Se pare că dinamica familiei și a cuplului se schimbă destul de mult atunci când unul dintre parteneri lucrează de acasă.
Potrivit unui studiu realizat de Ohio State University, modul în care se comportă mamele versus tații când lucrează de acasă, este total diferit.
Studiul a cuprins două eșantioane: 179 de părinți din China, ambii salariați și cu posibilitatea de a lucra de acasă, care au cel puțin un copil; și 60 de părinți din Coreea de Sud, cu sau fără copii, ambii salariați și cu posibilitatea de a lucra de acasă.
Studiul a avut loc în perioada 2020-2021, în timpul pandemiei.
Rezultatele la care s-a ajuns sunt următoarele:
- Când mama lucrează de acasă, își găsește timp să se ocupe și de gospodărie (copii, curățenie, gătit) și o face în proporție mai mare decât dacă ar lucra la birou;
- Când tatăl lucrează de acasă, preia din responsabilitățile casei dacă este nevoie, dar nu atât de mult precum partenerele lor. Deși ar avea timp să se ocupe și de casă, de cele mai multe ori preferă să nu o facă.
Pe lângă disponibilitatea mai mare decât cea a taților, mamele declară că se simt vinovate dacă nu se ocupă și de casă, respectiv dacă nu petrec timp cu familia în timpul pauzelor de lucru.
„Când ești o mamă care lucrează de acasă, ești acolo mereu. Asta e problema, de fapt. Nu pot să-mi neglijez nici responsabilitățile de acasă, sau nevoia de ajutor a copiilor mei. Așa că de multe ori ajung să lucrez în weekend, pentru a recupera timpul pierdut din timpul săptămânii, sunt mereu pe fugă și nu am timp de mine niciodată”, a declarat o mămică care lucrează de acasă, potrivit Scarymommy.com.
Acest studiu (dar și multe altele cu rezultate asemănătoare) aduce în discuție aspecte cheie ale întrepătrunderii rolurilor din viața unei persoane. Autorii menționează că ar fi nevoie de niște granițe mai clare care să delimiteze cele două roluri, dar și de o colaborare mai strânsă între parteneri.
De asemenea, studiul poate fi un reper și pentru managerii care au în subordine angajați care lucrează de acasă și care au copii, deoarece atunci când rolul de angajat se amestecă celelalte roluri din viața personală, există riscul de a ajunge la burnout. Managerii pot preveni asta printr-un program mai flexibil, sau pentru acordarea de zile libere suplimentare, de exemplu.
„Rezultatele pe care le-am obținut în urma cercetării ne indică faptul că ar fi de mare ajutor dacă bărbații care lucrează de acasă și-ar ajuta mai mult partenerele în treburile gospodărești, atunci când le permite timpul”, a concluzionat Jasmine Hu, unul dintre autorii studiului prezentat.
Surse foto: www.istockphoto.com
Surse articol: https://www.scarymommy.com/parenting/work-from-home-better-for-husbands-than-wives https://phys.org/news/2023-01-couples-dont-home.html