Cât de mult înseamnă cei șapte ani de acasă?

Cât de mult înseamnă cei șapte ani de acasă?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Cei șapte ani de acasă nu reprezintă doar o sintagmă de sine stătătoare, ci reprezinta un fundament atât pentru dezvoltarea cognitivă cât și emoțională a copilului. Acest interval de timp este definitoriu în ceea ce privește o serie de aspecte din viața de adult, concluzie susținută de rezultatele cercetărilor științifice.

Cei șapte ani de acasă - mit sau adevăr

Începând încă din antichitate și până în zilele noastre au fost emise tot felul de teorii cu privire la parenting. Unele dintre ele au dispărut sau au fost contrazise, în timp ce altele încă persistă. În calitate de părinte te vei întreba cu siguranță dacă există vreun mod în care să te poți asigura de succesul și fericirea din viitorul copilului tău. Iar anii de bază, cei premergători frecventării sistemului de învățământ, sunt considerați definitorii. În acest interval pot surveni condiții precum traume, îmbolnăviri sau accidentări, dar nu vor determina neapărat bunăstarea copilului; după cum vei afla în continuare joacă însă o importanță semnificativă în dezvoltarea abilităților sociale ale copilului.

cei sapte ani de acasa

Cei șapte ani de acasă - creierul își dezvoltă rapid sistemul de cartografiere

Conform datelor de la Universitatea Harvard, creierul se dezvoltă rapid în primii ani de viață, înainte de a împlini 3 ani, în creierul unui copil s-au format deja 1 milion de conexiuni neuronale în fiecare minut. Aceste conexiuni devin sistemul de cartografiere al creierului, reprezentând o combinație de interacțiune de a oferi și de a primi. 

Astfel, în primul an plânsul reprezintă un semnal comun pentru atenția/grija părintelui. Interacțiunea de a oferi și a primi constă în faptul că părintele răspunde la plâns hrănindu-l, schimbându-i scutecul sau legănându-l. Cu toate acestea, pe măsură ce copilul crește acest tip de interacțiune poate fi exprimat prin jocuri de rol; prin intermediul lor părintele îi transmite copilului că este atent la el și interesat de a purta o discuție. Acestea pot forma modul în care copilul învață normele sociale, abilitățile de comunicare și ce este permis/interzis într-o relație interumană. 

Hilary Jacobs Hendel, psihoterapeut specializat în atașament și traumă a declarat "știm din domeniul neuroștiinței că neuronii care funcționează împreună, se conectează. Conexiunile neuronale sunt asemenea rădăcinilor unui copac, fundația din care apare întreaga creștere." Poate părea că factori stresori ai vieții - griji financiare, probleme de cuplu, îmbolnăviri sau chiar timpul excesiv petrecut pe telefonul moblbil vor afecta semnificativ dezvoltarea copilului, în special dacă influențează interacțiunile de tip a oferi și a primi. Adevărul este că pot apărea efecte negative pe termen lung, însă nu te transformă într-un părinte rău. Dacă nu răspunzi ocazional la interacțiunile cu copilul nu înseamnă că vei anihila dezvoltarea creierului; momentele ratate nu devin întotdeauna tipare disfuncționale. Dar pentru părinții care au factori stresori permanenți este important să nu neglijeze interacțiunea cu copilul în perioada timpurie a copilăriei. Atenția părintelui poate ajuta părintele să fie mai prezent în viața copilului său; exercitarea atenției este o abilitate extrem de importantă deoarece interacțiunile de a oferi și a primi pot afecta stilul de atașament al copilului, având un impact asupra modului în care vor dezvolta relații în viitor.

