Multe fete se intalnesc cu prima menstruatie in jurul varstei de 12-13 ani (desi sunt fete carora menstruatie apare mult mai devreme sau mult mai tarziu). Un lucru este cert: daca astepti sa vorbesti cu fiica ta despre menstruatie cand aceasta apare este deja prea tarziu. Discutiile despre educatie sexuala, despre sanatate sexuala, despre menstruatie se incep mai devreme. Chiar si cu baietii. Si ei trebuie sa stie despre menstruatie nu?
Cum copiii incep sa fie implicati in relatii sexuale foarte devreme, este indicat ca parintii sa vorbeasca cu ei cat mai curand. Atat baietii, cat si fetele ar trebui sa stie ca sarcina se poate instala chiar daca n-a aparut inca prima menstruatie: ovulatia se petrece inainte de prima menstruatie.
Ce este menstruatia?
In timpul ciclului menstrual, hormonii eliberati ajuta organismul sa se pregateasca pentru o eventuala sarcina. Pregatirea incepe cand ovarele (doua organe ovale asezate in stanga si in dreapta uterului) produc hormonii estrogen si progesteron. Acesti hormoni aduc anumite modificari endometrului care se pregatesc pentru "primirea" ovulului. Ovulul este eliberat din ovar - ceea ce se cheama ovulatie - la jumatatea ciclului menstrual. Ovulul traverseaza trompa uterina si se duce catre uter. Daca in timpul "calatoriei" este fertilizat de spermatozoid se "agata" de uter. Daca nu este fertilizat, ovulul se dezintegreaza, nivelul de estrogen si progesteron scade, captuseala uterului se desprinde si se elimina prin ceea ce se cheama menstruatie.
Ciclul menstrual este acea perioada dintre prima zi de ciclu si prima zi din ciclul urmator. De regula, un ciclu menstrual are 28 de zile, insa unele femei il pot avea de 22 de zile, iar altele de 45. Menstruatia poate dura aproximativ 5 zile (cu unele mici diferente in plus sau in minus), in timpul ei eliminandu-se intre 30 si 59 ml de lichid menstrual.
In primii ani de la aparitia menstruatiei, ciclul menstrual poate fi neregulat. Se poate intampla ca o tanara sa aiba doar 3-4 menstruatii pe an. Absenta menstruatiei se numeste amenoree si orice fata de peste 15 ani careia nu i-a aparut inca menstruatia pana la aceasta varsta ar trebui sa consulte medicul.
Cand sa vorbesti despre prima menstruatie
Discutiile despre corpul uman si despre functionarea lui ar trebui purtate de la varste foarte fragede. Incet-incet, si pe intelesul lor, copiii trebuie sa afle cat mai multe informatii. Sa astepti pana in ultima clipa poate fi coplesitor si pentru tine, si pentru copil, intrucat este vorba despre o avalansa de informatii care trebuie sa ajunga corect la copil. Copiii care se indreapta catre pubertate, ar trebui sa stie ce se intampla cu corpul lor: li se maresc sanii, apar parul pubian, axial, menstruatia, la fete sau schimbarea vocii, aparitia barbii, marirea penisului etc. la baieti.
Un alt element pe care parintii ar trebui sa-l discute cu copiii lor este ca fiecare corp se transforma intr-un anumit ritm si ca nu ar trebui sa se compare cu prietenii sau colegii de clasa, chiar daca sunt de varste apropiate. Fiecare are ritmul lui de dezvoltare.
Si cel mai bine este ca toate aceste informatii sa le primeasca de la parinti, pentru ca cei mici sa nu fie nevoiti sa apeleze la alte "surse" mai putin avizate. Nu trebuie sa astepti sa vina copilul sa intrebe, trebuie sa-i arati ca esti deschis sa vorbesti cu el despre aceste subiecte si sa stie ca de la tine poate afla raspunsul la toate intrebarile care-l macina.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO