Și-a dorit ca soțul ei să fie alături de ea în sala de naștere, dar acesta nu s-a arătat dornic
O viitoare mamă a dezvăluit, în secțiunea „Dear Prudence” din revista online „SLATE”, că și-a rugat soțul să o însoțească în sala de naștere ca să o susțină. Bărbatul nu a refuzat-o direct, dar a venit cu argumente care au demonstrat că nu este dispus să-i îndeplinească dorința. Văzând atitudinea soțului, cea care urmează să devină mamă a cerut un sfat pentru a-și da seama cum să gestioneze această situație. Iată ce a povestit, pentru „SLATE”:
„Eu și soțul meu ne pregătim să devenim părinți pentru prima dată. Deși este încă devreme, nici nu am ajuns în al doilea trimestru, am avut deja câteva discuții tensionate despre naștere. Știu că nu poți planifica totul, dar eu îmi doresc, indiferent de ce s-ar întâmpla și cum va fi nașterea, ca soțul meu (numai el) să fie cu mine. El mă susține pe deplin în această perioadă, dar are îndoieli în legătură cu ideea de a fi „persoana din sala de naștere.”
Soțul meu provine dintr-o țară cu o cultură în care soții rămân acasă când soțiile nasc sau cel mult stau în sălile de așteptare din spital. Mi-a împărtășit multitudinea gândurilor care-i trec prin cap pe acest subiect: nu știe cum ar putea el să ajute, se teme că pur și simplu va paraliza de teamă, că va sfârși prin a face sau a spune lucruri care nu sunt utile, ci dimpotrivă și a menționat puțin termenul „scârbos”.
Am mai avut discuții pe acest subiect, iar acum aștept să am parte de o părere din afară ca să văd cum aș putea gestiona lucrurile. Deși îmi dau seama că punctul de vedere al partenerului despre naștere contează, totuși o voce din capul meu îmi șoptește că momentul în care aduci pe lume o nouă viață este plin de provocări și foarte vulnerabil. Oare partenerul nu poate să-și ignore preferințele și să-și susțină partenera indiferent ce ar fi pentru ca întregul proces să fie mai ușor de depășit? Cum poate fi găsit un echilibru într-un cuplu în care nevoile partenerilor sunt diferite?”
Viitoarea mamă a fost avertizată cu privire la ce să se aștepte din partea soțului
Întrucât soțul ei nu s-a arătat dispus să o însoțească în sala de naștere, viitoarei mame i s-a spus să fie pregătită să se bazeze pe sprijinul altor persoane. De asemenea, s-a insistat asupra ideii că nu trebuie să aibă așteptări prea mari din partea acestuia nici după nașterea copilului. Potrivit sursei citate, a primit următoarele avertismente:
„Lasă-mă să înțeleg. Urmează ca tu să aduci pe lume un copil, cu toate durerile și riscurile ce decurg din această situație, iar el nu este dispus să stea în sala de naștere, fără să fie nevoit să facă diverse lucruri sau să se confrunte cu vreun disconfort fizic. Știi ceva? Asta este. Spune-i să facă așa cum își dorește. Acum demonstrează atât de multă slăbiciune, întrucât nu cred că prezența lui te-ar putea ajuta. Încearcă să ai alături o altă mamă, o prietenă, o doula sau mai multe asemenea persoane.
Ulterior, străduiește-te să pui cap la cap tot ceea ce ți-a spus soțul tău în legătură cu limitele sale, cu lipsa de disponibilitate pentru a fi alături de tine când naști și fă-ți planuri concrete pentru ce se va întâmpla după naștere. El îți transmite practic mesajul că va fi acel tip de tată care își dorește să fie neajutorat și din cauza căruia tu ajungi să faci totul. Lucrurile nu arată deloc bine, dar nașterea copilului se apropie și nu ai cum să-ți alegi un alt partener în momentul de față.
Nu aș vrea să-ți irosești energia încercând să negociezi cu el sau să-l schimbi. Bazează-te pe rudele și pe prietenii tăi și spune-le că soțul tău s-a dovedit o persoană „care nu știe cum să ajute”, iar după ce vei naște o să ai nevoie de mult sprijin din partea celor care au mai mult de oferit. În cazul în care el te va surprinde și o să fie prezent acolo- în sala de naștere sau ca soț al unei proaspete mame- ar fi extraordinar, dar eu nu m-aș baza pe asta.”
A primit și sfaturi din mediul online
După ce povestea viitoarei mame a ajuns cunoscută, numeroase persoane au ținut să-și exprime punctul de vedere. Unele dintre ele sunt de acord cu soțul și consideră că într-o asemenea situație ar trebui să existe cât mai multă comunicare în cuplu. Altele sunt de părere că trebuie să se renunțe la orice așteptări din partea bărbatului. Exemple de comentarii în acest sens pot fi regăsite și în materialul disponibil pe site-ul „cafemom.com”:
- „Am rămas în sala de naștere când a născut sora mea. A fost îngrozitor! Să vezi un cap care iese din corpul surorii tale? După două zile, o femeie însărcinată stătea lângă mine la serviciu și am fost pe punctul să leșin! Fii mai înțelegătoare cu soțul tău. Femeile care spun că nașterea este un moment minunat privesc acest lucru numai din perspectiva lor”;
- „Am avut prieteni care nu au putut trece peste asta. Unul dintre partenerii cuplului a leșinat, iar celălalt nu poate vorbi despre așa ceva nici după 18 ani”;
- „Dacă soțul nu vrea să se angajeze în așa ceva, de ce ea insistă să fie prezent în sala de naștere? Ca să leșine și să aibă nevoie de îngrijiri în timp ce ea se află în travaliu? Cred că ar vrea ca el să se implice în asta, dar oare nu ar fi trebuit să abordeze acest subiect înainte să rămână însărcinată? Mai bine l-ar lăsa în pace; viitoarea mamă nu are nevoie de complicații. Dacă el o să ajungă să aibă regrete pe viitor, asta este”,
- „Mergeți împreună la cursuri prenatale și vezi dacă se obișnuiește treptat cu ideea de a fi prezent în sala de naștere. Asigură-l că nu se așteaptă de la el decât să fie acolo, că personalul medical este cel care se ocupă de mamă și că s-ar putea să regrete dacă va pierde un asemenea moment din viața voastră”;
- „Nu este ceva des întâlnit ca un bărbat să fie în sala de naștere cu soția lui, dar în familia mea era deja o tradiție. Cu cât îmi informam mai mult soțul și îl includeam în discuțiile despre naștere, cu atât devenea mai conștient de rolul său de părinte. Întreabă-l ce are nevoie și împărtășește-i și nevoile tale. Amândoi sunteți pe cale să intrați într-o aventură a dragostei, în cadrul căreia trebuie să fiți unul lângă celălalt și să evoluați împreună.”
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: cafemom.com, slate.com