nu știi dacă îți ca face rău, ție sau copilului tău”.
Femeia oferă un mic ghid cu întrebări pe care viitoarele mămici le pot pune medicului, ca să aibă o idee mai clară despre ce presupune nașterea indusă și ca să nu aibă aceeași experiență neplăcută.
Iată care sunt acestea:
- Este obligatoriu? Nu mai există nici o altă variantă?
- Care sunt riscurile și/sau avantajele pentru sănătatea mea și a copilului meu?
- De ce nu ar trebui să mi se inducă nașterea?
- De ce ar trebui să mi se inducă nașterea?
La final, femeia mai transmite un mesaj mămicilor de pretutindeni. „Nu este niciodată prea târziu să schimbi medicul, dacă observi că acesta nu este transparent în legătură cu procedurile pe care urmează să ți le aplice. Asta am făcut și eu după ce am născut primul meu copil și este cea mai bună decizie pe care o puteam lua”.
Surse foto: www.pexels.com
Surse articol: www.scarymommy.com