Cauze non medicale ale transpiratiei la copii
Cosmarurile reprezinta un motiv des intalnit pentru transpiratia copilului sau haine, paturile prea groase, o camera hiperincalzita sau canicula din timpul verii.
Cauze medicale ale transpiratiei la copii
In timp ce febra poate cauza transpiratii nocturne, si in cazul gripei sau a unei infectii a sinusurilor pot aparea acest tip de transpiratii, disparand de la sine odata cu imbunatatirea starii de sanatate (hiperhidroza primara care este in general localizata fie la nivelul capului, mainilor, axielelor, fetei). Si hipoglicemia poate conduce la un episod de transpiratie abundenta.
Hiperhidroza secundara, poate fi localizata sau generalizata si reprezinta insa o afectiune mult mai grava deoarece ascunde o problema medicala. De exemplu, copiii cu paralizie cerebrala prezinta transpiratii nocturne, dar si cei bolnavi de tuberculoza, diabet, afectiune pulmonara (pneumonie), disfunctie a tiroidei, boala autoimuna sau chiar cancer. Trebuie sa retinem insa un lucru extrem de important: in aceste cazuri transpiratia este insotita si de alte simptome, cum sunt probleme respiratorii, stagnarea greutatii, scaune modificate, tuse, dureri localizate etc. Daca suspectam existenta vreuneia din aceste afectiuni, transpiratia abundenta fiind doar unul dintre simptome, trebuie sa contactam medicul de urgenta.
Cea mai des intalnita situatie la copiii care transpira excesiv, in special in zona capului, este carenta de calciu, care poate fi asociata si cu o carenta de magneziu. In cazul copiilor, aceasta carenta conduce la rahitism, dar si intarzierea cresterii, a aparitiei dintilor, a inchiderii fontanelei, dar si a unei imunitati scazute.
O alta cauza medicala, mai rara e adevarat, care poate fi intalnita la copii este apnea de somn (oprirea respiratiei in timpul somnului), o problema deloc de neglijat.
Cum se realizeaza diagnosticul in cazul transpiratiei la copii
Medicul va realiza diagnosticul insa parintii trebuie sa urmareasca frecventa episoadelor de transpiratie si momentul aparitiei lor. Pentru transpiratia localizata poate fi realizat cu usurinta un test pe baza de iod care va eviedentia zonele cu probleme. Daca este vorba de o infectie, raceala sau febra, diagnosticul se realizeaza imediat, insa pentru situatiile in care se suspecteaza o carenta, trebuie efectuate analizele medicale corespunzatoare (analize de sange si urina). In cazul in care este vorba de apnee de somn obstructiva, cu ajutorul unui aparat special pentru monitorizarea somnului poate fi detectata intr-un mod mai eficient decat prin EKG.
Tratamentul transpiratiei la copii
Tratamentul imediat consta in imbracarea adecvata a copilui, daca este vorba de supraincalzire si reglarea temperaturii ambientale la un nivel optim. Apoi este necesara o hidratare intensa deoarece prin transpiratie se elimina o cantitate considerabila de lichide din corp. In cazul in care este vorba despre o infectie, aceasta trebuie tratata corespunzator in functie de indicatiile medicului specialist. Carenta de calciu, cauza cea mai des intalnita, se trateaza prin administrarea de calciu impreuna cu vitamina D, pentru fixarea sa si/sau magneziu, dupa caz.
Daca este vorba de copii mai mari, iar transpiratia este insotita si de un miros neplacut, sunt recomandate in primul rand deodorante antiperspirante. Exista si variante de tratament medicamentos, cum sunt anticolinergicele, antagonistialfa-adrenergici, insa deoarece se adreseaza sistemului nervos, nu sunt recomandate copiilor datorita efectelor adverse deloc de neglijat (tahicardie, probleme urinare, vedere incetosata). De asemenea este posibila si interventia chirurgicala care include liposuctia glandelor sudoripare si simpatectomie toracica (sectionarea nervilor simpatici), dar aceasta reprezinta o masura extrema si rareori este luata in considerare.
Daca am exclus toate afectiunile posibile si totusi copilul transpira, este posibil sa sufere pur si simplu de hiperhidroza si trebuie sa avem grija sa fie hiratat constant si corespunzator. Pe masura cresterii, este posibil sa intampine dificultati in colectivitate si in realizarea activitatilor zilnice din acest motiv, dar putem incerca variante de tratament naturist pentru a reduce gradul de transpiratie (otet din cidru mere, ceai de salvie). Este important ca parintii sa sprijine moral copilul care se confrunta cu o astfel de problema si sa-l incurajeze pentru a-si mentine respectul de sine si pentru a identifica factorii care pot accentua aceasta problema. Desi in conditiile efectuarii de activitate fizica transpiratia poate deveni o problema, aceasta nu trebuie exclusa din rutina zilnica.
In final, este bine sa retinem ca transpiratia reprezinta in general o reactie normala a organismulu si ne poate ajuta sa contracaram numeroase afectiuni prin intermediul sau, constituindu-se in multe cazuri intr-un veritabil semnal de alarma.
Surse:
http://motherhood.modernmom.com; www.pediatriceducation.org
http://facialsweating.weebly.com; www.aboutkidshealth.ca