Stilul de atașament afectează modul în care se dezvoltă relații în viitor

Stilurile de atașament reprezintă o altă parte crucială din dezvoltarea unui copil. Ele pornesc de la activitatea psihologului Mary Ainsworth - aceasta a condus în 1969 o cercetare, observând modul în care bebelușii reacționează când mama lor părăsește camera, precum și cum au răspuns când ea s-a întors. În baza observațiilor a concluzionat că există patru tipuri de atașament: sigur, anxios-nesigur, anxios-evitant, dezorganizat. Astfel, copiii siguri s-au simțit tulburați când părintele a plecat, dar s-au liniștit la revenirea sa. Cei anxioși-nesiguri s-au supărat înainte de a pleca părintele și dependenți când acesta a revenit. Copiii anxioși-evitanți nu sunt supărați de absența părintelui, dar nici nu sunt încântați când acesta s-a întors în cameră. Copiii cu tip de atașament dezorganizat sunt cei abuzați fizic și emoțional; le este dificil să se simtă alinați de părinți, chiar dacă aceștia nu le fac niciun rău.

Hilary Jacobs Hendel, psihoterapeut specializat în atașament și traumă susține că "dacă părintele are tendința de a fi suficient de bun și conectat la copilul său în 30% din timp, copilul dezvoltă un atașament sigur. Atașamentul este capacitatea de adaptare pentru a face față provocărilor vieții". Iar atașamentul sigur este stilul ideal. Copiii cu acest tip de atașament se întristează când pleacă părinții, dar sunt capabili să fie alinați de alte persoane; sunt extrem de încântați când părinții revin, demonstrând că realizează faptul că relațiile sunt demne de încredere și solide. Când vor crește se vor baza pe relații cu părinții, profesorii și prietenii, privind aceste interacțiuni drept locuri sigure unde le sunt întrunite nevoile.

Stilurile de atașament sunt stabilite devreme în viață și pot avea un impact asupra modului în care o persoană regăsește satisfacția într-o relația le maturitate. De exemplu, adulții care în copilărie au beneficiat de hrană și adăpost, dar cărora le-au fost neglijate nevoile emoționale au tendința de a dezvolta un tip de atașament anxios-evitant; se tem de un contact prea apropiat și pot să respingă oameni pentru a se proteja de durere. Se tem de abandon, devenind hipersensibili la respingere.
Relațiile reprezintă cele mai importante experiențe pentru mediul unui copil deoarece îl pot învăța despre lumea din jur, modelând modul în care privește lucrurile. Prin relații copilul învață că lumea este sigură, dacă este iubit, cine îl iubește, ce se întâmplă când plânge, râde sau se strâmbă. Copilul învață privind la relațiile dintre alți oameni - cum te comporți cu partenerul sau el cu tine, formând baza pentru modul în care comunică, se comportă, pentru abilitățile sociale.

Cei 7 ani de acasă reprezintă un fundament pentru copil

Chiar dacă primii 7 ani nu vor determina gradul de fericire pentru viață, creierul unui copil creează un fundament solid pentru modul în care comunică și interacționează cu lumea înconjurătoare procesând cât de repede li se răspunde. Până în clasa întâi sau a doua încep să se separe de părinți făcându-și prieteni; tânjesc după acceptarea semenilor și sunt pregătiți să discute despre sentimentele lor. Copiii de 7 ani pot să creeze semnificații profunde pentru informațiile din jurul lor; sunt capabili să vorbească în metafore, reflectând abilitatea de a gândi în linii mari.
Doamna Tanja Radocaj, reprezentant Unicef susține că "primii ani din viață sunt cei mai importanți deoarece pun bazele pentru succesul din viață. Dezvoltarea din copilărie este șansa unui copil de a se dezvolta la potențialul complet. Fiecare copil este dorit și are dreptul la un start bun în viață."

cei sapte ani de acasa

Un stil de parenting suficient de bun este cel optim?

Poate nu sună aspirațional, dar un stil suficient de bun este să îndeplinești nevoile fizice și emoționale ale copilului gătindu-i mese, învelindu-l la culcare, răspunzând la semnele sale de stres și bucurându-vă împreună - în acest fel ajuți la dezvoltarea unor conexiuni neuronale sănătoase. Iar acest lucru ajută la crearea unui stil de atașament sigur și la atingerea pragurilor necesare în dezvoltare. Pentru că așchia nu sare departe de trunchi, în calitate de părinți putem controla fiecare aspect al bunăstării copilului. Trebuie să îi pregătim pentru succes prin interacționarea cu ei în calitate de adulți de încredere. Le putem arăta prin propriul exemplu cum să facă față sentimentelor puternice, pentru a ști cum să gestioneze propriile sentimente când vor fi adulți.

Citește și: Cei 7 ani de acasa: ce trebuie sa invete copilul tau 

Surse: www.healthline.com; www.worldbank.org; http://raisingchildren.net.au

Articolul urmator
Ce înseamnă când visezi că îți cad dinții
Ce înseamnă când visezi că îți cad dinții

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cât de mult a crescut băiatul Magdei Vasiliu. Vlad a fost diagnosticat cu cancer osos la 7 ani, dar s-a vindecat în Italia
    Cât de mult a crescut băiatul Magdei Vasiliu. Vlad a fost diagnosticat cu cancer osos la 7 ani, dar s-a vindecat în Italia

    De viața Magdăi Vasiliu, cea care aducea noutățile pe micile ecrane în fiecare seară pe postul Prima TV, nu se mai cunosc multe detalii. Vedeta TV a părăsit România...

    Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?
    Cât de mult contează primii 3 ani din viața copilului?

    Știm cu toții că există copii „cuminți” și copii „obraznici”. Cel puțin, așa le spunem noi în limbaj popular. E prea complicat și în plus, nu are...

    Situația dramatică a unei familii de peste hotare: mama și cei șapte copii trăiesc într-un singur dormitor
    Situația dramatică a unei familii de peste hotare: mama și cei șapte copii trăiesc într-un singur dormitor

    Opt suflete împart un apartament cu o singură cameră. Mama și cei șapte copii ai săi se înghesuie cum pot într-o cămăruță în care zugrăveala este conturată...

    Am judecat foarte mult nașterile acasă. Accidental, am ajuns să nasc și eu acasă
    Am judecat foarte mult nașterile acasă. Accidental, am ajuns să nasc și eu acasă

    Dacă anumite femei îmbrățișează ideea de a-și aduce pe lume copiii acasă, pentru altele așa ceva este inacceptabil. Mai mult, acestea din urmă le critică adesea pe cele care...

    Ilie are doar șase ani și spune că-i place mai mult la școală decât acasă. Doamna învățătoare este ca și mama lui
    Ilie are doar șase ani și spune că-i place mai mult la școală decât acasă. Doamna învățătoare este ca și mama lui

    Are doar șase ani, dar a trecut prin multe greutăți. A învățat să împartă puținul pe care îl are cu cei doi frați ai lui, dar nimic nu îi poate șterge...

    O mamă își lasă fiica de doi ani acasă singură cât timp este plecată la serviciu. Susține că fetița se poate descurca singură
    O mamă își lasă fiica de doi ani acasă singură cât timp este plecată la serviciu. Susține că fetița se poate descurca singură

    O fetiță de numai 2 ani rămâne singură acasă timp de câteva ore pe zi, atunci când mama ei este plecată la serviciu. Femeia lucrează la un restaurant de peste drum...

    „Mai mult de jumătate din viața mea am petrecut-o alături de el”. Dana Rogoz, despre cei peste 18 ani de relație cu soțul ei
    „Mai mult de jumătate din viața mea am petrecut-o alături de el”. Dana Rogoz, despre cei peste 18 ani de relație cu soțul ei

    Dana Rogoz și soțul ei, Radu Dragomir, formează unul dintre cele mai longevive cupluri din showbiz. Cei doi s-au cunoscut în urmă cu 18 ani, pe platourile de filmare ale serialului...

    Robert de Niro vorbește sincer despre cum este să fii tată la 80 de ani. „E cel mai minunat sentiment. Vreau să fiu cât mai mult timp lângă ea"
    Robert de Niro vorbește sincer despre cum este să fii tată la 80 de ani. „E cel mai minunat sentiment. Vreau să fiu cât mai mult timp lângă ea"

    Celebrul actor Robert De Niro este tată pentru a șaptea oară la venerabila vârstă de 80 de ani. Micuța Gia îl fascinează și îl determină să își dorească...

    © 2024 Qbebe